Advies doucheput verplaatsen

Koenvw

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben van plan om mijn badkamer te gaan verbouwen. Ik heb wel kluservaring en ben niet bang om zelf dingen aan te pakken in huis, maar voor de komende verbouwing in de badkamer ben ik opzoek naar wat advies!

Ik wil namelijk de doucheput vervangen en verplaatsen. Ik heb foto's toegevoegd van de huidige situatie en wat mijn plan is. Het huis is gebouwd in 1956, en de doucheput zit nu in beton en op een onhandige plek, en ik wil een douchegoot plaatsen.

Is dit een kwestie van de oude put uithakken en sleuven maken in de vloer om de nieuwe buizen in te leggen? Ik wil de oude vloer ook egaliseren dus daarmee zou ik al een flink stuk van de diepte krijgen die nodig is voor een 40 mm afvoer, misschien dat 50mm ook zou passen. Kan dit of moet ik het anders oplossen?

 

Marcn88

  • #2
Dit is een granito vloer, betreft dit op de begane grond of de 1e verdieping als t op de 1e verdieping is eerst kijken waar de vloer op draagt, je kunt niet zomaar dan de gehele vloer in stukken hakken voor de afvoer
 

Koenvw

  • #3
Dit is begane grond, dan is de vloer toch wel dik genoeg voor een sleuf van hooguit 3-4 cm diep?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Probeer eerst er achter te komen hoe dik de vloer is, als die op zand ligt zal het niet veel voorstellen en zo te zien aan de scheuren ligt de vloer op zand, in dat geval de hele vloer eruit breken is beter.
Er zullen door het maken van sleuven nog veel meer scheuren ontstaan.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Kan je niet beter gehele vloer er uit halen want er zit een dicht gekitte breuklijn in.

Dan krijg je de vraag waarom is ie gebroken is er een balk verrot?
 

Koenvw

  • #6
Bedankt voor de reacties, er zit geen breuklijn in, de kitrand die je ziet is een geïmproviseerde waterkering :) Maar ik ga even kijken hoe dik de vloer is, ik laat het zsm even weten
 

Koenvw

  • #7
Ik heb even gekeken bij het luik in de meterkast ( zit op dezelfde verdieping als de badkamer) en de betonvloer is ongeveer 15 cm dik!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Dat is niet heel dik... Kun je onder de vloer komen, of is de vloer op het zand gestort?
 

Koenvw

  • #9
Ik kan er niet bij vanaf de kruipruimte, als ik in de meterkast het luik openmaak kan ik maar ongeveer een meter ver kijken want daar zit een wit muurtje...

Ik zou het ook kunnen oplossen zonder sleuven te maken, dan zou ik ongeveer 6-7 cm beton moeten storten om de vloer te egaliseren en de afvoer in te maken. Ik wil het dan storten tm de opstaande rand van de granito vloer. Kan dat gewoon of krijg ik dan problemen met het gewicht?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Dan zit je vloer op zand gestort.

Toch zou ik de vloer open maken en een aansluiting maken op je riool deze zal wel van gietijzer zijn.

De aan sluiting van je oude put en je wastafel die zijn van lood gemaakt deden ze vroeger.

Je kan je drain op de wastafel afvoer maken en je wastafelmeubel waar je douche heen loopt.

Je stort het weer dicht met zand en dat nat maken zodat het goed in klinkt

En daar over oude vloer beton maken, mocht niet veel van de vloer over zijn beter gehele vloer er uit en nieuwe betonvloer storten.
 

Marcn88

  • #11
Als die vloer zo dun is kun je deze beter in zn geheel verwijderen en opnieuw opbouwen zodat je goed bij t leidingwerk kunt en tevens de vloer kan voorzien van isolatie en eventueel vloerverwarming
 

Koenvw

  • #12
Oke, dan is het dus een kwestie van de vloer er volledig uithakken! Is het een idee om er een gaatje in te boren om te kijken hoe dik het is en of er zand onder ligt?

Ik neem aan dat ik het daarna moet uitgraven om de loden afvoer te vervangen, kan het ook zijn dat die helemaal loopt tot aan de andere kant van mijn woning? Of alleen in de badkamer want anders is het niet echt te doen....

Is er geen optie om pvc op die loden afvoer aan te sluiten of moet je loden afvoerbuizen sowieso vervangen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Vloeren op zand zijn meestal niet zo dik.
Een gat boren om de dikte te meten is nooit verkeerd, meten is weten.
Als er nog een loden afvoer zit dan zal die mogelijk al voor een gedeelte dicht zitten, ook zonder dat is het zonder meer beter de loden pijp te vervangen.
Hoe de afvoer loopt is niet te beoordelen, u zult hem helemaal moeten uitgraven, ze liggen overigens binnenshuis nooit erg diep.
 

Kieljo

  • #14
Hallo Koen

Je hebt al veel advies gekregen en daar wil ik geen afbreuk aan doen.

Wel wil ik je graag adviseren over de plek van de afvoergoot. De goot zou ik langs de muur maken i.p.v. in de doorgang. Wat voor goot je ook kiest bij elke overgang loop je het risico er met een teen achter te blijven haken. Als je de goot in aan de muurkant plaats hoef je er nooit overheen, tevens heb je de muur als perfecte waterkering en zal het water nooit voorbij de goot lopen.

Met vriendelijke groet,

Johan Kiel
 

Koenvw

  • #15
Oke nou bedankt voor alle adviezen! Ik ga er binnenkort mee beginnen, ik zal jullie op de hoogte houden van de vorderingen dan :)
 

Koenvw

  • #16
Ik ben inmiddels begonnen! Het hakken door de voer gaat prima tot nu toe, hieronder een aantal foto's:



De delen die op de laatste foto te zien zijn zaten in het gat geschoven die op de een na laatste foto te zien is. Moet ik nu nog verder gaan met hakken of zou ik een afvoer in dit punt kunnen lijmen o.i.d? De pijp lijkt een soort van keramiek te zijn.
 

Koenvw

  • #17
Ik lees net dat dit wel eens asbesthoudend materiaal kan zijn.... Ik had wel een mondkapje op maar ik ben er toch wel licht paniekerig onder.... :( Ik heb het nu natgemaakt en afgesloten in een plastic zak gedaan. Ik ga maar niet verder hakken. een pvc pijp van 80 mm past er goed in, volgens een ander topic op dit forum is dit goed te lijmen met bitumen kit voor daken, ik denk dat ik het zo maar op los!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
Zeker dit is eternit asbest cement buis.

Geen 80 buis in doen dit is dunwandig hemelwater afvoer buis.

mag wel 75 op aan sluiten.
of je doet er een verloopstuk van 80x75 zodat je verder kunt met pvc buis 75mm
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu