Advies gevraagd zolder isoleren

JWG

 • #1
In het verleden heb ik al enkele malen gebruik gemaakt met het forum dat mij altijd heeft geholpen. Nu ben ik op zoek naar advies i.v.m. zolderisolatie. Dit onderwerp komt vaak ter sprake. Echter wil ik een duidelijk advies.

Bestaande situatie:

Ondermijn dakpannen direct dakbeschot. Zie foto’s. ik wil aan de binnenkant (warme zijde) isoleren. Ik ga nu uit van de volgende opbouw in de huidige situatie:

Huidige situatie:

- Dakpannen
- Dakbeschot
- Soort hardboard aan binnenzijde
- Behang op hardboard

Nieuwe situatie:

- Dakpannen
- Dakbeschot
- Soort hardboard aan binnenzijde
- Behang op hardboard
- Zolderisolatie met dampremmende aluminium bekleding (ik maak houten raamwerk op gordingen)
- Gipsplaat af te werken met stuc en verf

Mijn vraag is of dit zo goed gaat en of er nog een dampscherm moet komen. Mijn inziens zit die al verwerkt in de isolatie (dampremmende aluminium bekleding).

Alvast dank voor de reacties.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Toch nog eens even op Youtube gekeken. Daar komt ook steeds meer info bij. Ook daar zie je behoorlijke verschillen.
Deze uitvoering heb ik wel vertrouwen in. Zeer uitgebreide demo.


Hier de isolatie die jij wil gaan aanbrengen. Ik vraag me af hoe en of de aansluiting van de alu.folie tegen de balken, van boven naar onder, met alu.tape is afgewerkt. De kopse naad zit in de demo. :wink:
Zou zomaar kunnen dat het voldoende is als je de alu.folie van de isolatie idem afwerkt. Geen idee cq ervaring.
 

JWG

 • #3
Dank voor je reactie. Mijn gordingen lopen horizontaal. Daarom wil ik het doen als op de foto hieronder. De vraag is of het aluminium voldoende is tegen vocht van binnenuit of dat er een extra dampdicht scherm nodig is. Het gaat uiteindelijk om isolatie en het voorkomen van vochtproblemen.
 

Tiho

 • #4
Als het aluminium niet beschadigd is en goed afgeplakt is dit dampdichter dan een pe folie. Metalen zijn namelijk oneindig dampdicht. Folie niet.
 

JWG

 • #5
Dank voor de reacties. Misschien de zijkanten extra aandacht besteden, de aansluiting tussen muur en isolatie. Het wordt tevens dichtgestuukt. Het gaat mij erom dat vochtophoping en rot aan dakconstructie wordt voorkomen dus is onderstaande opbouw de juiste?
Tevens wil ik geen luchtspouw tussen hardboard en isolatie en gips er strak tegenaan.

- Dakpannen
- Dakbeschot
- Soort hardboard aan binnenzijde
- Behang op hardboard
- Zolderisolatie met dampremmende aluminium bekleding (ik maak houten raamwerk op gordingen)
- Gipsplaat af te werken met stuc en verf
 

Tiho

 • #6
Dat hardboard en behang. Waarom blijft dat zitten.
 

JWG

 • #7
Waarom niet? Er wordt geadviseerd om tegen het dakbeschot aan de binnenzijde triplex of iets dergelijks aan te brengen om het kierdicht te maken. Waarom zou ik het dan weghalen? Kan het kwaad als ik het laat zitten?
 

JWG

 • #8
Zou iemand mij nog kunnen adviseren of mijn wijze van isoleren correct is?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #9
De info die er is daar kan je niets meer. Wat snap je nog niet?
 

JWG

 • #10
Ik wil graag weten of de door mij beschreven methode correct is en geen houtrot in de constructie veroorzaakt en ik het dus correct aanpak ivm vocht.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #11
Ja
 

JWG

 • #12
Hartelijk dank voor de reactie. Zoals eerder aangegeven is er altijd veel discussie i.v.m. vochtproblemen, vandaar mijn vraag. Ik kan nu alles laten zitten en gewoon aan de gang gaan.
 

Maurice81

 • #13
Enige waar je goed mee op moet letten of er geen dampdicht materiaal onder de dakpannen zit zoals asfalt papier oid. Als het materiaal aan de koude kant dampopen is gaat het op deze manier allemaal goed volgens mij.
 

Klusnoob1

 • #14
Op mijn zolder was een soortgelijke situatie. Op een klein stukje eronder gekeken, zag dat dat hardboard met spijkers vastzat , en een zwarte spijker met een zwarte plek eromheen. Ik heb toen gekozen om de miljoen spijker waarmee de vorige bewoner enthousiast aan de gang is gegaan , eruit te halen. Blij dat ik het gedaan had want kwam op sommige dagen een druppeltje vocht tegen op een spijker. Buiten onder dakpan was alles droog, was ook droog weer dus condens. En behang + hardboard wordt vieze bende, ik had geen zin om over 20 jaar weer aan de slag te moeten. Maar , iedereen moet het zelf weten. Ik heb mijn hout nu aan de onderkant verzorgd met een voedende olie ..
Het rachelwerk heb ik zo gemaakt dat er geen koudebruggen zijn , en mijn isolatie had overlappende alu flappen die je weer met alu tape moest dichtmaken, perfect spul. Komt geen damp meer doorheen. Voor de zekerheid naadjes afkitten ..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu