Aarding - in de huisaansluitkast de aarde en de nul verbinden

Todotada

  • #1
Hi, ben nieuw hier, hoop dat ik de juiste weg gevolgd heb met vragen over elektra/aarding.

  1. Ik las hier eerder (van Pluimdrager): van sommige netwerkbedrijven mag in de huisaansluitkast de aarde en de nul worden verbonden, is dat correct?
  2. En zoja: weet iemand: mag dit van Liander? Belde Liander, maar kreeg niet uitgelegd waar ik t over had (“u moet gewoon voldoen aan de regels meneer”).
3. Situatie: bovenhuis en benedenhuis Amsterdam. Alle groepen achter differentieel/aardlekschakelaars. En alle metalen leidingen verbonden met vertinde aardedraad met diameter ca 2,7 mm. Diameter 2,7 komt overeen met 6 mm2, toch? Op het aardleiding-verdeelblok in de meterkast (doorgelinkt naar aardrail groepenkast) zie ik ook alleen maar diameter 2,7 mm (6 mm2), terwijl er tenminste 1x 25 mm2 (buitenaardpen) of tenminste 1 x 16 mm2 (kruipruimteaardpen) als input vanaf de aardpen zou moeten liggen, zie ik dat goed? Dus als er al een aardpen is geslagen, dan is die wrsch met een te kleine leidingdiameter naar de MK doorgezet, concludeer ik dat terecht? Bevreemdt me, want gebouw is in onder vorige eigenaar in ca 2007 gesplitst in beneden/boven huis. Met splitsingsvergunning, die als voorwaarde een aantal kwaliteitseisen heeft o.a. op gebied elektra, dus zou je mogen veronderstellen dat er dan ook aardpen is geslagen, toch? Of was dat toen (ca 2007) nog niet verplicht indien alle groepen achter differentieel/aardlekschakelaars? Kortom ik zit met de vraag: is er uberhaupt een aardpen geslagen (en zoja, dan wrsch met te kleine leiding diameter doorgezet naar MK?), en vooral: hoe kom ik daar achter zonder alles open te breken? Er verdwijnen enkele aarde draden in de vloer van de meterkast, maar verder niet traceerbaar (beton). Op m’n multimeter meet ik overigens wel ca 230 volt tussen fase en aarde, maar dat zegt niet zoveel, heb ik dat goed begrepen? En stel dat er geen aardpen is geslagen: daartoe vragen 1 en 2.

Ik belde verschillende installateurs hierover maar: 4 installateurs en 8 antwoorden ...
Schijnt nog niet zo simpel en eenduidig te zijn ....
Graag jullie advies, en thx!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee dat mag niet.
De dikte van de draad zegt niets.
25qmm gebruik je als de pen buiten ataat waardoor de draad kan beschadigen.
Staat de pen onder het pand dan is 6qmm voldoende.
 
Laatst bewerkt:

Todotada

  • #3
Thx Headhunter, maar even in verwarring want 13/10/2008 citeert Pepjo uit een eerdere post van jou: "25mm² vertint naar buiten op de pen of met minimaal 16mm² naar een pen in de kruipruimte". Fout geciteerd?
En stel dat er een te kleine leidingdiameter van aardpen naar aardrail MK gebruikt zou zijn, maar meting 166 Ohm (alles achter aardlekkers) of 1,56 Ohm (niet alles achter aardlekkers) zou opleveren: zit je dan goed of toch maar door grotere diameter vervangen?
PS: hier is mogelijk een heipaal (onder betonnen kelderbak) als aardpen gebruikt, dat geldt als kruipruimte-aardpen neem ik aan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De dikte van aansluiting op een pen buiten de woning is 25qmm dit om beschadiging te voorkomen. Een heipaal word aangesloten met 25qmm omdat deze nooit meer bereikbaar is dus wil je zeker In dat deze niet beschadigd.

Onder een woning is er geen kans op beschadigingen omdat de pen en de aansluiting zichtbaar is. Dan is 6qmm voldoende, of in ieder geval gelijk aan de dikte van de voeding.

Het is mooi dat je weerstand de juiste waarde heeft maar kan deze diameter de de foutstroom ook hebben?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu