Advies bij aansluiting

Dabanli

  • #1
Beste klussers,

Ik wil een lichtpunt aanleggen in de trapkast. Wij hebben tijdens de bouw alvast een stopcontact aangelegd in de kast. Nu wil ik in de kast verlichting plaatsen. Ik wil hierbij gebruik maken van het stopcontact wat reeds aanwezig is. Ik heb een "combinatie wissel" schakelaar aangeschaft. En ik hoop dat dit de juiste is.

Wat ik wil doen zie je hieronder:


Er is dus al een stopcontact aanwezig. Ik wil vanuit dit stopcontact een stekker trekken naar de "combinatie wissel" schakelaar. Zie hieronder.



Hier wil ik vervolgens een draad trekken naar de lamp danwel TL-verlichting. Ik wil tevens dat het stopcontact van de "combinatie wissel" schakelaar ook bruikbaar is.

Kijkend naar de schakelaar en de body. Hoe moet ik dit aansluiten?
Het stopcontact zou ik als volgt doen:


Maar nu:
1 - Waar moet de stekker vanuit het stopcontact uit de muur als eerste worden aangesloten? Aan het onderste stopcontact?
2 - Hoe schakel ik intern door?
3 - Hoe en waar trek ik de draad vanuit de "combinatie wissel" schakelaar naar de verlichting?

Hopelijk kan iemand mij helpen. Om nou hier een elektricien voor te roepen gaat me te ver. En ik kan (en zal) veilig werken. Want zolang als ik de stekker niet in het stopcontact in de muur stop is er geen stroom. Hopelijk met jullie hulp vervolgens wel :roll:

Nog de laatste foto's van een plaatje in de verpakking en wat er achterop de "combinatie wissel" schakelaar staat.

 

Dabanli

  • #2
Heren,

Kan dit 'm soms zijn:



1 - Dus inwendig met de zwarte draad doorlussen
2 - Vanuit het stopcontact de blauw doortrekken naar het licht
3- Vanuit de schakelaar de zwart doortrekken naar het licht
 

Fendtgek

  • #3
Nee, dit nooit zo doen! De blauw doorlussen naar t wisselcontact van de schakelaar??? Dat gaat gegarandeerd vonkjes opleveren...


Als je die linkse inwendig getekende draad weg laat is het wel goed.

Zo dus:



Die zwarte draad die ik getekend heb moet op het P contact van de schakelaar (moet er ergens opstaan). de zwarte naar de lamp op 1 van de 2 andere, maakt niet uit welke, alleen de stand van de schakelaar verschilt dan.
 

Dabanli

  • #4
Dank je wel. Ik ga ermee aan de slag!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
En als je de stekker omdraait werkt het dan ook nog?

Schakelaars en stopkontakten zijn bedoelt om ze vast aan te sluiten en niet om met een stekker aan te sluiten.
Immers je kunt de stekker er altijd op 2 manieren insteken en dan werkt, in het gunstigste geval, je schakeling niet meer.
In het ergste geval zit je meteen in het donker zodra je de stekker er in steekt of de schakelaar omhaalt of heb je gewoon een levensgevaarlijke situatie verkregen.

suc6

Gerrit
 

Techno tim

  • #6
Even van uitgaande dat alles goed is aangesloten zal er geen sluiting optreden als men de stekker dus ook de fase omdraait.
Wel zal de fase die normaal geschakeld word niet meer schakelen dat wordt nu de nul dus er zal altijd stroom op lamp blijven staan, wat gevaarlijk is.

En lamp met een stekker en een snoerschakelaar is vergelijkbaar
Weet niet of dit niet mag maar is niet wenselijk.
 

Geus

  • #7
Ik zou dit nooit zo doen en dan is de lamp niet eens de belangrijkste overweging. Die wcd is gevaarlijk omdat hij oogt als een volwaardige wcd, maar dat is hij niet. Wat als iemand op het idee komt daar de frietpan of een andere stroomvreter in te stoppen? Grote kans op ongelukken! Gewoon niet doen.
Lamp via een stekker kan prima, maar gebruik dan een snoerschakelaar. Deze schakelt allebei de draden, dus bij 'uit' zal er nooit stroom op de lamp staan. Wil je een extra stopcontact, gebruik dan verlengdozen of leg een wcd aan op de officiele manier.
 

STF

  • #8
Nee hoor, snoerschakelaars schakelen slechts zelden dubbelpolig. Bedoel je soms stekkerschakelaars, want die schakelen meestal wel dubbelpolig.
 

Geus

  • #9
Ik bedoel wel snoerschakelaars en dan zal ik toevallig een stel dubbelpolige in handen hebben gehad.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu