Aansluiten ventilatiebuis in plafond

Peter14

  • #1
Tbv mijn afzuigkap wil ik een afvoerbuis aanbrengen in de bestaande opening van de centrale ventilatieunit in het plafond. Zoals op de foto te zien is, zit hier al een metalen buis in gestort. De binnendiameter die ik kan meten is 123-124 mm. Ik wil er er verloopstuk voor een spirobuis in steken, maar deze zijn alleen in maat 125 mm verkrijgbaar. Ik heb het wel geprobeerd, maar het past gewoon niet.
Heeft iemand een idee wat hier aan de hand is en wat ik moet doen om het wel passend te maken? Zijn er nog andere maten in gebruik geweest vroeger? Mijn woning is van 1992.
Sowieso ben ik nog aan het zoeken naar een manier om de buis die ik er in steek vast te kunnen maken. Schroeven lijkt geen optie omdat het in beton is gegoten.

16807792052235801814437000250832.jpg
 

Auto-Geen

  • #2
Wat ingestort is is een hulpstuk waar buis 125 omheen past. Met een krimptang een inwendig hulpstuk kleiner maken is een optie.
 

Peter14

  • #3
Lekker handig gemaakt dan, als er juist een buis omheen moet kunnen :roll:. Bedankt in ieder geval!
Nu ben ik niet zo bekend, maar hoe ziet zo'n krimptang er uit? Dan weet ik waarnaar ik moet zoeken ;-)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Iets als dit voor buis 125mm moet dan toch passen?
IMG-20230406-WA0001.jpg

Ga je verder met spirobuis of wil je er flexibele slang op aansluiten?

Je houdt er wel rekening mee dat je hier alleen een motorloze afzuigkap kunt toepassen?
 

Pvr

  • #5
Pak dan een spiro terugslagklep 125 die past er in. En de klep kan je er uithalen als je die niet wil
 

Peter14

  • #6
@XanderH Exact die heb ik proberen te plaatsen. Ging met geen mogelijkheid. Heb ook al de randen iets naar binnen gebogen, maar paste nog steeds niet toen. Ik sluit er een flexibele slang op aan en het is inderdaad motorloos.
 

Peter14

  • #7
@Pvr: Bedankt voor je tip. Maar ik ben benieuwd waarom een spiro terugslagklep wel zou passen? Het omhulsel / buisgedeelte daarvan is toch dezelfde maat als een verbindings- of verloopstuk in die maat? En zo'n verloopstuk paste ook al niet.
 
Laatst bewerkt:

Pvr

  • #8
Je moet een verbindingsstuk inwendig hebben zoals xanderh aangeeft(maar dan zonder rubber). Maar als je instort kanaal niet meer rond is zal je moeten improviseren door je verbindings stuk in te knippen. En hierna goed afkitten google ean 6097116485467
 

Peter14

  • #9
Ik heb zo'n verbindingsstuk gehaald, maar ook dit past niet. Ik merk wel iets meer beweeglijkheid dan de variant met het rubber. Dus misschien is inknippen of iets verbuigen een oplossing. Ga ik de komende dagen bekijken.
Ik denk dan dat dit geen unieke situatie zal zijn, dus vraag me toch af hoe anderen dat doen en dat er een betere standaard oplossing voor bedacht moet zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu