Aarding lewisplaat badkamer

Louzy

  • #1
Alle leidingen in mijn nieuwe badkamer zijn/worden geaard. Eén vraag blijft nog open: ik denk dat de lewisplaat ook geaard moet worden. Is dat juist?
 

Fiesiekus

  • #2
Ja.
 

Louzy

  • #3
Dank voor je snelle advies!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Nee de platen moeten alleen geaard worden als deze zich voortzetten in de aangrenzende ruimte(s). Liggen de platen alleen in de badkamer dan is aarden niet verplicht.

De platen liggen op houten balken en daardoor heeft de vloer geen enkel contact met aarde.
Hierdoor zal indien u een geleidend deel beetpakt er geen stroom kunnen lopen naar aarde, en krijgt u dus geen schok.

Indien u de platen wel aardt zal deze aarding verbonden moeten worden met het centraal aardpunt, waar alle te aarden delen van de badkamer samenkomen.
 

Fiesiekus

  • #5
Uit NEN

701.1.2.2.3
In de zones 1, 2 en 3 moeten vreemde geleidende delen en andere geleidende delen, die door een defect onder spanning kunnen komen, met elkaar en met de beschermingsleiding van de in de badruimte geïnstalleerde elektrische toestellen zijn verbonden door een, ter plaatste aangebrachte, aanvullende potentiaalvereffeningsleiding overeenkomstig het bepaalde in 413.1.6
Deze bepaling geldt niet voor geleidende delen die zo zijn opgesteld of aangebracht dat ze niet door een defect of door potentiaalversleping onder spanning kunnen komen.


Onder een defect zou de volgende waar gebeurde gebeurtenis vallen:
Ergens in de etage onder de douche ruimte wordt een lamp opgehangen. Bij de bevestiging van de draden in de centraaldoos wordt een fout gemaakt en raakt de fase een schroef oid, die toevallig in contact staat met het betonijzer. Of een andere identieke fout in bedrading met zelfde gevolg.

De vloer staat daardoor onder spanning, en zodra iemand onder de douche gaat staan, loopt er een stroom van vloer door het (natte) lichaam naar (geaarde) kraan, met een dodelijke afloop.
 

Chathanky

  • #6
Toch kan ik alleen Headhunter gelijk geven.

De vloer staat in de nen apart beschreven en hoeft niet geaard te zijn indien de bewapening zich niet door zet in een andere ruimte.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
701.1.2.2.3 staat iig in 2003 niet meer in de NEN.

Bij lewis platen worden normaal geen elektrische leidingen door de vloer gelegd en het onderliggende plafond zit op 20-30 cm waarbij het mij wel heel sterk lijkt dat iemand een 40 cm lange boor pakt om vervolgens in een niet zichtbare 5 cm dikke vloer te boren.
 

Chathanky

  • #8
The headhunter schreef:
701.1.2.2.3 staat in ieder geval in 2003 niet meer in de NEN.

Bij lewis platen worden normaal geen elektrische leidingen door de vloer gelegd en het onderliggende plafond zit op 20-30 cm waarbij het mij wel heel sterk lijkt dat iemand een 40 cm lange boor pakt om vervolgens in een niet zichtbare 5 cm dikke vloer te boren.
Een elektrische vloerverwarming des te meer. :mrgreen:

701.1.2.2.8
Indien de wapening in een geleidende vloer van een badruimte zich in een andere ruimte voortzet moet de wapening in of nabij de badruimte met de in bepaling 701.1.2.2.3 genoemde aanvullende potentiaalvereffeningsleiding zijn verbonden.
Deze bepaling geldt niet voor een wapening die door de aard van de vloerconstructie niet of moeilijk bereikbaar is, mits een andere voorziening is aangebracht waarmee het onder spanning komen van de vloer wordt voorkomen.

Deze is van toepassing op de vloer in ieder geval.
 

Fiesiekus

  • #9
Da's dan nu wel duidelijk!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Chathanky schreef:
Een elektrische vloerverwarming des te meer. :mrgreen:
Maar die moet of onder een aardnet of zelf voorzien zijn van een deugelijke omvlechting welke word aangesloten op de potentiaal vereffening.

Waar halen jullie die nummertjes vandaan In mijn versie bestaan die niet meer.
Die laatste van Chathanky staat bij mij onder 413.1.6
 

Chathanky

  • #11
Dit is nog de vorige versie. waarschijnlijk uit hoofdstuk 7 (aanvullende/bijzondere bepalingen) naar 413 (Beschermingsmaatregelen) verhuisd.

Het is mijn beroep niet meer, buiten dat ik er nog wel veel mee te maken hebt heb ik geen nieuwe versie tot mijn beschikking. Ik kan alleen op de werkplek de nieuwe inzien.
 

Louzy

  • #12
Beste heren deskundigen,

Vinden jullie het goed dat dit mijn lekenpet een tikkeltje te boven gaat? :wink: En mag ik al jullie ideeën dan als volgt interpreteren:

Het moet (misschien) wél of het is niet (echt) nodig maar het kan in ieder geval geen kwaad dus als ik toch bezig ben maak ik voor alle zekerheid gewoon maar even een koppeling naar de centrale aard-doos.

Bedankt voor jullie meedenken!
 

Pepjo

  • #13
Dit mag je zo interpreteren.

De heren laten zich wel eens een ietsje-pietsje meeslepen.... :mrgreen:

En om aan te sluiten bij je onderschrift : sommige antwoorden zijn zó goed dat ze bijna niet meer in relatie staan met de vraag.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Dat heb je voor een leek wel verstandig samengevat.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu