Advies gevraagd omtrent ventilatie of vochtprobleem

Derck_a

  • #1
Hallo forumleden,

Recentelijk een woning gekocht met een aanbouw (plat dak).
In de aanbouw zijn een aantal vocht of ventilatieproblemen die ik graag wil aanpakken.
Zodra je aanbouw binnen komt verneem je snel een muffe lucht.
In het spackwerk vooral net boven de vloer zie je op sommige plekken gele kringen.
De muur grenzend aan de badkamer was behoorlijk vochtig, dit lijkt een vocht doorslag vanuit de badkamer te zijn vermoedelijk door slecht kitwerk. Hier stond het stucwerk bol en een deel van de muur was zacht. Nu deze badkamer 3 weken niet in gebruik is wordt de muur zichtbaar droger geworden. Daarnaast was er een druppende buitenkraan rond deze plek die goed was voor 70 liter in 2 dagen.

Daarnaast ligt er in een deel van de aanbouw hout en een soort linoleum achtig laminaat gelegd bovenop een ondervloer welke weer op de oude tegelvloer ligt. Ik heb een aantal vloerdelen eruit gehaald en die ruiken ook ontzettend muf. Ik wil al deze platen eruit halen zodat alleen de originele vloertegels zichtbaar zijn. De gehele vloer lijkt overigens wel goed droog te zijn in eerste instantie. De kringen in het spackwerk zitten alleen ter hoogte van de vloer.

Nu valt me op dat er eigenlijk weinig ventilatie in de gehele ruimte is. Er zijn 2 kantelraampjes die ik open heb gezet en daarmee is het eigenlijk wel gedaan met de ventilatie. Wat kan ik allemaal doen om een betere ventilatie te realiseren? Zijn er voor buitendeuren bijvoorbeeld roosters die geplaatst kunnen worden? Ik maak me ergens ook een beetje zorgen over de luchtkwaliteit op dit moment hoewel er weinig schimmel aanwezig is. Is de luchtkwaliteit of hoeveelheid vocht zelf te meten?

Ik heb wat foto's toegevoegd om een indruk te geven van de situatie. Hebben jullie tips om hier betere ventilatie te realiseren? Kan ik bijv. iets doen met ventilatieroosters in deuren o.i.d.?

1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG 5.JPG 6.JPG 7.JPG 8.JPG 9.JPG
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je kunt ventilatieroosters op het glas plaatsen. Meteen een mooi excuus om het glas te vervangen door HR++, want je moet rekenen met een glasaftrek van 75 of 80 mm. Ook zou je in het dak een dakventilator kunnen plaatsen. Deze voert de vochtige lucht af, via de roosters komt dan de verse lucht naar binnen.

Het Bouwbesluit stelt dat minimaal 50% van de verse lucht direct vanaf buiten wordt toegevoerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu