Aansluiting nieuw dak op bestaande aanbouw buren

Niers

  • #1
Hallo Klussers,

Ik ben bezig een aanbouw aan ons huis te bouwen. De aanbouw komt op gelijke hoogte uit met de aanbouw die de buren al hebben staan en daar direct aan vast. Zij hebben op hun dak bitumen liggen, afgewerkt met een aluminium trim en een boeiboord aan onze kant:



Weghalen van de trim en het boeiboord aan onze kant is geen probleem, mits we het natuurlijk netjes afwerken.

Op onze aanbouw wil ik graag EPDM leggen en aan de zichtkant afwerken met de zelfde soort trim als de buren om het aanzicht mooi te houden. Dat komt er dan ongeveer zo uit te zien:



Nu zit ik met de afwerking tussen de twee opstanden.
Met name bij de 'kruising' vooraan, daar waar de opstanden aan de zichtkant uit elkaar gaan, zie ik niet voor me hoe dat zou moeten.

Wat is de oplossing?

Mvg,
Marius
 

Marcn88

  • #2
Onder het boeibord van de buren zal de bitumen een opstaande rand hebben hier kunt u uw epdm overheen leggen en naderhand een gezette kap overheen plaatsen
 

Niers

  • #3
Hoe de zetting van de kap er uit komt te zien bij de opstanden die parallel lopen kan ik me wel voorstellen. Maar wat doe ik met het stuk bij de kruising?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Maak is een foto van de opstand van de buren. Binnen-en buitezijde van het dak.
Vermoedelijk zijn de horizontale vlakken waar de daktrim is op gemonteerd niet zo breed als bij jouw op de tekening.

Zorg er voor dat die delen bij jouw opstand schuin afwaterend naar binnen worden gemaakt. Bruin streepje. Zodoende blijft er geen water tegen de trim staan. Dit moet je beslist voorkomen.
Met ook even de bled-aangezicht hoogte van de daktrim van je buren.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Bij mij heb ik (uiteraard in overleg met de buren) de opstand weg laten halen en het bitumen doorgeplakt. Hierdoor zijn onze daken elkaars overstort.
 

Niers

  • #6
Hier zijn wat fotos van de huidige situatie. Mijn (lage) dak wordt dus gesloopt en opgebouwd tot de zelfde hoogte als de buren.

De opstanden van ons dak en dat van de buren vormen straks dus een soort T-splitsing en de vraag is dus wat de aanpak is om die T waterdicht te krijgen, zodat water niet tussen de muur van de buren en die van ons kan komen.





Mvg,
Marius
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als eerste het zelfde profiel kwa afmetingen zien te kopen. De totale hoogte en de zelfde hoogte van de inplakruimte.

De daktrim van de buren die er nu zit richting de muur weghalen. Je snijd de bitumen direct achter de oplegging van het profiel door. Meestal kan je het profiel zo van de rand wegnemen.

Een daktrim op de juiste manier aanbrengen wordt eerst op de stenen een strook hout van rond de 20 mm aangebracht.

Zo te zien is dat bij de buren zo niet uitgevoerd. De afdekking van de trim valt bijn tot de eerste voeg. Zou er hout hebben gezeten is de afstand onderkant trim bovenkant voeg groter.

Nu moet je heel precies gaan metselen. De bovenkant van de stenen moet precies uitkomen met die van de buren. Een optie zou zijn stukje trim weg van de buren aan de voorkant weg te halen zodat je een verschil in hoogte kan opvangen.

Vraag me af de keuze EPDM ideaal is. Je moet bitumen aan EPDM hechten of EPDM aan bitumen.
 

Niers

  • #8
Beste WGB,

Allereerst dank je voor je hulp.

Je verhaal hierboven lijkt me te gaan om de afwerking van mijn daktrim aan de voorkant en de aansluiting hiervan aan de daktrim van de buren. Dat deel is mij duidelijk.

Maar hoe doe ik de aansluiting tussen de twee randen richting de muur?

Wat ik online tegenkom is dat je er een daklijst van zink op zou kunnen zetten, maar hoe sluit ik die aan op de rand aan de voorkant?
Of zet ik er gewoon een 'kap' van bitumen overheen? Voor jou is dat misschien voor de hand liggend, maar daar zit mijn vraag eigenlijk.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als je de daktrim van de buren mag verwijderen, dus voorkant naar achterkant, krijg je een degelijke oplossing.

Zouden de buren tegen zijn wordt het een stuk ingewikkelder om het goed waterdicht te krijgen.

Wat is mogelijk?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Gewoon dicht plakken met brandrol.
 

Niers

  • #11
Beste WGB,

Het is geen probleem om de trim en het boeiboord tussen onze twee aanbouwen weg te halen of aan te passen, mits er een goede en enigsinds mooie oplossing voor in de plaats komt natuurlijk.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Haal je de Trespa weg wat zou er tevoorschijn komen.

De twee dakopstanden kan je gemakkelijk met een strook bitumen weer dicht krijgen, omdat je deze op de juiste manier in de inplakruimte van de daktrimmen kan aanbrengen.
Aan de kant van het huis moet je, waarschijnlijk onder het lood, die strook een paar cm tegen de muur opzetten. Zo voorkom je dat het water horizontaal achter de opstand van het dak kan komen.
 

Niers

  • #13
Beste Wgb,

Dank je wel, ik snap wat je bedoelt en ik denk dat dat inderdaad de beste oplossing is.

Heb je nog tips om het bitumen wat over die rand "hangt" aan mijn zijde aan de EPDM te zetten?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Het type EPDM is daar van invloed. Met wat voor soort lijm ga je die EPDM bij jouw lijmen.
Daar zijn nogal wat mogelijkheden wat lijmen betreft. Met oplosmiddel of op basis van PUR.
 

Niers

  • #15
Het type EPDM heb ik nog niet gekozen (tips?), dus dat is nog aanpasbaar aan de situatie.
Wat ik tegenkom op internet is dat de amerikaanse beter is en dat je werkt met een combinatie van contactlijm en kit afhankelijk van de plaats.
Als je me een systeem kan aanraden wat fijn werkt in mijn situatie dan graag, al is dat misschien reclame maken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Geen idee wat een goede EPDM is.
Ergens moet je die twee materialen aan elkaar verbinden. Wat de kwaliteit van deze verbinding op de lange termijn is zou ik niet weten. Die materialen zijn enorm verschillend en reageren totaal anders op de weersomstandigheden.
 

Marcn88

  • #17
Als ik weer op een bitumendak zou moeten afdichten had ik zelf ook een bitumen genomen voor t dak je zit met 2 verschillende materialen met verschillende eigenschappen kwa uitzetting e.d je zou t voor nu goed dicht kunnen krijgen maar voor de langere termijn kan t voor problemen gaan zorgen doordat epdm veel meer uitzet en krimt dan bitumen en er dus veel kracht kan ontstaan op t deel waar t aan elkaar zit met lekkage tot gevolg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu