Aansluitingen wasmachine en droger in badkamer

Status
Niet open voor verdere reacties.
Op zoek naar informatie vond ik dit (geweldige) forum en deze discussie Droger en wasmachine op 1 trekschakelaar? - en wil daar nog even iets over melden en vragen:

Ik heb net voor duizenden euros witgoed gekocht bij een groot witgoedconcern, en dit thuis laten bezorgen inclusief extra kosten voor aansluiting van wasmachine en droger op de 2 trekschakelaars hoog in de badkamer.

Nu bleek het snoer van de wasmachine net te kort. Ze gaven mij de keus: terug naar de winkel ermee en voor 20 euro plus een week vertraging het snoer laten verlengen, of een verlengsnoer ertussen? Toen vroeg ik nog van goh, kan dat dan wel gewoon, een (geaard) verlengsnoer in de badkamer? Geen probleem meneer, als ie maar geaard is. (Of dat dan een contrastekker is weet ik al niet).

Dus ging gewoon het verlengsnoer erop, dat vervolgens werd afgesneden en in de trekschakelaar gemonteerd. Een doorsnee geaard verlengsnoer, dat ik ook voor pak em beet mijn stereo zou gebruiken. De droger staat erbovenop en ging wel direct.

Vragen:
  1. Lopen mijn wasmachine en ik nu gevaar? Het is een grote badkamer, dus de betreffende stekker-overgang zit een meter of 2 van douche en wastafel.
  2. Kan ik iets aan de huidige configuratie doen (plastic zak met tape eromheen bijvoorbeeld) om eventueel risico te minimaliseren?
  3. Sta ik in mijn recht als ik de witgoedwinkel weer bel en eis dat ze het goed komen doen? Is een verlengsnoer echt "not done"?
  4. Is het niet belachelijk dat ik dit zelf uit moet vinden?
Ik hoop hier wat nuttige antwoorden op te krijgen! Ter info: de slang van de vaatwasser was ook te kort, maar ze hadden niets bij zich, hebben mij 2x naar de winkel laten rijden, weigerden nog steeds de vaatwasser aan te sluiten, ik heb moeten dreigen om alles weer te retourneren voordat ze de volgende dag wel iemand stuurden om het te doen, nu blijk ik al lekkage te hebben en kan ik dus weer ruzie gaan maken. De witgoedwinkel, ik zeg het maar even - hoop niet dat dat tegen de regels is.
 
Beste onwetende consument,

Of bij jou een eventuele aansluiting met een geaard stopcontact, ipv een trekschakelaar is toegestaan, is naar mijn weten, afhankelijk van 2 factoren:
  • Zijn de groepen, waar wasmachine en droger op komen, beveiligd met een aardlekschakelaar?
  • Hoe groot is de afstand tussen bad/douche en de aansluitpunten
Uit je verhaal begrijp ik dat het tweede punt wel goed zit, over het eerste is niets vermeld.

In alle gevallen is, voor zover mij bekend uit andere vragen op dit forum, een verlengsnoer niet toegestaan, niet met een plastic zak eromheen en niet op een andere manier. Dat het desondanks soms tóch zo gedaan wordt is een andere zaak.

Er zijn naar mijn idee maar twee mogelijkheden:
  • Een rechtsstreekse aansluitkabel van trekschakelaar naar wasmachine of droger.
  • Indien toegestaan (zie hiervoor) een (of meerdere) volgens de normen aangelegd stopcontact en via het normale snoer met stekker daarop aangesloten
De vraag of iets belachelijk is en of de leverancier je wel of niet fatsoenlijk behandeld heeft valt buiten de bedoeling van dit forum, dat zich er op richt mensen te helpen die technische problemen hebben aan hun apparatuur of met hun klusbezigheden.

De vaste (vrijwillige!) beantwoorders van dit forum zijn vaak in hun beroep ook vakman op dat gebied, en zullen zich daar dan ook niet over uitspreken. Daarvoor verwijs ik naar consumentensites zoals bijvoorbeeld kieskeurig en de consumentenbond.

Wij zijn er hier echt niet voor om te bepalen of je wel of niet ruzie moet maken met je leverancier en of dat wel of niet terecht is. Zou ook niet eerlijk zijn want we horen het verhaal altijd maar van één kant.

Ik heb dit onderwerp verplaatst van witgoedrubriek naar de elektra rubriek, daar zitten meer deskundigen op het gebied van voorschriften (NEN1010). Die kunnen dan mijn bovenstaand verhaal eventueel aanvullen of corrigeren.
 
Kees heeft gelijk, we zijn hier niet om andermans werk af te kraken, maar als ons gevraagd wordt of iets al dan niet is toegestaan, zullen wij daar zo eerlijk mogelijk (aan de hand van de voorschriften) op antwoorden.

De vraag of er een aardlekschakelaar aanwezig is, is in dit geval alleen relevant om te bepalen of er een kontaktdoos mag zitten. Als er een trekschakelaar aanwezig is (onverschillig of er een aardlekschakelaar aanwezig is), wordt dit gezien als vaste aanleg.

Dat houd in dat er een 4-aderig snoer tussen de schakelaar en de machine aanwezig moet zijn, zodanig dat het de vloer niet raakt, maar lang genoeg om met de machine te kunnen schuiven. Een afgeknipt verlengsnoer is hier dus niet toegestaan.

Vriendelijke groet

Gerrit
 
Hoi Kees,

Dank je wel voor je reactie, en ik begrijp je/jullie positie aangaande mijn problemen met de leverancier. Het is alleen dat hun goedkeuring voor een verlengsnoer (stekker wasmachine in stopcontact verlengsnoer, dat vervolgens in de trekschakelaar is gemonteerd) in rechtstreeks conflict met jouw/jullie positie hierover is. Lijkt me belangrijk om te weten als een leverancier dat doet.

Maar goed, ik zal me beperken tot het vragen van technische adviezen over de huidige situatie, en me bij het andere forum vervoegen.
 
Gerrit schreef:
Dat houdt in dat er een 4-aderig snoer tussen de schakelaar en de machine aanwezig moet zijn

Kun je dat uitleggen, Gerrit? Ik bedoel dat het een 4-aderig snoer zou moeten zijn...

Of is het een slip-of-the-pen?

Groetjes, en bedankt voor je ondersteuning!
 
Hallo Kees

Het geen slip of the pen. Als je het inwendige van de wasmachineschakelaars bekijkt, zie je dat de aardstrip 3 klemmen heeft. één is voor de voeding, dat is duidelijk.

De andere twee zijn voor de wasautomaat. Dit is voor de zekerheid: als één aardader het zou begeven is er nog een andere. Dit is geregeld in de NEN-1010. De kleuren zijn dan geel/groen en zwart.

Vriendelijke groet

Gerrit
 
Maar dat móét dan haast betekenen dat het afknippen van de stekker en dát snoer aansluiten in de wisselschakelaar een verkeerde aansluiting geeft.

Ik kan me tenminste niet voorstellen dat in een standaard aansluitsnoer van een wasmachine een dubbele aardedraad zit. Of toch wel?

Bedankt trouwens voor je uitleg, het is me geheel duidelijk.

Groetjes,

Kees
 
Het 4 aderige snoer hoeft al een tijdje niet meer.
"Vroeger" moest je het gestel (de behuizing) en de motor van de wasautomaat apart aarden.

Omdat de meeste wasautomaten hier geen voorziening voor hadden is dit regeltje vervallen. Ik geloof ongeveer 10 jaar geleden.
 
Even reageren op @rie.
Ik geloof direkt wat je zegt. Het kan zo maar zijn dat ik dat regeltje vergeten ben of dat ik het heb gemist.

Zoals Kees al zei: gelukkig ben ik ook maar een mens. Ik wordt al wat ouder en dan wil er wel eens wat uit je geheugen verdwijnen.

Aan Kees: Het was indertijd dus de bedoeling dat er een schakelaar (buiten handbereik dus hoger dan 2,25 m) in de badkamer werd geplaatst met daaraan gemonteerd een 4-aderig snoer.

Van de wasautomaat werd het originele snoer verwijderd en het 4-aderige snoer er aan gemonteerd met de geel/groene en de zwarte ader samen onder de aardklem.

Dit snoer moest dan zo lang zijn dat het met een lus achter de wasautomaat hing maar de vloer net niet raakte. Zo kon het door regelmatig schuren over de vloer niet beschadigen en er was ruimte om de wasautomaat te verschuiven.

Vr. gr. Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan