Aansluiting kalkzandsteen op gipsplaat

Ffreddy

 • #1
Zoals de titel al doet vermoeden wil ik graag wat advies over het laten aansluiten van een gipsplaatwandje op een wand uit kalkzandsteen lijmblokken. Het draait om twee wanden die op een uitwendige hoek samenkomen. Ik ben van plan de boel daarna te stucen met een product op gips basis. Natuurlijk ga ik de boel wapenen, maar wat is de beste manier om de gipsplaat aan te laten sluiten met de lijmblokken.

Omdat ik probeer zoveel mogelijk ruimte te winnen zijn de volgende alternatieven mogelijk in mijn situatie:

1. De kopse kant van de wand in lijmblokken in het zicht laten. en daarnaast met cls en gipsplaat een wandje optrekken dat vlak ligt met de kopse kant van de lijmblokken. Voordeel is maximale ruimtewinst. Nadeel is de kopse kant is onregelmatig omdat de blokken op maat zijn gemaakt met een haakse slijper.

2. Het regelwerk uit cls voor de gipswand vlak laten lopen met de met de kopse kant en dan over het geheel gipsplaat aanbrengen. Op de kopse kant kan ik dit eventueel lijmen/purren. Voordeel is direct een strakke afwerking van de kopse kant. Nadeel is wellicht een zwakkere buitenhoek.


Indien optie 2 een reële optie is, kan ik dan het beste pur gebruiken om de kier op te vullen. Of kan ik dit beter met blokkenlijm doen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Ik zit te denken aan optie 2 met een stucprofiel (hoekbeschermer):

  Kier opvullen met lijm of stuc. Achter de hoekbeschermer evt. nog wapeningsgaas, om de overlap groter te maken.

  Optie 1 zou je ook kunnen doen met een dilatatie. Dat kan met een stucstopprofiel zodat er een nette naad is. Onregelmatigheid maakt niet uit, want je gaat toch stucen.
   

  Ffreddy

  • #3
  Mooi! Optie 2 it is! Gewoon even een dubbel check of er geen bezwaren tegen die methode zijn. De holte tussen de gipsplaat en de kopse kant kan ik idd dichtzetten met stuc, maar ik zou de plaat ook graag 'verankeren' aan de kopse kant voor de nodige gemoedsrust :) Kan dat met bijvoorbeeld pur? Of kan ik daar beter een constructielijm (pu evt met vezel) voor pakken? Blokkenlijm heb ik ook wel liggen, maar geeft dat voldoende hechting op de wandplaat?

  Ik ga de hoek idd voorzien van een breed stuc stucgaas en daaroverheen een stucprofiel.

  Bedankt voor je hulp!
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Ik ben niet zo van om PUR als lijm te gebruiken, al wordt het wel veel gedaan. Blokkenlijm ertussen kan wel werken. Of je slijpt een sleuf voor een rachel, dan kan je het gewoon schroeven. Maar wellicht hebben anderen betere suggesties...
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu