Aardlek door poreuze vijverkabel?

Morsk

  • #1
Uiteindelijk vond ik de waarschijnlijke reden dat mijn aardlek er zo nu en dan uitvloog. Omdat het zo'n twijfelachtige lek betreft, heb ik met een stroommeettransformator van alles nagemeten. De vijverpomp lekt 15mA, dus met wat variatie daarin heb je een probleem. Ik heb de pomp naast de vijver gezet, maar dan vermindert de lek nauwelijks. Dat gebeurt pas als ik ook de kabel uit het water haal.
  • Kan een kabel dwars door de mantel en de binnenaders lekken??
  • Verder las ik dat je tuinelektra beter opeen niet-aardlekgroep kan aansluiten. Dat komt mij over als onveiliger. Hoe denken jullie daarover?
Groet en dank.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als een kabel beschadigd is of veel geknikt heeft kan ie inderdaad dwars door de mantel en binnenaders lekken. Ook afhankelijk van de kwaliteit van de kabel, die vaak weer afhankelijk is van de kwaliteit van de vijverpomp..

Natuurlijk moet je tuinelektra wel op een groep met aardlekbeveiliging aansluiten. Het is (althans in dit forum) nergens beweerd om dat zonder aardlekbeveiliging te doen. Je moet er alleen voor zorgen dat je de tuinspullen niet aansluit op groepen aan dezelfde aardlekschakelaar(s), waarop vitale onderdelen in huis aangesloten zijn. Te denken is aan koel- en/of vrieskast, CV installatie, alarminstallatie, afzuigsysteem. Want als je van huis bent en je aardlek gaat eruit, komt terug met een volle, maar ontdooide vrieskast, is dat niet zo leuk.

Het makkelijkst is om de voor de tuinelektra een aparte groep te installeren, beveiligd met een aardlekautomaat (combinatie van aardlekschakelaar en groepbeveiliging).
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Eens met Kees. Het is best mogelijk dat de kabel op den duur door veroudering en mechanische belasting is beschadigd en daardoor een lekstroom geeft.

Alle groepen plaats je tegenwoordig achter een ALS. Dat is een heel stuk veiliger. Inderdaad is het wel raadzaam om de tuin op een eigen groep en ALS te zetten of in ieder geval deze indeling enigszins logisch maken.
 

Morsk

  • #4
De tuin zit met een eigen stopcontact op een gewone ALS (Even het vocabulair van Vonken_trekker mij eigen maken :-)). Vlak langs de elektrapijp loopt een andere pijp van een groep zonder ALS. Het is goed te doen daarop over te schakelen en dan een stekker met ALS gebruiken. Niet helemaal een eigen groep, maar wel heel verantwoord, lijkt me.

Het raadsel van de kabellek is heel maf. Er is niets aan te zien en de kabel lag rustig op de vijverbodem. Maar voor iedere meter kabel die ik de vijver laat zakken, zie ik de lekstroom toenemen.
Zie ook proefje op de foto met stroom tussen teiltje en vijver. Hoe kan dit, blijft voor mij een raadsel.
20200811_135942.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Sorry voor het jargon. Maar het is wel wenselijk om de pomp achter een aardlekschakelaar (ALS) te zetten/houden. Aan de pomp zit ook een stekker met randaarde neem ik aan?

Als er een lekstroom gaat lopen dan zorgt de ALS ervoor dat de spanning eraf gaat. Wel zo veilig bij een vijver.

Overschakelen naar een groep zonder ALS zou ik nooit doen!
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Een contactdoos buiten moet achter een aardlekschakelaar. De oplossing om dit zonder aardlekschakelaar aan te sluiten en dan een PRCD tussenstekker te gebruiken mag dus niet.

Afhankelijk van het netstelsel en de weerstand van een eventuele aardelektrode moet die aardlekschakelaar er misschien ook al zitten om de (grond?)kabel naar de contactdoos toe te beveiligen.

Nooit er voor kiezen om geen aardlekbeveiliging toe te passen dus! Je zou er inderdaad wel voor kunnen kiezen om de tuininstallatie achter een aparte aardlekschakelaar of aardlekautomaat te plaatsen, als het dan tript dan heb je daar binnen in ieder geval geen last van. Of even goed nadenken achter welke aardlekschakelaar je de groep aansluit. Mocht er hier thuis iets mis gaan in de tuin, dan valt binnenshuis alleen één van de twee inbouwovens uit. Daar kan ik niet zo mee zitten. :wink:

Maarehm, wat is het probleem nu verder precies? Je hebt de storing toch al netjes gelokaliseerd? Pomp vervangen en je bent klaar toch?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Veruit de meeste vijverpompen zijn dubbelgeisoleerd en dus zonder randaarde.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Ik zie ook regelmatig vijverpompen met stekker met randaarde, al zijn dat volgens mij de goedkopere pompjes. Zal daar wel mee samenhangen dan.

Mijn opmerking dat ik overschakelen naar een groep zonder ALS nooit zou doen is inderdaad bedoelt als dat dit verboden is :wink:

Mij lijkt inderdaad ook dat vervangen van de pomp hier de oplossing is.
 

Morsk

  • #9
Bedankt voor jullie reacties. Inderdaad nieuwe pomp gekocht en lek is helemaal weg. Tuin zit (al 17 jaar) op de groep van de garage, dus als de ALS tript is alles donker. Dat dus nog eens een eigen ALS/groep geven.
Geen problemen meer dus, maar wel die vraag bij de foto: Hoe kan een onbeschadigd snoer zo veel lekken (over de hele lengte. Hoe meer snoer in de vijver ligt, hoe groeter de lek. Foto toont een test-opzetje om principe van de lek te laten zien).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Morsk schreef:
Hoe kan een onbeschadigd snoer zo veel lekken (over de hele lengte. Hoe meer snoer in de vijver ligt, hoe groeter de lek.
Dan zal de kabel poreus zijn geworden. In principe hoeft er maar één minuscuul gaatje in te zitten om de draden binnenin te laten corroderen en/of de mantel van binnenuit aan te tasten. Maar wat dan exact de verklaring is: daar zou je een forensisch onderzoek op moeten loslaten en dat lijkt me voor zo'n pompje niet de moeite waard. :wink:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Er zullen inderdaad van ouderdom hele kleine scheurtjes in de isolatie zijn gekomen die een lekstroom geven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu