Adapter van scanner faalt

Tonbricoleur

  • #1
Hallo
Ik heb een Epson scanner met adapter A411E. (24v-1.3A)
Tegenwoordig kan ik één scan maken en daarna verliest de scanner de verbinding met de computer.
Ik verdenk de adapter, maar weet het niet eens zeker.
Ik heb al op youtube gekeken naar manieren om de adapter te testen, maar ik krijg geen aannemelijke resultaten. De laatste test eindigde in een knetterende kortsluiting (toen ik de stroomdraad wilde testen).
Mijn vraag: is dit verschijnsel bekend? Met hopelijk een remedie. Of moet ik op de gok een nieuwe adapter kopen met het gevaar dat het probleem blijft. (ze zijn nogal duur en ze worden verdacht veel aangeboden)
Dank!
 

Roadrunner84

  • #2
Hoi, je vraag gaat niet over de elektra installatie in je huis. Ik denk dat klusidee niet het beste forum is voor deze vraag.
Beter probeer je het eens bij onze vrienden van circuitsonline.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Indien je de spanning van de adapter zou willen controleren, dan zou je een soort meetopstelling moeten maken met 1 x een contraplugje dat op de adapter past, 1 x een snoertje en 1 x een plugje dat op de scanner past (dus hetzelfde als aan het originele snoer).

En dan aan het snoer 2 extra busjes, bijv. op een klein plankje, waaraan je je meetinstrument kunt aansluiten. Dan kun je op het moment van probleem kijken of de spanning nog correct ios. Let wel goed op de polariteit, gebruik eventueel rood voor de kern en zwart voor de buitenkant van het plugje en meet het snoertje even ohms door voor je het gaat gebruiken.

Probleem bij die stekkertjes is, dat je ze weliswaar bij een elektronica-onderdelenzaak (bijv. de bekende webshop) kunt bestellen, maar dat ze in allerlei variaties bestaan. Het gaat dan om buitenmaat (diameter) van de plug, lengte van het geledende deel van de plug en de binnenmaat van de plug (eigenlijk de doorsnedemaat van het pennetje in de aansluiting van de scanner. Heb je het verkeerde besteld, dan past het niet op elkaar.

Ik denk echter dat je de oorzaak ergens anders moet zoeken: ik heb zelf ook een Epson scanner, zoéén die de communicatie doet via 'Epson scan'. Is er geen USB-verbinding, dan werkt de scanner niet. Dat gaat zover dat de scanner geen kik geeft bij aanzetten indien de USB stekker er niet in zit of er iets loos is met de USB verbinding.

Dat heeft me op zeker moment min of meer een scanner gekost! Want ik had (bleek naderhand) problemen met de USB-verbinding van de PC en daardoor reageerde de scanner geheel niet bij aanzetten. Wat dacht ik dus: scanner defect. Nieuwe besteld, (opvolgmodel) volgende dag ontvangen, aangesloten, zelfde probleem... En dus uiteindelijk een USB (contact-)probleem op de PC, nadat dat opgelost was deed alles het weer.

Omdat de nieuwe niet zo superduur was en wat verbeteringen had heb ik het er maar bij gelaten en staat de oude voor reserve, inmiddels al weer een paar jaar...

Je zou dus eerst de USB kabel kunnen vervangen en/of in een andere poort kunnen steken.

Verder is een aansluitprobleem van de USB kabel in de connector van de scanner ook niet ondenkbaar. Indien de stekker er vaker in en uit gaat wil er nog wel eens een breuk in de verbinding tussen connector en printplaat (van de scanner dus) ontstaan. :wink:
 

DSR9500

  • #4
Probeer eerst dit maar

open maken en de elco's vernieuwen.
let op polariteit bij vervangen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
@DSR9500:
Ik kan je wel vertellen dat je die adapters van Epson alleen open krijgt als je ze doorzaagt. En waarom zou je ook als je helemaal niet weet of de adapter schuldig is?

@Ton:
Ik las ergens in één van je vorige antwoorden:
Ik woon op 500 meter van een ouderwetse maar toch gemoderniseerde electronicawinkel in Amsterdam, dus...
Als dat nog zo is, ga dan met de adapter naar die winkel en haal de juiste contraplug + plug + bijpassend snoertje en iets om je meetinstrument aan te sluiten.
 

Tonbricoleur

  • #6
Hartelijk dank allemaal, ik ga er een nachtje over slapen! :lol:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu