Aansluiten wissel/wisselschakelaar

Ajaxidi

  • #1
Heb mijn wissel/wisselschakelaar vervangen op de 1e verdieping. Ook de wisselschakelaar met stopcontact op begane grond vervangen. Heb lamp op 1e verdieping en zolder die ik wil bedienen.

Heb 2 zwarte draden van beneden. Zwarte draad van lamp 1e verdieping. 1 bruine draad en 2 zwarte draden van zolder.

Leek vrij logisch met aansluitschema. Helaas.. maar krijg t niet voor elkaar ;(

heb een wissel/wisselschakelaar van Jung, zoals afgebeeld.
- Bruin op zwarte L. 2 zwarte draden van zolder op zwarte driehoeken. Werkt perfect. Kan lamp zolder bedienen vanaf 1e verdieping en op zolder.

probeer daarna de lamp 1e verdieping en zwarte draden van beneden aan te sluiten op witte driehoeken. Dat wil niet lukken. Alle combinaties denk ik al geprobeerd.

iemand tips of de oplossing? Alvast bedankt voor t meedenken.

CA35E4BC-3E65-4A63-87DA-C4137FD273A8.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Dat zou toch de manier moeten zijn. Draad naar de lamp op de 1e verdieping op de witte driehoek met de "L", de 2 draden vanaf de begane grond op de andere witte driehoeken.

Als dat niet werkt, heb je wellicht de nieuwe schakelaar op de BG verkeerd aangesloten? Of toch de draden niet helemaal goed in kaart...
 

Ajaxidi

  • #3
Hé Xander, bedankt voor je reactie. Heb de bg aangesloten zoals afgebeeld. Kan je eigenlijk niet veel aan verkeerd doen? ;) Heb de zwarte draden ook al verwisseld. Krijg geen reactie van de schakelaar BG. De stop slaat er wel uit als ik het aansluit, dus kennelijk maakt ie ergens sluiting.

37CBA050-D087-44B2-85B0-31DDEB9BA1B3.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Dat kun je wel verkeerd doen, waarschijnlijk heb je blauw en bruin verkeerdom zitten waardoor je de nul schakelt i.p.v. de fase.

Maar dat mag er wanneer je de rest goed aansluit (1e verdieping dus zoals ik zei) nog niet toe leiden dat de zekering springt...
 

ABCDE

  • #5
Met combi's altijd ellende. Hoe BG schakelaar is aangesloten is ook helemaal niet te zien op die foto.
 

Ajaxidi

  • #6
Had bruin en blauw aangesloten volgens schema. Zal het eens omdraaien en kijken wat er gebeurd.
Als het toch verkeerd om zit aangesloten, zou de zekering er nog niet uit mogen gaan zeg je. Wat zou hiervoor de oorzaak kunnen zijn? Dan kan alleen aan de zwarte draden van beneden liggen dan toch.
 

Ajaxidi

  • #7
@ABCDE Op BG zit blauw linksonder. Bruin rechtsonder. 2 zwarte draden bovenin
 

ABCDE

  • #8
Combi's zijn ook een recept voor beschadigde bedrading, want altijd ellende dat in de doos te proppen.

Je kunt wel schrijven hoe het zit, maar als we niet weten welke schakelaar het exact is maakt dat weinig uit.

Combi's hebben vaak 1 pool vast aan de fase liggen. Dan absoluut niet bruin en blauw verkeerd aansluiten.

Wat gaat er door? Een smeltzekering? Een automaat? De aardlekschakelaar?

Waarom een nieuw stopcontact zonder randaarde?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Met het verbinden van fasedraden en schakeldraden zou je nooit kortsluiting mogen krijgen. Schakelingen met een onverwachte functie, ja. Kortsluiting, nee. Al knoop je alles willekeurig al dan niet via een schakelaar aan elkaar.

Wanneer er een nuldraad in het spel komt wordt dat natuurlijk een ander verhaal, wanneer er op de een of andere manier een verbinding tussen fase en nul komt heb je namelijk kortsluiting.

Vandaar mijn vermoeden dat die nuldraad beneden op het verkeerde contact zit. Maar dan nog zou je wanneer je de rest correct aansluit inderdaad geen sluiting mogen maken. Het ergste wat er dan gebeurt is dat allebei de contacten van de lamp met nul verbonden zijn afhankelijk van de stand van de schakelaar. Dat doet bijzonder weinig, maar maakt geen kortsluiting.

Wanneer je tegelijkertijd de schakelaar op de eerste verdieping foutief aansluit kan het wel fout gaan, als je daar de fasedraad verbindt met de schakeldraden van de begane grond. Dat zou namelijk betekenen dat je op de begane grond een zwarte draad verbindt met nul en op de eerste verdieping diezelfde draad verbindt met fase...

Je zou de blauwe draad in de contactdoos op de begane grond even helemaal buiten beschouwing kunnen laten: haal hem los en isoleer hem met een lasklem. De schakeling moet je perfect werkend kunnen krijgen zonder deze draad en kortsluiting maken zou nu écht onmogelijk moeten zijn. Gebeurt dat nog dan moet er iets anders aan de hand zijn, bijvoorbeeld beschadigde bedrading of een verkeerd aangesloten lamp.

Maar je hebt de groep sinds deze werkzaamheden toch al wel kunnen inschakelen? Hoe heb je anders de zolder lamp kunnen testen?

Zien we wel de nieuwe combinatieschakelaar op de begane grond? (Oogt niet nieuw gezien er al verfresten aan zitten)
 

Ajaxidi

  • #10
Je ziet inderdaad de oude schakelaar. Had de oude er op gezet, om te proberen of het hier aan lag. Heb de nieuwe als afbeelding bijgevoegd.

heb de lamp op de 1e verdieping aangesloten met blauw en zwart. Heb nu alles op de wisselschakelaar aangesloten. Zekering blijft er gewoon in. Maar de lamp op de 1e verdieping doet niks met beide schakelaars.

12411641-87A7-43DB-B5F5-9045439847D4.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Bij die nieuwe Jung schakelaar zou inderdaad de nul (blauw) links moeten zitten en de fase (bruin) rechts.

Ik kan op basis van deze info dan ook niet verklaren waarom het niet werkt. Lamp kapot? :wink: Het wordt denk ik tijd om wat dingen te meten, heb je daar iets voor?
 

Ajaxidi

  • #12
Als ik de draden omwissel in de wisselschakelaar kan ik de lamp op de 1e verdieping schakelen. Alleen de bg reageert op geen enkele manier. Dus de lamp werkt ook.

heb geen multimeter in huis. Moet ik even regelen om eea door te meten
 

ABCDE

  • #13
Als er groepen gemengd zijn in een huis met 3-fase aansluiting kun je ook nog fase-fase sluiting krijgen als je aan beide einde een andere fase zet.

Batterij, stukje draad en een fietslampje kun je ook doorgang mee testen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Ajaxidi schreef:
Als ik de draden omwissel in de wisselschakelaar kan ik de lamp op de 1e verdieping schakelen.
Als je wilt dat we hier een conclusie aan kunnen verbinden zul je even duidelijker moeten zijn: welke draden verwissel je dan precies??
 

Ajaxidi

  • #15
Als ik de 2 zwarte draden van de zolder vervang door de 2 draden van beneden, dan kan ik de lamp op de 1e verdieping bedienen. Alleen van de bg krijg ik geen beweging in de lamp. Welke combinatie ik ook gebruik.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
Dus dan laat je op het zwarte driehoekje met de "L" de bruine draad zitten en op de andere zwarte driehoekjes sluit je de "draden naar de schakelaar beneden" aan? Waar blijft in dit verhaal de schakeldraad naar de lamp op de 1e verdieping?

Kan het zijn dat één van de draden waarvan je denkt dat deze naar de schakelaar beneden gaat, de draad welke naar de lamp gaat is? Hoe zeker ben je van de functie van alle draden?
 

Ajaxidi

  • #17
De draad van de lamp gaat dan op de witte L.

Naast de wisselschakelaar zit een stopcontact en kan daardoor goed zien welke 2 zwarte draden van beneden komen. In het gat van dit stopcontact komt een enkele zwarte draad van boven. Dit moet de lamp zijn. Uit het gat van de schakelaar komen 2 zwarte draden van boven.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #18
Het klinkt heel logisch zoals je het beschrijft met de leidingen.

Maar wanneer je de draden verwisselt zoals je schrijft in reactie #15, creëer je in dat theoretische geval een situatie die naar mijn idee helemaal niets meer zou moeten doen.

Qua werking lijkt het er op dat één van de draden die jij aanziet als "draad naar de schakelaar beneden", juist naar het lichtpunt gaat, ook al slaat dat qua leidingverloop nergens op.
 

Ajaxidi

  • #19
Dan moet ik even kijken of ik het misschien anders had aangesloten als beschreven in reactie 15.

Heb zoveel combinaties geprobeerd zoals eerder beschreven is het me een keer gelukt om de zolder en de 1e verdieping afzonderlijk van elkaar werkend te krijgen.

Alleen de schakelaar van de begane grond heb ik in alle combinaties nooit werkend gekregen. De 2 zwarte draden in het gat van het stopcontact gaan gezamenlijk naar beneden. Zou 1 van deze dan toch de draad van de lamp zijn?
 

Ajaxidi

  • #20
Dus even resumé. De zolder is goed aangesloten, want die werkt op de zwarte driehoeken. De schakelaar op BG met blauw en bruin is ook goed aangesloten.

dan heb ik nog 2 schakeldraden en de draad van de lamp op de 1e verdieping over. Hiermee even wisselen op de witte driehoeken om te kijken of een andere combinatie misschien de oplossing is?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu