Aansluiting aanbouw op zijgevel

Peperbusse

  • #1
Hallo. Eind dit jaar willen we een garage aanbouwen naast het huis. We willen deze garage bouwen met het idee er in de toekomst een veelzijdige ruimte van te maken. Bijvoorbeeld slaap- en badkamer beneden. Vanuit dat oogpunt wil ik de garage goed isoleren en ben ik me aan het verdiepen in het voorkomen van koudebruggen en vochtproblemen. Ik heb onderstaande schets gemaakt om te visualiseren waar ik graag gebruik maak van dit forum voor jullie advies. Rechts zie je de bestaande woning met de aan de binnenzijde aangebrachte isolatie. Links de te bouwen garage. Er zijn tal van voorbeelden over hoe deze aansluiting het best uit te voeren, maar net niet van toepassing op de situatie hier. Van de bestaande woning is de woning tot de eerste verdieping een steens muur (geen spouw) en vanaf de 1e verdieping een halfsteens muur (geen spouw). We hebben de binnenzijde geïsoleerd volgens de details. Logisch leek mij om de garage vrij te bouwen van de woning en de balklaag van de garage aan woningzijde op te leggen met benodigde oplegging en het cellenbeton tussen kopse kanten van de balken en buitengevel door te laten lopen. Deze dient dan tevens als dakrand. Daarmee neem ik volgens mij de koudebrug weg. Dakisolatie loopt door tegen cellenbeton. Ik voorzie nog wel mogelijk vochtproblemen vanuit het stuk zijgevel boven de garage. Vooralsnog zie ik het voorkomen van vochtdoorslag als enige oplossing, maar wellicht zijn er alternatieven. Wie heeft hier ideeën bij?

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb wel eens een detail geschetst hoe dit op te lossen. Zowel de koudebrug als het vochtprobleem wordt zo getackeld.

 

Peperbusse

  • #3
Dank voor je reactie. Dit is het detail dat ik vaker tegenkom. Alleen wordt lood vastzetten aan de thermosheets erg lastig. Die thermosheet is een folie voorzien van alu laag die erg kwetsbaar is/makkelijk scheurt. Dat zou de isolerende werking ervan opheffen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het lood zet je vast aan de constructie achter de isolatie. De isolatie wordt dus onderbroken.
 

Peperbusse

  • #5
Creëer je dan niet juist een koudebrug?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Die 1mm dikke koudebrug hoef je je geen zorgen over te maken.
 

Peperbusse

  • #7
Dank voor je reactie Ijkenhout!

Heb inmiddels een mooie oplossing gevonden in de Isolatiesteen. Oplossing van lood en Foamglas in een. Aangezien ik toch ruimte moet creeëren om iets tegen de thermosheet aan te zetten, lijkt me dat een goed alternatief. Zal eerdaags even een detail uitwerken en hieronder posten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik kende dat product nog niet. Ziet er prima uit!
 

Peperbusse

  • #9
Bij het uitwerken van de details is de koudebrug boven het platte dak van de aanbouw verholpen met de schets van Ijkenhout of de Isolatiesteen. Maar hoe zit dat met de verticale aansluiting van de aanbouw? Hoe kan de voor- en achterzijde van de aanbouw aangesloten worden op de bestaande zijgevel? Een optie die ik heb gevonden is om de gevel in te zagen en de isolatie door te zetten tot in de spouw van de bestaande zijgevel. Dat vind ik geen optie, haal er teveel verband uit dan. Ik overweeg in plaats daarvan een massief cellenbeton aanbouw te zetten die los staat van de gevel. Daarmee zou ik dus cellenbeton voor de oorspronkelijke buitengevel langszetten. Kan ik hier vochtproblemen verwachten in bestaande woning of in de aanbouw?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Je kan een geventileerde spouw ertussen maken. Maar dan moet de muur van de aanbouw ook geisoleerd worden. Das dan weer een beetje dubbelop :denk:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu