Aansluiten wissel/wisselschakelaar

RR81

  • #21
Controleer je combi-schakelaar deze hebben niet altijd een wissel functie omdat dit vaak gewoon enkelpolige schakelaars zijn.
Controlleer het contact waar je de bruine draad op aansluit, wisselt deze via het membraam van de twee contacten op de bovenzijde van je schakelaar ?
(heb dit zelf meegemaakt terwijl op de verpakking stond dat dit een wisselschakelaar was, terwijl dit gewoon een enkelpolige combischakelaar bleek te zijn).
 

Ajaxidi

  • #22
De afbeelding is trouwens de oude wisselschakelaar die erop zat. Heb ik ook weer geprobeerd om aan te sluiten, maar lukte me ook (niet) meer

per aansluitingen zitten 2 ingangen. Misschien gekke vraag, maar maakt het uit in welke van de 2 je de draad stopt?

BF7EE39F-C663-42C9-8C05-19131CC47B33.jpeg
 

ABCDE

  • #23
Nee tenzij kapot gedrukt
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #24
Ajaxidi schreef:
Dus even resumé. De zolder is goed aangesloten, want die werkt op de zwarte driehoeken.
Controleer wel even goed of alle combinaties goed werken. Je kunt met 2 schakelaars 4 verschillende combinaties maken
(omhoog/omhoog, omhoog/omlaag, omlaag/omhoog, omlaag/omlaag), met snel testen heb je die misschien nog niet allemaal gehad. Als dat werkt dan zal dit deel goed zijn inderdaad.

Ajaxidi schreef:
De schakelaar op BG met blauw en bruin is ook goed aangesloten.
Daar lijkt het wel op. Tenminste... als je de nieuwe aansluit zoals de oude.


Ajaxidi schreef:
dan heb ik nog 2 schakeldraden en de draad van de lamp op de 1e verdieping over. Hiermee even wisselen op de witte driehoeken om te kijken of een andere combinatie misschien de oplossing is?
Ik zou even testen welke draad naar de lamp gaat. Als je de 3 draden één voor één met de bruine verbindt dan zou één draad in een brandende lamp moeten resulteren. Deze hoort in "L".

Natuurlijk wel iedere keer even de boel spanningsloos maken voordat je er aan gaat sleutelen.
 

Ajaxidi

  • #25
Ik ga inderdaad morgen even testen of ik de juiste draad voor de lamp heb. Zonder spanning Ben al 100x de trap op en af gelopen haha. Veiligheid voor alles.

zal daarna even laten weten of ik dan verder ben gekomen. Super bedankt voor t meedenken alvast
 

Ajaxidi

  • #26
Nieuwe poging.

heb zekerheid over de draad van de lamp ✅

Heb de bruine draad in de zwarte L zitten, de 2 zwarte draden van beneden in de zwarte driehoeken en draad van de lamp in de witte L. Dit geeft kortsluiting en slaat de groep eruit.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #27
En de draad naar de lamp was inderdaad dezelfde als wat je al dacht?

Je verbindt nu (afhankelijk van de stand van de schakelaar) één van de zwarte draden naar de schakelaar beneden met bruin (fase). Dit maakt kortsluiting.

Dat kan eigenlijk maar een paar dingen betekenen:
- Diezelfde zwarte draad wordt beneden verbonden met nul. Dan zit er dus toch iets fout op de combinatieschakelaar ook al leek het daar niet op.
- Je hebt een 3-fasen installatie en de bruine draad beneden komt uit een andere groep dan de bruine draad op de eerste verdieping. Dit zou absoluut niet mogen want groepen mogen in de installatie niet bij elkaar komen, maar ja...
- Er is iets mis met de bedrading tussen beide schakelaars (bijvoorbeeld beschadigde isolatie) waardoor er sluiting ontstaat.

Wat bedoel je precies met "kortsluiting"? Welk component schakelt uit (installatieautomaat, smeltpatroon, aardlekschakelaar)? Blijft het beperkt tot 1 component of gaan er meerdere uit?

Je realiseert je dat het nu dus sowieso verkeerd zit aangesloten? Want die bruine draad had je alleen nodig voor de schakeling van het zolderlicht... Maar dat maakt je huidige ervaringen niet minder raar...
 

Ajaxidi

  • #28
Lamp was inderdaad de zwarte draad die ik al dacht.

heb net een serieschakelaar beneden geplaatst met bruin en 2 zwarte draden. Zoals afgebeeld.
- Kan nu vanaf beneden de lamp op de1e verdieping bedienen
- Met de wisselschakelaar op de 1e verdieping kan ik m ook bedienen.

5AD871F9-1A56-49DC-A515-AB1340DFF2B0.jpeg
 

Ajaxidi

  • #29
Heb net de zwarte draden van zolder erbij gestopt. Alles werkt van beneden, 1e verdieping en zolder.

de wandcontactdoos en stopcontact beneden is dus het probleem. Nu de blauwe draad los zit, werkt alles en geen sluiting. Sluit ik iets verkeerd aan op dit ding?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #30
Ja daar lijkt het dan op he... Wellicht fase en nul verkeerd om zoals ik in reactie #4 al heb geopperd.

Ik weet ook niet met welke combinatieschakelaar je nu aan het proberen was. Bij de nieuwe moet de fase inderdaad rechts, zoals je het bij de oude had aangesloten (?!). Hoe het bij de oude moet zul je misschien nog moeten nagaan.
 

Ajaxidi

  • #31
Blauw en Bruin zat bij de vorige combi schakelaar hetzelfde, maar ga toch eens proberen dit om te draaien. Misschien dat dit de oplossing is. Anders is wellicht de blauwe draad ergens niet helemaal lekker.

super bedankt voor meedenken Xander! Je hebt me echt op weg geholpen. Zal nog ff posten als ik de oplossing heb voor de blauwe draad
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #32
Bij de nieuwe combinatieschakelaar moet de bruine draad dus gewoon rechts. Maar je post alleen plaatjes van de oude.

Sluit de combinatie aan zonder blauwe draad. Dan werkt de contactdoos niet, maar de schakeling moet je gewoon werkend kunnen krijgen en je riskeert geen kortsluiting.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu