Aardlek bij inschakelen ovendeel combimagnetron

Vraagsteller

 • #1
Voor de kenners,
gister sloeg de aardlekschakelaar uit, na aanzetten oven van de combimagnetron.
Dat was nadat er eerst nogal wat vocht in de magnetron ontstond door koken, veel waterdamp dus. Nu werkt de oven weer wél? een dag later. Dus zou je zeggen , vocht was de oorzaak. Maar vocht mag toch nooit sluiting geven, daar is zo'n ding toch op berekend?
Weet iemand of dit iets eenmaligs kan zijn, of een blijvend defect?
bij voorbaat dank
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Je zou mogen verwachten dat een magnetron(-oven) zodanig gebouwd is, dat vocht de elektrische en elektronische gedeeltes niet kan bereiken. Een en ander natuurlijk afhankelijk van merk / kwaliteit.

  Maar vocht/stoom/damp, zeker wanneer het heel veel is, kan rare wegen bewandelen ofwel overal tussendoor kruipen. Heb je een gerecht gemaakt dat heel veel waterdamp veroorzaakt, dan is het nooit uit te sluiten dat dat ergens terecht komt waar het niet hoort.

  Dan veroorzaakt het een kruipstroom van fase naar de behuizing: vanaf (officieel) 30 mA piept de aardlekschakelaar er dan uit. 30 mA is gekozen omdat een grens is waarbij mensen (hopelijk) nog net niet dood gaan als ze een stroom door hun lichaam krijgen bij falende (niet geaarde) apparatuur.

  Ik denk dat je moet hopen dat het eenmalig was en blij zijn dat er daardoor niets gesneuveld is. Wat dat betreft is het eigenlijk maar goed dat de aardlekschakelaar eruit ging. Komt het nog eens voor, dan in elk geval eerst de stekker eruit, de boel een flinke tijd open zetten om het vocht te laten verdwijnen en dan pas weer aan zetten.

  En je zou er ook over moeten nadenken of het betreffende gerecht misschien op een andere manier bereid kan worden. Is het bijvoorbeeld mogelijk het gerecht af te dekken? Is bij magnetrongebruik toch beter (zo heb ik ergens gelezen) omdat de voedingsstoffen/vitamines dan beter behouden blijven. Bij gebruik van de grill is dat natuurlijk niet mogelijk, dan wordt alleen het deksel maar heet ipv. het gerecht te grillen. :wink:
   

  Vraagsteller

  • #3
  Bedankt Kees,
  de glazen schaal wasafgedekt met glazen deksel, maar die sluit niet hermetisch af en via de rand ontsnapt vocht. Hij is trouwens ong 10 jaar oud, dus ik overweeg een nieuwe.
  Dit was de eerste keer dat het gebeurde. We hebben vaak zo gekookt, met veel stoomontwikkeling. Trouwens, hij werkt de stoom niet weg tijdens koken? op een of andere manier? misschien doen de nieuwe huidigemagnetrons dat wel? lijkt me logisch, tijdens koken ontstaat waterdamp, dat weg moet....
  als de oven gebruikt is , dan ventileert hij net zo lang tot dat hij weer genoeg is afgekoeld, maar bij koken dus niet?
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Bij mijn combimagnetron wordt inderdaad ook nauwelijks geventileerd als alleen het magnetrongedeelte gebruikt wordt (dus zonder hete lucht). Er wil ook daar wel eens flink wat stoom neerslaan op de bovenrand, maar gelukkig nooit problemen gehad.

  Of moderne magnetrons dat probleem minder hebben (of misschien juist meer) durf ik niet te zeggen, ik ben geen vakman op dat gebied. Moderne apparatuur is niet altijd vanzelfsprekend beter dan de oude. Ik zou willen zeggen: integendeel, er wordt veel gemopperd dat nieuwere apparatuur korter meegaat dan vroeger.

  Mijn eigen magnetronoven is inmiddels 11 jaar oud en behalve dat het lampje het niet meer doet is ie nog prima. (Lampje is vast gemonteerd en vrijwel niet te bereiken, zonder gaat ook).

  Zolang je geen verdere problemen hebt hoef je hem natuurlijk niet te vervangen, tenzij je gaat voor een oven met meer mogelijkheden... :wink:

  Je kunt eventueel de stekker in het stopcontact omdraaien als het probleem zich weer voordoet. Dat zou het probleem kunnen verminderen omdat dan fase en nul verwisseld worden.
   

  Vraagsteller

  • #5
  Nu werkt hij weer normaal...vreemd, ik vertrouw hem niet meer, zoiets moet niet kunnen, want alle apparaten gaan ook uit bij aardlek en dat lijkt me niet echt goed, kettingreactie wellicht.
  En je hebt gelijk Kees, die moderne apparaten hebben nu een geplande levensduur/veroudering, ze gaan maximaal x jaar mee en dan moet je aan een nieuwe.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu