Aansluiten van OpenTherm op Vaillant hrSOLIDE Plus

Thijst75

 • #1
Ik heb een Vaillant hrSOLIDE Plus en wil daar een modulerende thermostaat met OpenTherm op aansluiten. Voor ik dingen de vernieling in help even een dubbel-check ...

Volgens mij moet ik de draadjes van de nu aangesloten aan/uit thermostaat verwijderen van klem 3 en 4. Ik moet de brug die nu op de OpenTherm aansluiting zit (bij OT en massa) verwijderen, en die op klem 3 en 4 plaatsen. Vervolgens de draadjes van de nieuwe OpenTherm thermostaat op OT en massa aansluiten. Klopt dat?

Zie onderstaande foto's.


 

Marcn88

 • #2
Lusje op ot verwijderen deze heb je nie meer nodig 3 en 4 blijven gewoon open en kabel aansluiten waar je het lusje weghaalt
 

Thijst75

 • #3
Bedankt voor je reactie. In de handleiding van de Vaillant staat:

"Bij aansluiting van een weersafhankelijke temperatuurregeling of een kamertemperatuurregeling (aansluitklemmen voor continuregeling via eBUS, 7, 8, 9 of
OpenTHerm) mag de brug tussen klem 3‘ en 4‘ niet te worden verwijderd."


Ik leidde daar uit af dat er een brug tussen 3 en 4 moet, maar dat is dus niet het geval?
 

Thijst75

 • #4
Update:

Zowel Vaillant als Honeywell melden dat er wel degelijk een brug op klem 3 en 4 moet. RF module aansluiten op OT en massa.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
 • #5
Mooi om te weten...want het aansluittabel van Honeywell
geeft dit dus niet aan... :prima:
 

Sjaak_vijf

 • #6
Dank voor de informatie en de heldere foto's!

Nu werkt mijn Tado thermostaat ook naar behoren op OpenTherm. :D

Voor het wijzigen van de ketelbekabeling sloeg de ketel om de +/- 10 seconden heel kort aan en direct weer uit (tik-tik) ipv volledig in rust stand te eindigen.
Bijzonder irritant en volgens mij ook niet goed voor de ketel...
 

Jrdrost

 • #7
Ik heb vandaag geprobeerd om de modulerende thermostaat aan te sluiten op deze Vaillant hr Solide. Ik denk dat ik een aparte open therm module nodig heb? Ik zag wel de foto’s van de Vaillant Hr Solide +. Zit de Ot en massa op de bestaande printplaat, of op een aparte module? En heeft de Solide deze ook? Of toch een aparte module kopen? Bijvoorbeeld de VR33?
 

AndreM

 • #9
Ik ben zeer blij met dit draadje :D

Ik heb zo'n TADO V3 kamerthermostaat aangeschaft met TADO slimme radiatorkranen. Het installeren vond ik middels de op maat gemaakte online procedure van TADO heel erg netjes.

Mijn situatie: Vaillant hrSolide VHR NL 24-28/3 C en een VRT50 modulerende kamerthermostaat. (het is een ontzettend simpel ding waardoor ik er vanuit gegaan was dat ie aan-uit zou zijn. Deze bleek dus via de eBUS te communiceren (let op: Volgens mij geldt dat niet voor iedere ketel van dit type. Is afhankelijk van de intelligentie in het apparaat. Dit komt in de installatieprocedure van TADO overigens keurig aan de orde).

Alles functioneerde eigenlijk gelijk prima... behalve dat op de CV installatie 24 uur per dag om de zoveel minuten het radiator icoontje ging knipperen en de pomp ging lopen.

Mailen met TADO leverde niet direct het juiste antwoord op. Aangezien de verwarmingsbuis (er zit een lus in) ook warm werd (niet heet) terwijl alle radiatoren uit stonden hield ik rekening met een defecte driewegklep. Dus de monteur van de verwarmingsketel laten komen. (Het was toch tijd voor een periodieke controle). Gelukkig was er met de CV installatie niets aan de hand.

TADO kwam echter niet verder dan de hele boel uit- en aanzetten en ook de TADO kamerthermostaat resetten. Dat leverde hoegenaamd niet het gewenste effect.

Inmiddels had ik samen met de ketelmonteur ontdekt dat mijn CV installatie ook een (optionele!) VR33 OpenTherm module bevat. De kamerthermostaat was echter aangesloten op het moederbord van de CV installatie. Maar de VR33 was óók op het moederbord aangesloten.

Inmiddels had ik dit draadje ontdekt. Waarvoor nogmaals dank! Ik heb de hint ook nog even aan TADO gegeven waarna ook zij met bovengenoemd linkje voor het disconnecten van de VR33 kwamen.

Bottom line: Als je een Vaillant eBUS modulerende ketel hebt van eerder genoemd type èn een VR33 OpenTherm module waarop de kamerthermostaat NIET is aangesloten dan is het nodig om deze VR33 te disconnecten om de besturing volledig door de kamerthermostaat en via eBUS te laten verlopen.

Ik vind dat een waardevolle toevoeging en heb TADO ook laten weten dat het een goed idee is om dat nog ergens in de installatieprocedure te verwerken.

NB. Op mijn vraag of Opentherm icm. TADO betere resultaten oplevert dan correct werkend eBUS icm. TADO gaf laatstgenoemde firma aan dat Opentherm dan geen toegevoegde waarde heeft. Dit zou dan betekenen dat als je via eBUS kunt communiceren dit afdoend is.

Verder ben ik erg enthousiast over het TADO systeem. Nu ik met hulp van de deelnemers aan dit draadje dit issue geslecht heb helemaal!
 

Huup

 • #10
Een kleine aanvulling. Ik heb vernomen dat alleen in nederland de Vaillant ketels uitgerust zijn met een externe poort33 module.

Mijn ervaring na een aantal weken werken met de TADO in combinatie met de ebus aansturing is erg positief. Moduleert, houdt warmte vraag in de gaten en werkt eigenlijk perfect.
 

BroekmanR

 • #11
Ik heb de thermostaat aangesloten op de opentherm OT en massa.
Het brugje op 3-4 gezet, werkt prima.
 

Kaajee

 • #12
Ik wil ook een Tado op deze ketel aansluiten. Klopt mijn volgende conclusie:

Als je een vr33 module hebt (meeste/alle ketels in NL) en je wilt gebruik maken van het eBus protocol dan die je de vr33 module eeerst los te koppelen. Dan Tado aansluiten op 3&4. (Wel in Tado eBus selecteren)

En/maar als je OpenTherm wilt gebruiken, laat je de vr33 zoals ie is en sluit je gewoon op OT en massa en een brug op 3&4

Er is nu een Toon thermostaat aangesloten.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu