Accu voor verlichting laden

System7

  • #1
Ik wil de traptreden van twee trappen gaan verlichten met LED-strips, die d.m.v. lichtstraalonderbrekers en timers worden aan- en uitgeschakeld. Idealiter worden ze uit een accu gevoed zodat e.e.a. ook zonder netspanning werkt en de trappen altijd verlicht zijn, dus ook als 's nachts de spanning wegvalt en/of ik de trappen als vluchtroutes moet gebruiken.

Kort gezegd zou ik dus een accu willen gebruiken die via een laadregelaar permanent aan de netspanning is aangesloten. Ik vind echter nergens (ook niet bij de welbekende Duitse webwinkel :wink: ) een duidelijk schema of instructie van hoe e.e.a. aan te sluiten. Kan ik de lader, de accu en de LED-strips (of eerst een LED-driver) in feite parallel aansluiten, d.w.z. bij aanwezige netspanning werken de LED's op de aangevoerde spanning en wordt de accu opgeladen en bij afwezige netspanning voedt de accu de LED's? Kan ik hier loodaccu's voor gebruiken of zijn bijv. NiMH-accu's beter?

Eventueel zou ik e.e.a. ook met een zonnepaneeltje kunnen voeden, maar dan blijven mijn vragen hetzelfde t.a.v. het type accu en de aansluiting.
 

Confidence

  • #2
Principe van een noodarmatuurtje toepassen misschien een idee?
De wel bekende leveranciers hebben vast wel een schematje op hun site staan. En anders zijn er goedkope vergkrijgbaar bij bouwmarkten of internet waar je misschien wat mee kan.
 

StefanD

  • #3
Je zou eens kunnen zoeken naar een accu/voeding voor een alarm-installatie. Die werken precies zo als jij omschrijft.
 

System7

  • #4
Dank! Ik vond bij een bekende Duitse webwinkel een kant-en-klare 12 VDC UPS, d.w.z. een voeding- en regelunit en een losse accu. Die wordt gevoed met 230VAC en zou ononderbroken 12V moeten kunnen leveren. Met de kleinste accu van 1,6 Ah kan ik het volledige systeem van LED-lampen en lichtstraalonderbrekers e.d. een hele tijd voeden.



Ik schrok alleen een "beetje" van de prijs van die dingen; ruim €180,- voor de netvoeding- en regelunit en ruim €70,- voor de bijpassende accu :shock: Regelunit en accu zijn bedoeld voor DIN-railmontage dus daarvoor komen er ook nog kosten bij, zoals een passende behuizing.

Ik heroverweeg mijn plannen :cry:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu