Usb oplader op 12V accu in boot

Kcavia

  • #1
hallo,

We hebben gister een bootje gekocht waar een 12V accu in zit om de motor electrisch mee te starten (zie bijlage). Nu lijkt het me handig om mijn mobiel op te laden in de boot en er een koelbox neer te zetten met zo'n autosigarettenstekker. Daarvoor heb ik onderstaand stekkertje gekocht. Mijn vraag: kan ik dit zonder gevaar op de accu rechtstreeks op de.+ en - pool aansluiten? Of moet er nog een soort zekering tussen o.i.d.? Het blokje zelf maakt van 12V naar 5V. Of vergeet ik misschien sowiesi iets anders ook? Elke tip is welkom
15971737103558227921469216866276.jpg
20200811_135503.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Daar zul je nog een zekering tussen moeten zetten. De USB-lader is wellicht zelf beveiligd, maar de contactdoos is dat niet.

Staat er op de contactdoos een maximale stroom? Vaak zijn deze geschikt tot 10A of 15A ofzo. Daar zou ik de zekering naar kiezen.

Nog iets om rekening mee te houden: dat je de accu niet leeg trekt? :wink: Zeker met een koelbox gaat dat best wel rap. Of wil je deze alleen gebruiken met draaiende motor? (Ik neem aan dat er een laadspoel op de motor zit)

Misschien iets van een ontlaadbeveiliging ertussen zetten nog als je de koelbox ook wilt gebruiken zonder draaiende motor.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Nog wel even een zekering ertussen plaatsen inderdaad. Daarvoor bestaan simpele zekeringhouders die je intussen de bedrading kunt zetten en waarin je een glaszekering kunt doen of zo'n gekleurde steekzekering die ook in auto's zit. Zorg altijd dat je reserve zekeringen bij hebt.

Tips van XanderH zeker even in overweging nemen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu