Aansluiten wandcontactdoos in de meterkast

eigenweg

  • #1
Hi all,

Ik wil graag een wandcontactdoos direct aan de meterkast aansluiten op een bestaande aansluiting.
Graag hoor ik of dit mogelijk is of hoe ik het wel correct kan doen. Voor mijn internet modem hem ik in de meterkast een aansluiting nodig.

Alvast bedankt!

20200826_125653.jpg 20200826_125807.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Je kunt inderdaad een wcd in de meterkast plaatsen. Je kunt dan Vd draad gebruiken in elektrabuis en deze boven in de groepenkast invoeren. Of je gebruikt xmvk kabel in grijze buis (mag met 'open bochten') welke je eventueel ook op een andere plaats kunt invoeren in de groepenkast middels een wartel.

De draden aanstrippen en fase + nul in de automaat steken zoals op jouw foto is aangegeven. Aarde komt op een strip die bovenin de groepenkast zit, op jouw foto nog achter het plastic.

Wel even de automaat uitzetten tijdens montage.

Ik zou gelijk een meervoudige wcd plaatsen zodat je extra stopcontacten hebt voor de toekomst.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Als je een opbouw WCD plaatst op de houten wand, vergeet dan niet hier eerst een achterplaat op te monteren. Een WCD mag namelijk niet open op een houten oppervlak gemonteerd worden vanwege potentieel brandgevaar.

Zelf zou ik een extra automaat plaatsen speciaal voor dit modem. Dit zijn wel speciale automaten van ABB met steekcontacten aan de achterkant. Automaten van andere merken en series passen niet.

De reden om een aparte automaat te nemen is om te zorgen dat je internet doordraait, ook als er iets met een andere groep is. Telefonie loopt tegenwoordig vaak over internet dus het is belangrijk dat dat zo weinig mogelijk gestoord wordt. Bovendien kun je met een eigen groep nog steeds op deze site vragen stellen wanneer je met de andere elektrische groepen aan het klussen bent en die hebt afgeschakeld :mrgreen:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Zit er trouwens niet toevallig al ergens een lasdoos in de meterkast waar je van kunt aftakken?

Een eigen groep voor de modem vind ik overdreven; dat hebben vele huizen niet. Is ook niet zeker dat TS nog vaste telefonie gebruikt. Het idee is natuurlijk wel goed. Kijk anders even kritisch naar welke bestaande groep je het beste kunt gebruiken voor de nieuwe wcd.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Of je een aparte groep belangrijk vindt, daar moet je je eigen afweging maken. Ik heb zelf een aardlekautomaat, waar alleen mijn internetmodem en mijn NAS aan hangen. Ik heb er vooral veel aan gehad, toen mijn woning net nieuw was en ik aan van alles ging sleutelen. Nu alles werkt, vind ik het minder belangrijk. Normaal gesproken klapt er geen zekering uit en zolang je geen meldkamer onderhoudt in je woning is het natuurlijk ook geen ramp als internet en telefonie een keertje uitvallen.

Kies je voor aansluiting op een bestaande groep, dan is het een gangbare methode om een van de bestaande buizen te onderbreken en daar een lasdoos met contactdoosdeksel op te plaatsen.

1598510714083.png


Verder zijn er ook contactdozen die je direct op de DIN-rail van je groepenkast kunt klikken:

1598510830557.png
 

HBH

  • #6
DIN-rail plaatsing was ook mijn gedachte toen ik de OP las. (er schijnt nog ruimte te zijn op de bovenste)
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
De bovenste DIN rail is op de foto geen standaard rail. Dit is een speciale rail van ABB met geintegreerde steekcontacten. Je kunt niet vrij met die automaten heen en weer schuiven, alleen in stapjes van volle automaatbreedtes en automaten moeten op specifieke plaatsen op de rail zitten voor de verdeling over de aardlekken. Een DIN rail WCD is 2,5 automaatdiktes breed, dus je moet minimaal een ruimte voor drie automaten creeren. Als je hier voor gaat moeten automaat 1 en 2 een slot naar links, en 3 en 4 een slot naar rechts. Dan bijven ze nog op dezelfde aardlek en heb je tussen de automaten 2 en 3 een ruimte van drie automaatdiktes gecreerd.

Automaat 5 naar rechts verschuiven zou ik niet doen. Mocht je dan ooit een groep toevoegen dan is er alleen links nog plek en krijg je een zwaar belaste eerste fase met maximaal 4 automaten, een tweede fase met twee automaten met de WCD ernaast en een derde fase met één automaat en de beltransformator er naast. Dat is volledig uit balans.

Rechts onder is ook geen plek, want een ABB HAF kast is 12 eenheden breed, en met een DIN rail WCD kom je daar op 12,5 eenheden.
 
  • Like
Waarderingen: Tom345 en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Din rail montage wordt hier inderdaad lastig met een busboard kast...

Losse wcd of het toevoegen van een lasdoos met wcd is dan eenvoudiger.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu