Achterhout opgesloten in metal stud

Leensen

  • #1
Ik ga binnenkort op de badkamer aan de slag en ik ga een paar voorzetwanden maken. Dit ga ik met metal stud profielen doen. Echter heb ik op een paar plaatsen extra stevigheid nodig (o.a. i.v.m glazen scherm).
Gaat het passen om een vuren balk van 44mm in te klemmen tussen de U- en C-profielen van 45mm?
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
Gewoon hecht hout in de profielen geeft al een hoop stevigheid .

groeten b
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3

Leensen

  • #4
Ik zal mijn vraag even iets nader toelichten, want het toepassen van de balk had een 2 ledig doel.

De voorzetwand komt namelijk niet over de volle lengte van de muur, maar wel de volledige hoogte. De balk zou dan enerzijds dienst doen als deel van de constructie en tevens als achterhout voor het douchescherm.
Zie voorbeeld:


Maar goed, als een balk van 44mm niet past in een C-profiel van 45mm dan houdt het op natuurlijk.
 

Tiho

  • #5
Dat zal erom hangen, vaak is die 44 mm in de praktijk 42 en een beetje. De wandikte van de c profielen is dacht ik 1,4 mm of minder nog. Gewoon ff de schuifmaat meenemen en je weet het.

Edit: ze zijn dunner, maar heten c profiel omdat erachter een omgezet randje zit naar binnen aan beide kanten. Wat je getekend hebt is dus een u en geen c profiel.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Als het metalstudprofiel zo komt zoals je tekent, heb je voor het bevestigen van de vaste douche wand geen extra versteviging nodig.
Het profiel van de glazen wand, kun je zo in het metalstud profiel vastzetten.
Dat is stevig genoeg, want er komen ook nog tegels op de muur, en de glazen wand staat op de vloer, dus komen er geen krachten op de muur.
Ook moet je het profiel aan de buitenkant van het douche gedeelte afkitten, en wordt ook de glazen wand op de vloer afgekit.

Die glazen wand, kan zo geen kant op.
 

PP afvoer

  • #7
Toevallig dat ik dit lees, hoewel het een oud topic is toch nog mijn reactie. Ik moet een stevige achterwand van C45 metalstuds maken en kwam op het zelfde idee om zo'n metalstud op te vullen met 44x44 balkjes. Met een schuifmaat op zoek gegaan bij de bouwmarkt en het blijkt dat veel balkjes ongeveer 43,5 x 44 zijn :cool: vanwege de maat tolerantie van ca 1%. Mits je een maagdelijke metalstud hebt kun je die perfect in het C profiel inschuiven en zitten ze vast opgesloten. Resultaat is een sterke metalstud die vooral qua doorbuiging veel meer aan kan. Natuurlijk moet je ze wel goed vast zetten boven en onder.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Reageren op een topic van 10 jaar oud heeft niet veel nut
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu