Aarding gas- en watermeters

System7

  • #1
Heb o.a. op dit forum nogal wat gelezen over aarding van water- en gasleidingen maar het wordt me niet helemaal duidelijk. Ook mijn samenvatting van NEN1010 is er niet heel helder over. Op dit moment is alleen de waterleiding nà de watermeter geaard middels een aardklem en een 4 mm2 leiding. De (metalen) gasleiding is nergens in de meterkast geaard wat volgens mij dus wel had gemoeten (volgens de nieuwe NEN).

Maar: ik ga de gas- en waterleidingen nà de meters waarschijnlijk vervangen door kunststoffen leidingen. Moeten dan de meters en/of de leidingen naar die meters toe alsnog worden geaard?

Dank alvast!
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Hallo.
heb 2010 nog niet in een meterkast gezien dat de gasmeter werd geaard.
maar als dit verandert in 2011 dat weet ik niet.
Vroeger kwam er wicu buis binnen van het gasbedrijf.
De koper in die leiding geleid natuurlijk wel maar tegenwoordig is het allemaal tyleen
 

Lichtpunt

  • #3
Afgaande leidingen die uit tyleen bestaan hoeft u (kunt u) niet te vereffenen.
De metalen dienstleiding naar de meter hoeft u niet te vereffenen, mits deze in huis niet in de buurt is van electrische leidingen.
Omdat de afgaande leidingen steeds meer uit kunsstof bestaan, weet u gelijk de reden waarom de vereffening bijv. in de badkamer een lokaal gebeuren is vanaf het CAP.

Verder gebeurd de vereffening volgens de NEN1010 aan alle metalen gestellen, dus niet alleen water- en gasleiding.
 

Chathanky

  • #4
Als je de binnenleiding gaat vervangen voor kunststof heeft aarden geen zin en is dat ook niet verplicht. Aangezien er een metalen mantel in zit dient de leiding wel geïsoleerd te zijn van de metalen aansluitdelen. De metalen mantel dient ter bescherming tegen brand.

In de nen1010 staat duidelijk omschreven dat metalen gestellen die zich doorzetten in andere ruimten geaard dienen te worden.
Je gasleiding zal denk ik niet in 1 ruimte zitten maar door andere vertrekken in de woning lopen.

Mocht je de gasleiding vervangen door kunststof dan dien je wel alles te vervangen of in iedergeval zo dat er geen metalen leiding blijft zitten die doorsteekt in een andere ruimte.

De leiding van de straat naar je woning is tot de dag van vandaag nog steeds uitgevoerd met een zachtkoperen leiding. Maar dit staat ter zijden.
 

System7

  • #5
Dank voor de reakties! In mijn NEN1010-samenvatting heeft men het alleen over een basisvereffeningsleiding die o.a. naar de hoofdgasleiding en de hoofdwaterleiding moet lopen; of dat vóór of na de meter is wordt er niet bij vermeld. Zag dat Sxnder in het verleden het bijbehorende plaatje al eens had geüpload:



@Lichtpunt: in de kelderkast komen de water- en gasleiding binnen en op plm. 60 cm afstand daarvan heb ik een wandcontactdoos gemaakt voor de vrieskast die daar komt te staan (nu staat de server er tijdelijk).



Is dat dicht genoeg in de buurt om de aarding van de aanvoerleidingen van gas en water noodzakelijk te maken? En ja, voordat ik - eventueel - de leidingen door kunststof vervang maak ik de aarding in de badkamer in orde met een CAP die met het lichtaansluitpunt verbonden wordt. Nu wordt alles nog via de koperen waterleiding geaard.

@Chathanky: ik wist niet dat ik *alles* door kunststof moest vervangen? Las her en der dat je ook delen kunt vervangen door kunststof mits de overblijvende metalen stukken weer afdoende geaard zouden worden? Als ik werkelijk alles moet vervangen heb ik een probleem want er zijn delen van de leidingen in de muur ingefreesd en achter muren e.d. weggewerkt. Het liefst zou ik die niet vervangen. Misschien dan toch maar good old koper blijven gebruiken, jammer van de hogere kosten :cry:
 

Chathanky

  • #6
Dat zou wel voor rare situaties kunnen leiden.
Stel dat je na de meter 10 cm kunststof leiding hebt en dan over gaat op koper. Dan zou je om die reden de gasleiding niet hoeven te aarden.

Extreem voorbeeld maar strikt genomen is dat dan niet verboden.
 

System7

  • #7
Jawel toch? Dan heb je toch nog steeds een metalen leiding die door meerdere ruimtes loopt en dus geaard moet worden? Ik legde je eerdere antwoord (en wat ik elders las) zo uit dat ik de leiding vanaf de meter tot aan bijv. de badkamer mag vervangen door kunststof en dan evt. weer mag overgaan naar koper mits ik dat doe in de badkamer en er geen delen van de metalen leiding naar andere ruimten lopen?

Ik stelde me voor dat het restantje koperleiding in de badkamer gewoon geaard werd door de 4 mm2 Cu die vanaf de douchekraan naar het CAP loopt en dat daarmee die 'afdoende' aarding werd bereikt?
 

Chathanky

  • #8
Dat klopt idd.
Ik wist ook zo niet in hoeverre je de gasleiding gaat vervangen.

Als je onder de vloer moet zal je toch het geheel dienen te vervangen en deze voorzien van een mantelbuis die aan beide kante boven de vloer moet steken.

Je zal toch even voor je zelf moeten bekijken wat je precies van plan bent. Je vind hier nog wel wat onderwerpen uit het verleden terug.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Je hebt wel een hele oude gasaansluiting met loden pijpen.
 

Lichtpunt

  • #10
In vermelde tekening die verouderd is, dien je de vereffeningsleiding tussen centraal aard punt en aardrail te verwijderen, voor de rest is deze wel oke.


@System7, als je de meters overbrugd, dwz. een klem voor en een klem na de meter en deze met een stukje blank 4mm2 verbind dan is deze situatie oke.
Wel is duidelijk dat dan ook de metalen binnenleiding moet zijn vereffend.
 

System7

  • #11
@Ronny: Da's ook een reden waarom ik e.e.a. wil vervangen. Volgend jaar schijnt Enexis nieuwe ("slimme") meters te komen installeren, da's een mooie gelegenheid.

@Lichtpunt: dank!
 

System7

  • #12
Chathanky schreef:
Je zal toch even voor je zelf moeten bekijken wat je precies van plan bent.
Voor de gasleiding zal het geen probleem zijn om de leiding vanaf de gasmeter in zijn geheel te vervangen door kunststof omdat ik niet persé op oude leidingen hoef aan te sluiten; de aansluitplekken van het gasfornuis en de cv-ketel zijn goed bereikbaar.

De waterleidingen is een ander verhaal. Een deel van de warm- en koudwaterleidingen naar de badkamer loopt door sleuven in muren en achter tegels. Die zou ik liever niet uitbreken om te vervangen door koper. Maar als het problematisch is om een deel van deze leidingen door kunststof te vervangen dan denk ik dat ik ze gewoon helemaal in koper uitvoer. Is wat prijziger, maar allerlei kunst- en vliegwerk moeten doen om de aarding weer in orde te krijgen is ook zo wat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu