Achterwand keuken (geen tegels)

Suus1976

  • #1
Hallo,

Wij hebben een nieuwbouwwoning gekocht en willen graag glas achter het kookgedeelte in de keuken. We hebben 4 inductiepitten en een gas-wokbrander (ATAG). Een speciaalzaak vertelde ons dat je dan alleen echt heel dik veiligheidsglas kunt gebruiken. En dat dat ook nog eens wat geelig van kleur is. (niet mooi dus)

Weet iemand hier meer van? We willen nl achter het hele blad een rand van zo'n 20 cm maken om spetters te voorkomen. Omdat de muur een kleurtje krijgt wilden we het liefst glas.

Wat zouden alternatieven kunnen zijn, iemand ideeën?

Bedankt alvast!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb een tijdje geleden een keuken geïnstalleerd met een dunne hardglasplaat op de zijkant tegen een kast aan, het glas is niet dikker dan 4 mm.
Uw vraag lijkt me meer geschikt voor de glasspecialist dan voor de keukenhandelaar.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Ik had bij mijn keuken eerst hout tot er een brandplek kwam. Nu heb ik door een duitse keukenboer een rvs plaat er achter laten zetten en het is ook een mooi geheel.
 

Pepjo

  • #4
Veiligheidsglas hoeft echt niet gelig van kleur te zijn, anders zou iedereen die autorijdt de wereld nogal gelig bezien.

Zoals Jan al schreef, een glashandel is hier de juiste infobron.
 

H@ns

  • #5
Lijkt me afhankelijk van hoe intensief je gaat koken...
Inductie lekt nauwelijks warmte en die wokbrander moet echt een avond vol gebruikt worden wil het gevaarlijk warm worden.

Mijn ervaring is dat er in "de Nederlandse keuken" nooit echt intensief gekookt wordt.
 

Janneke Goudswaard

  • #6
Hallo Suus,

Wij hebben vorig jaar een glazen achterwand boven ons aanrecht laten plaatsen. Tot volle tevredenheid! We hebben een glasspeciaalzaak in de omgeving gezocht die dit wilde doen.

Het glas wat achter de kookplaat komt moet worden gehard om springen te voorkomen. Dat gebeurt door het glas te verhitten en dan weer te laten afkoelen (onder bepaalde omstandigheden). Kennelijk verandert de structuur dan zodanig dat het niet meer kan springen. Er is hier absoluut geen kleurverschil tussen het stuk bij de kookplaat wat wel gehard is en de overige delen die niet gehard zijn.

Ons is verteld dat draadglas niet kan worden gehard. De draad en het glas krimpen niet even snel bij afkoelen. Daardoor kan er geen goede structuur worden verkregen.

Het glas wat hier is aangebracht is overal 6mm dik. Het is vastgezet met kit langs de randen. De achterzijde is geëtst en daarna is die kant geverfd. We konden hiervoor zelf verf in een kleur naar keuze aanleveren. Het glas loopt door tot de onderkant bovenkasten, het is dus een groot glad oppervlak. Ideaal in onderhoud!

Mijn ouders hebben via de keukenzaak glas boven het aanrecht. Dat is zeker een cm dik en overal gehard (bij ons alleen bij de kookplaat). Zij hebben ook geëtst glas, maar dan de ets-zijde aan de voorkant. Dat is wat gevoeliger voor vlekken. Dat glas is door en door gekleurd.
Het was ongeveer vijf keer zo duur voor een vergelijkbaar oppervlak.

Als je in google even zoekt vind je best wat zaken die dat glas leveren. En anders gewoon een rondje bellen in de omgeving. Wij waren voor 6 meter glas, ongeveer een halve meter hoog ongeveer 600 euro kwijt.
 

H@ns

  • #7
Mooi antwoord! Hier kunnen mensen tenminste iets mee :D
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Ter info;

Gehard draadglas is wel te koop, dit wordt als veiligheidsglas voor b.v. brandwerende deuren en dergelijke verkocht en is te koop op iedere gewenste maat.

Het kan dan niet meer worden bijgesneden op het werk.

Vr Gr
 

Suus1976

  • #9
Hallo allemaal!

Bedankt voor alle tips en feedback. Wij gaan ons verder orienteren op de glas-markt!

Gr suus
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu