Aansluiting waterleiding 12mm op flexibele slang

IJsselstein

 • #1
Ik wil de warm en koudwaterleiding 12mm aansluiten op de kraan van de wastafel. Deze kraan heeft twee flexibele slangen. Hoe sluit ik die aan op de waterleiding? Op dit moment komen de waterleidingen nog zo'n 10 cm uit de muur en er zitten 90 graden bochten op met een einddopje erin.

Gerard
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  IJsselstein schreef:
  Deze kraan heeft twee flexibele slangen. Hoe sluit ik die aan op de waterleiding? Gerard
  Zitten er geen knelkoppelingen aan het eind van die flexibele slangen? Zo neen hoe ziet het er dan wel uit? Welk materiaal?Diameters?
  IJsselstein schreef:
  Op dit moment komen de waterleidingen nog zo'n 10 cm uit de muur en er zitten 90 graden bochten op met een einddopje erin.
  Of zijn het knieen (knel) met een afsluitdop gekneld? Afstanden?

  Iets meer info is wel wenselijk.
   

  IJsselstein

  • #3


  Binnenmaat schroefdraad aan de slang is 20 mm. De leidingen uit de muur zitten zo'n 10 cm buiten de muur, zo'n 10 cm uit elkaar en aan de uiteinden inderdaad een knietje knel met afsluitdop knel.
   

  Fiesiekus

  • #4
  Kijk nou komen we ergens!

  Waterdruk eraf, knietje verwijderen en vervangen door knie (of recht als dat makkelijker aan te sluiten is) 12 mm knel naar 3/4' uitwendig (of zoiets : in ieder geval de maat van de wartelschroefdraad meenemen naar de winkel) . Let op er moet een pakkingring in de wartel zitten; anders wordt 't een natte boel. Schroefdraden even inspuiten met olie, dan voorkomt "vreten". Met beleid alles monteren; vast is vast. En dan uiteraard controleren op lekkage

  Succes.
   

  IJsselstein

  • #5
  Bedankt, zo kom ik er wel uit.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Er zijn speciale aansluitstukken te koop voor dit soort slangen, de maat van de buitendraad van de knie is overigens ½".

  Succes.
   

  Fiesiekus

  • #7
  Jan, het is inderdaad 1/2" bu. Ik raakte even in "de wirwar" 3/4x25,4 mm is ongeveer de 20 mm die genoemd is..., hoe zit dat?
   

  Espaan

  • #8
  De slangen zijn er in alle soorten en maten zover ik weet. Ik heb zelf voor de aansluiting op onze nog te plaatsen wasbak 1 slang met 1/2" naar 1/2" voor aansluiting op een mengventiel met 15 mm knel uitgang en een slang 1/2" naar 15 mm knel voor aansluiting op een 15 mm leiding.
  De kraan heeft 1/2" aansluitingen. De 1/2" slangen passen gewoon op de schroefkant van een 15 mm knelkoppeling.
   

  Fiesiekus

  • #9
  Espaan schreef:
  ....slang met 1/2" naar 1/2" voor aansluiting op een mengventiel met 15 mm knel uitgang .........

  De 1/2" slangen passen gewoon op de schroefkant van een 15 mm knelkoppeling.........
  Ik snap dit even niet maar wie ben ik.....
   

  Espaan

  • #10
  Ik vond het zelf ook al niet zo heel duidelijk toen ik het opschreef. Ik bedoelde hier dat als je de wartel van een 15 mm knie afhaalt hier (volgens mij) een slangaansltuiting van 1/2" op te draaien is.

  "Normaal" zou ik 15 mm knel naar 1/2" gebruiken voor aansluiting op 15 mm buis, maar in dit geval zit er een mengventiel naar de warmwater kant en deze heeft een 15 mm knel uitgang. Hier kan ik dus (als het goed is) de 1/2" schroefkant van de flexibele slang op draaien.

  Zie ook de reactie van Jan hierboven dat de buitendraad van een 15mm knie 1/2" is.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Ik heb het over buitendraad bij een knelknie wanneer de ene kant knel is en de andere kant 1/2 " gasdraad, er zit verschil in de soort draad, bij de knelkant is de draad recht en de gasdraadkant is conisch.
  Het verschil is merkbaar wanneer de knelkant met tape verpakt wordt, bijna altijd lekkage, dit in tegenstelling tot de conische draad..
   

  Fiesiekus

  • #12
  Jan schreef:
  Bij de knelkant is de draad recht en de gasdraadkant is conisch.
  Conisch = taps toelopend?
   

  Espaan

  • #13
  Jan schreef:
  Het verschil is merkbaar wanneer de knelkant met tape verpakt wordt, bijna altijd lekkage, dit in tegenstelling tot de conische draad..
  Oke, duidelijk. Zal thuis nog eens gaan kijken of ik de verschillen kan zien.

  Het voordeel van zo'n flexibele slang is weer dat deze niet met tape aan de knelkant wordt gezet, maar met een rubber ring in de moer.
  Dan zou het toch geen probleem moeten zijn?

  Anders moet ik voor mijn aansluiting op het mengventiel nog iets anders gaan verzinnen.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #14
  Fiesikus, ja de gasdraad is (heel weinig) conisch, de schroefdraad is op het uiteinde iets dieper dan richting knie of pijp etc.  Espaan, aansluiten met een rubber ring ertussen mag geen probleem zijn.
   

  Fiesiekus

  • #15
  Oke Jan, bedankt voor de info. Altijd handig om te weten bij een klus. Verwisseling van die onderdelen kan dus hele nare gevolgen hebben
   

  Espaan

  • #16
  Er is weer een boel duidelijker geworden. Bedankt.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu