Aansluiting wastafelafvoer

Justus_97

  • #1
Voor onze nieuwe badkamer bouw ik een houtskelet voorzetwand waar een wastafel aan wordt gehangen. Leidingwerk verdwijnt dus mooi in de wand. Nu heb ik een vraag mbt de afvoer voor die wastafel. Kan ik gewoon een stuk pvc-pijp uit de wand laten steken waar ik dan later de sifon op aansluit? Zo ja, hoe ver moet zoiets uit de muur steken (of hangt dat totaal af van de gebruikte wastafel?). Of gebruik je hiervoor een speciaal soort 'muurplaat', net zoals voor waterleidingen maar dan in pvc...?

Alvast bedankt voor de reacties.
gr,
Justus
 

Fiesiekus

  • #2
Als ie 4 - 5 cm uit de muur steekt, kan je altijd verder met een sok.

Doe wel een speciekap erop; tegen vuil en tegen stank.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Wanneer de pijp in de wand zit kunt u een bocht plaatsen en met een verlooprubber de sifon-uitloop aansluiten in de bocht, er zit dan niets meer in het zicht en de pijp kan altijd vrijwel onzichtbaar afgedopt worden in geval van verandering.
De bocht gelijk plaatsen met de voorkant of iets achter de tegels.
 

Xr8

  • #4
Zorg voor een goede waterdichte afsluiting dat je eindigd met minimaal een sok 40, niet met een buis 40, hiervoor zijn nl geen verloop rubber te verkrijgen. Als er ruimte is eindig dan op buis of sok 50, voor beide zijn verloop rubbers verkrijgbaar.

Met buis uit de wand en dan verder met een sok kan, echter kom je hier niet altijd mee weg, de witte buisjes bij sifons en chromen muurbuisjes zijn nl niet te verlijmen en dienen met een rubber aangesloten te worden.

Succes.
 

Justus_97

  • #5
Dank voor de snelle en uitgebreide reacties.

Is 40 de gangbare maat voor een wastafelafvoer? Ik ga de nieuwe afvoer aansluiten op een bestaande (koperen?) leiding iets verderop in de voorzetwand; die heeft een diameter van 5/4". Ik heb verloopstukken gezien voor 5/4" naar 40 en voor 5/4" naar 32. Heeft 40 wel zin, als die na circa een halve meter in de wand overgaat naar de kleinere 5/4"...? Of is in dit geval 32 te prefereren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
5/4" koperen leiding zou 35 mm moeten zijn, koper werd zeer weinig gebruikt als afvoerpijp maar het werd wel eens gedaan.
Wanneer u de met een mes over de metalen pijp schraapt welke kleur heeft het dan ?

In het algemeen niet overgaan op een dunnere buis, u kunt dan beter een 32 mm buis gebruiken en overgaan op een bocht van 40 mm waar u met een rubber verloop de sifon op aansluit.
 

Justus_97

  • #7
Blijkt bij nadere beschouwing inderdaad meer 35 mm dan 5/4"... Materiaal lijkt mij koper, precies zoals bij de waterleidingen. (Betreft overigens een appartement in België uit jaren 50, wellicht dat het hier vaker is toegepast dan in NL ?)

In ieder geval hier dus beter een 32 buis op aansluiten, begrijp ik, met als laatste nog een 40 mm bocht voor een makkelijke aansluiting van de sifon.

Moet lukken zo!
 

Xr8

  • #8
Heb wel messing afvoeren verwijderd om deze te vervangen door pvc, koper nog niet meegemaakt helaas.

De overgang naar 40 is zoals u aangeeft de meest voor de hand liggende oplossing.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu