Aansluiting vaatwasser

lmh

  • #1
Dag allen,

Ik wil graag een vaatwasser laten plaatsen in mijn sociale huurwoning. Stroompunt en afvoer zijn er al, ik moet alleen nog zorgen voor een wateraansluiting. Dit is de situatie:
IMG20211207120158.jpg


Eerder had ik het advies gekregen (ik weet niet meer van wie) om een Y-splitter op de watertoevoer te zetten en daar een wasmachinekraantje op te zetten. Volgens de man van de Hornbach kon dat ook en moet ik de overgangen alleen even goed aftapen met teflontape. Dus dat heb ik nu in huis:
IMG20211207120305.jpg


Maar als ik op internet zoek, raadt iedereen aan om een T-splitsing op de leiding te zetten en met een vertakking en muurplaat een heel nieuw aansluitpunt te maken. Dat doe ik liever niet (zelf). Kan ik gewoon de y-splitter gebruiken, of is er een dwingende reden om het toch op die andere manier te doen? Zijn er nog meer dingen waarop ik goed moet letten?

M'n corporatie heeft een vast installatiebedrijf dat ik eventueel in de hand kan nemen. Maar als het even kan zou ik de wachttijden en bijbehorende kosten daarvoor vermijden.

Alvast bedankt voor het meedenken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Y stuk gaat prima.
 
  • Like
Waarderingen: lmh

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #3
Volgens mij past je y-stuk niet op de aansluiting van je stopkraan. Die is denk ik kleiner. Als het wel past is het prima. Maar ik denk dat je tegen je afvoer aankomt met de kraan. Wat voor materiaal is die leiding eigenlijk ? Is dat gewoon blank koper of iets anders ? Kun je daar wel een knelkoppeling op zetten ? Ik zou overigens nylondraad gebruiken ipv teflon tape. Makkelijker in gebruik.
 
  • Like
Waarderingen: lmh

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
De waterleidingen is meerlagen buis van rehau.
Daar heb je speciaal gereedschap voor nodig als je daar een T-stuk tussen wilt zetten.
Op de muurplaat past dat Ystuk wel opdie is 1/2 duims, maar net zoals Sleutelmeneer al aangeeft zal dan de afvoer in de weg zitten.
Je kunt de rechtse waterleiding wel even los schroeven en een stuk naar rechts leggen.
Maar ik weet niet of dan de flexibele slang die aan de kraan zit lang genoeg is.
Maar ook daar kun je eventueel een verleng slang tussen zetten.

Maar er zijn ook andere dubbele hoekstop kranen die denk ik wel passen.
Op de onderste sluit je dan de vaatwasser aan, en op de bovenste de koudwater leiding van de kraan.

1108x1200.jpg
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: lmh

lmh

  • #5
Dank voor het advies. De foto vertekent wat, maar er is genoeg ruimte voor de y-splitter + kraantjes. Ik zal eens naar nylondraad kijken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu