Aansluiting twee zwarte bruine en blauwe draad

Frankh83

  • #1



Ik heb een aansluiting waarbij uit de muur twee zwarte schakeldraden (geen spanning) en een bruine draad (met spanning) en een blauwe draad (zodner spanning) uit de muur komen. Hier zat voorheen een stopcontact met daarboven een schakelaar voor de berlichting op zolder.

Eerder heb ik op dit forum de suggestie gekregen om op de schakelaar spanning te krijgen door de bruine draad door te lussen naar de chakeldraad voor de schakelaar. Dit heb ik gedaan (tijdelijk met een stukje aardedraad heb even geen bruine draad voor handen...)

Op het moment dat ik de stroom er weer op zet dan gebeurt er niets. ik heb geen spanning op het lichtpunt boven. Als ik de schakelaar omzet slaan de stoppen door... Ik sluit iets verkeerd aan maar heeft iemand een idee? Moet ik de twee schakldraden omwisselen?

Hoor graag jullie idee voor ik het weer ga proberen
 

Aks

  • #2
Je kan het best een foto plaatsen.
dan kunnen we je beter helpen
 

Tiho

  • #3
Heb je de geel groene ook samen met een zwarte in een aansluiting gedaan? Net als de bruine.
 

Aks

  • #4
Het kan zijn dat er al een doorlussing in zit
 

@$T

  • #5
Zit ergens nog een schakelaar? Dit lijkt wel een wisselschakeling(geweest?)Ook zou het een serieschakeling geweest kunnen zijn. normalerwijze zou er geen probleem kunnen zijn als de bruine met een of 2 zwarte draden doorverbonden wordt. Ook al is de schakelaar inwendig al doorverbonden. Zit er wel een armatuur aan het einde en kan daar misschien kortsluiting inzitten. Ik zou het armatuur eens losmaken en dan de eerdere optie nogmaals uitproberen
 

@rie

Specialist Elektra
  • #6
Het geel/groene draadje verwijderen en de bruine draad verwisselen met de blauwe.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu