Advies gevraagd: plafond bg isoleren of niet?

Vina

 • #1
Hallo,

de woonverdieping van mijn (vrijstaande) huis ligt op de eerste verdieping, de hele begane grond is een voormalige werkplaats. Ik wil de begane grond volgend jaar ook bewoonbaar gaan maken (gastenverblijf, badkamer en studeerruimte, voornamelijk 's zomers te gebruiken). Het plafond van de begane grond bestaat uit grijze betonblokken, en de verwarmingsbuizen van de woonetage lopen hoog langs de zijmuren, tegen het plafond aan. Omdat de vloer van de eerste verdieping (tegelvloer) 's winters erg koud is, overweeg ik om het plafond bgg te (laten) isoleren. Omdat het een hele oppervlakte is, zal dat flink wat gaan kosten. Bovendien wordt het een ingewikkelde klus, omdat er luiken moeten komen om bij de verwarmingsbuizen te kunnen in geval van lekkage.

Nu vraag ik me af: zal de temperatuur van de vloer boven werkelijk veel verbeteren door isolatie van het plafond bg? (Op de begane grond is geen verwarming.) Of kan ik me de kosten en moeite beter besparen en het plafond gewoon schilderen?

Sorry voor de lap tekst, en alvast bedankt voor jullie adviezen!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Isoleren levert altijd comfort op, er kan dan in de woning 1 of 2 graden lager gestookt worden en de warmteverdeling gaat meestal beter.
  Rond de verwarmingsbuizen een koof maken die er af te schroeven is of een smalle plaat die er af te halen is.
   

  Vina

  • #3
  Beste Jan,

  bedankt voor je antwoord. Ik besef dat ik nog een aspect vergeten ben. Over de vloer van de woonverdieping op 1 hoog komt een tweede laag tegels. Zou dit al verschil kunnen uitmaken voor de vloertemperatuur? Of krijg ik die kou pas weg door isolatie van het plafond van de begane grond?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Een tweede laag tegels helpt niet merkbaar, er zit namelijk geen isolatie tussen de twee lagen tegels.

  Door onder de vloer te isoleren wordt de tegelvloer van de verdieping een stuk warmer.
   

  Vina

  • #5
  OK, bedankt, dat is duidelijk.
   

  MvanV

  • #6
  Ik denk dat je in zo'n situatie grofweg zo'n 5 tot 12 kuub gas per M2 tussenvloer met isolatie gaat besparen.

  Dan zul je het binnen enkele jaren al terugverdienen.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu