Aardlekschakelaar kapot? Tester van testboy

Ericjan

  • #1
In de groepenkast zijn drie aardlekgroepen, twee met een aardlekschakelaar van Schneider, eentje van Merlin Gerin. Types heb ik even niet bij de hand.

Ik test de groepen met een tester van Testboy die je in het stopcontact duwt en dan een aardlek simuleert.

De schakelaar van Merlin Gerin reageert zoals verwacht: de schakelaar schakelt af en de hele kring is zonder stroom. De Schneiders doen dit niet. Vreemd.

Zijn beide schakelaars defect of kunnen ze bijvoorbeeld verkeerd zijn aangesloten waardoor ze niet reageren op de lekstroom?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Er zijn verschillende oorzaken denkbaar. Bijvoorbeeld:

1. De ardlekschakelaar is defect. (Spreekt hij wel aan op de testknop?)
2. De wandcontactdoos waar je meet hangt niet achter een aardlekschakelaar.
3. De wandcontactdoos is niet goed aangesloten op aarde.

Dat de aardlekschakelaar niet goed is aangesloten is zeer onwaarschijnlijk. Plaats voor de zekerheid een foto van je geopende groepenkast.
 

Ericjan

  • #3
Dank voor je reactie. Ik schiet morgen even een plaatje. Beide ALS schakelen af op de testknop. Verkeerd of niet aangesloten zie ik op de tester.
 

CV__

  • #4
Optie 4; die Schneiders zijn geen 30mA of kleiner, maar bijv. 100 mA, 300 mA, 500 mA en trippen dus niet op het aardlek van waarschijnlijk 7 kOhm (~32 mA) van de tester.
 

Ericjan

  • #5
Goed punt. Maar dan hoort deze niet (meer) in een woonhuis. De norm is toch 30mA? Hoe kan ik op een hogere waarde testen?
 

CV__

  • #6
Met een echte aardlekschakelaar tester (rcd tester), of dezelfde functie van een installatietester (multifunction tester). Bijv. Fluke 166x, Megger MFT17xx, Kewtech KT6x etc.

Dan kun je ook testen op de tijd en exacte stroom waarbij ze trippen. Je kunt dan ook instellen dat de te testen aardlekschakelaar voor een hogere verschilstroom is.

Voor stopcontacten in huizen is inderdaad 30 mA de norm. Dat is ook een beetje de grens tussen wel en geen blijvende schade voor mensen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Het staat er altijd op, voor hoeveel mA de aardlekschakelaar is. Is dit meer dan 30 mA, dan zou ik hem sowieso vervangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu