Aansluiting kookplaat door 12 mm pvc

Diederickkk

  • #1
dag forum,

Ik wil graag een elektrische kookplaat aansluiten. Nu heb ik aantal jaar geleden van alles aten verbouwen, en onder meer een extra lege pvc buis door de nieuwe vloer van de meterkast naar de keuken laten leggen, om op termijn elektrisch te gaan koken wellicht. Nu wil ik dit gaan gebruiken, maar lees ik dat er minimaal 5 installatiedraden richting de keuken moeten, en denk ik dat dit nooit gaat passen door de pvc buis, die 12 mm diameter heeft. Kortom, de aannemer heeft de verkeerde buis in de vloer gelegd. Mijn vraag: is het kansloos om door deze buis de aansluiting voor een kookplaat te doen, of is hier iets mee te verzinnen? Er kunnen denk ik wel vier installatiedraden door heen, namelijk.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Weet je zeker dat het 12mm is? Normaal is het 16 of 19 mm. Voor een kookplaat heb je 19mm nodig. Met 16 kun je het nog proberen maar 12 is kansloos. Je hebt echt 5 draden nodig.
 

Diederickkk

  • #3
Ik had de binnenkant diameter gemeten, dat is vast niet wat hoort. Buitenkant is inderdaad 16 mm. De installatiedraad die ik heb past er net doorheen, maar zal lastig worden om hem de ca 6 meter te laten overbruggen. Ik zit nog te zoeken of er installatiedraden zijn met dunnere diameter.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Waarop denk je dat de diameter gebaseerd is?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Stop maar met zoeken, want dunner mag niet. Ze moeten 2.5 mm2 zijn.

Als het een recht stuk is dan moet het wel lukken. Maar met wat bochten erin, zal het lastig worden.

Naar een kookplaat leg je altijd een 19mm buis.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Als je een 3-fasen installatie hebt en een 3-fasen groep voor de kookplaat plaatst (áls!), zou je voor een 7,4kW kookplaat ook kunnen kiezen om 4x2,5mm² te trekken (2x L, 1x N, 1x PE).

Niet heel erg logisch maar het past wel in 16mm buis. Bij het merendeel van de 7,4kW kookplaten doe je toch niets met de 3e fase.

(Maar dit kan dus absoluut niet in een 1-fase installatie / wanneer je een kookgroep gebruikt.)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu