Advies opknappen meubels

Kjk1987

  • #1
Hoi,

Zelf heb ik hier echt te weinig verstand van, dus vandaar dit topic. Ik heb al verschillende websites en fora bekeken, maar ik kom niet echt veel verder dan webshops die me allerlei onderhoudsmiddel willen verkopen :lol:

Graag zou ik de onderstaande 4 meubels nieuw leven willen inblazen. Ze zien er nu een beetje... teleurstellend uit. De foto's verklaren alles.

Klus 1. De kast is gemaakt van kersenhout en heeft in de fabriek een laklaag (is het lak?) gekregen.

Echter... hier bleef iets te lang staan:... je schopt een keer of honderd per ongeluk tegen de zijkant:... een brandplek... geen idéé hoe die daar gekomen is:Klus 2. De salontafel is gemaakt van kersenhout en hoort bij de kast, dus zie punt 1. Hieronder de huidige staat:

Klus 3. De stoelen lijken te zijn gemaakt van beukenhout:Klus 4. De tafel is gemaakt van hardhout. Ik weet niet wat voor soort hout. Ook de tafel heeft in de fabriek een laag gekregen.

Mijn vraag is nu uiteraard: wat kan ik doen om de meubels weer op te knappen? De meubels dienen *niet* van kleur te veranderen.

Hoor graag van jullie en alvast een fijne avond.

- Klaas
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ontvetten en schuren, schuren, schuren etc.
Kijk even goed of het massief hout is of fineer, bij fineer voorzichtig zijn met schuren,
Als de brandplek in fineer zit zal het misschien niet lukken die weg te krijgen.
 

Veronika

  • #3
Eens vwb de gelakte meubels, alleen de tafel, die lijkt me donker gebeitst als ik zo de beschadiging zie?

Als dat zo is, is goed schuren tricky want je krijgt wellicht een heel vlekkerig geheel. Misschien kun je die dinkere kleur dan beter voorzichtig bijwerken met vergelijkbare beits. Als t alleen hele kleine plekjes zijn kun je overwegen dat met viltstift te doen mits je een goed passende kleur vindt. Daarna evt olie, was of lak (naar je smaak) om t beter te beschermen.
 

Kjk1987

  • #4
Hoi,

Dank voor de antwoorden! Om er even wat dieper op in te gaan:

- de tafel lijkt inderdaad te zijn gebeitst. Bijwerken met beits lijkt mij daarom een goed idee, maar waarmee geef ik de tafel vervolgens een goede beschermlaag?

- met welke korrel moet ik de overige meubels schuren?

- kunnen alle gefreesde delen van de meubels (dat zijn er véél) gewoon met een scotch&brite schuurspons worden bewerkt en daarna worden gelakt?

- is er geen goed afbijtmiddel dat de meubels meteen ontdoet van de beits/beschermlagen/laklagen?
 

Veronika

  • #5
Een fijne afwerklaag is heel persoonlijk. Ik ben zelf geen fan van lak omdat het zo lastig is bij te werken. Ik gebruik graag olie/impregneer en daarna was. Er zijn ook handige producten die olie en was ineen zijn, zoals "hardwax". Dat kun je heel eenvoudig bijwerken, bijv door na een paar jaar een nieuwe laag aan te brengen. Het beschermt en oogt wel anders dan lak, minder dicht, minder hard. Zoals ik zei, persoonlijk.

Schuren: ik weet niet goed hoe grof je moet beginnen om de lak te verwijderen, maar ik zelf hou van een gladde afwerken en ga dus tot zeker 180 maar liever nog door tot 220, 240 korrel voordat ik de afwerklaag erop doe. Als je niet goed genoeg of niet fijn genoeg hebt geschuurd gaan er na het behandelen nog vezeltjes omhoog staan. Je zou dan tussen 2x behandelen in nog licht moeten opschuren voor een gladde afwerking.

Afbeit, schuurspons, misschien kan iemand anders daar iets over zeggen.
 

Kjk1987

  • #6
Goedenavond Veronika,

Dank voor de heldere uitleg. Hier kan ik zeker verder mee :). Zelf ga ik als laatste stap even kijken of een afbijtmiddel en/of een schuurspons voor sommige delen voldoende is en dan ga ik maar eens aan de slag met alle tips in het achterhoofd. Volgens mij worden topics hier nooit gesloten, dus wellicht dat ik over een paar weken enkele foto's van het resultaat kan posten :)

Groetjes,

Klaas
 

Kjk1987

  • #7
Goedemorgen iedereen,

Voor de geïnteresseerden onder ons heb ik wat foto's gemaakt van het eindresultaat. Onder de foto's leg ik uit wat ik per onderdeel heb gedaan. De foto's zijn gemaakt met een telefooncamera, dus vergeef me de kwaliteit ervan. In het echt ziet het er een stuk mooier en donkerder uit. Omdat ik (volgens mij?) geen merknamen mag noemen op dit forum, kan ik jullie niet doorverwijzen naar producenten en/of verkopers, maar wees gerust: ik heb geen bijzondere goedjes gebruikt. Je kunt alles bij een bouwmarkt kopen.Heb de gehele tafel gedemonteerd, ontvet en daarna elk onderdeel met een bandschuurmachine kaal geschuurd. Gaat relatief snel: was er een uur of 5 mee bezig. Daarna twee lagen beits en 1 laag matte, watergedragen, kleurloze vloerlak ter bescherming van de beits. Kreeg deze tip van een meubelboer. Op zich een goede tip, echter denk ik wel dat deze beschermlaag niet toestaat dat de meubels daarna nog een waslaag krijgen. Heb een klein stukje geprobeerd, maar achteraf zag je totaaaaal niet dat ik dat stukje in de was had gezet. Op zich niet erg, zolang je dit maar weet.Gezien het vele freeswerk wilde ik hier zo min mogelijk mee doen. Ik heb het hele dressoir ontvet en daarna heb ik alléén de beschadigde onderdelen aangepakt met beits en een meubelstift. Het eindresultaat is niet perfect, maar wel stukken beter dan voorheen. Zeker als je kijkt naar het feit dat dit dressoir inmiddels 20 jaar oud is. De enige optie die ik anders had, was het dressoir helemaal laten zandstralen en dat werd me qua prijs iets te gek. Zó slecht zag het dressoir er in z'n totaliteit namelijk nou ook weer niet uit.De poten van de salontafel vielen totaaaaaal niet te schuren. Had hier dus de keuze tussen ófwel zandstralen ófwel ontvetten, beitsen en beschermen met dezelfde vloerlak als hierboven. Het werd het laatste. Dit geldt ook voor het blad van de salontafel, alhoewel ik dat blad uiteraard wel met de bandschuurmachine kaal kon schuren. Dus in het kort: ontvetten, schuren waar mogelijk, beitsen en vloerlak.Heel simpel: deze poten heb ik reeds in juli gedaan en dit was nog vóórdat ik de tip over de vloerlak had gekregen. Hier heb ik daarom iets anders gedaan. Heb de poten ontvet, geschuurd en daarna een botenlak gegeven. Dit potje had ik toevallig nog steeds en het werkt prima. Het glimt wel, maar dat vind ik juist wel wat hebben.

Nogmaals bedankt voor jullie reacties en met vriendelijke groet,

Klaas
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu