Aansluiten spotjes in plafond met isolatie

Bjongen

  • #1
Beste allen;

Na al meer dan een jaar met veel plezier meegelezen te hebben op dit forum (in de hoop er veel van te leren en zelf eens ergens een antwoord te kunnen bieden) is nu de tijd dat ik er zelf echt niet meer uit kom...

Ik wil in mijn plafond (11m x 5,75m) en in het toilet een aantal inbouwspotjes (50w 230v) inbouwen. Ik heb al héél veel gelezen (hier op de site, maar ook via google), maar kom er nog steeds niet helemaal uit.

De situatie is als volgt. Ik heb glaswol isolatiematten met dampfolie en spijkerflens tussen de balken gezet. Hieronder komt metal stud en een gipsplafond (zo'n 8cm vrije ruimte?!?). Om de warmte van de inbouwspotjes enigszins te beteugelen heb ik van gisplaat "bakjes" gebouwd van +/- 15cm x 15cm en dan 8cm hoog. Deze zet ik "in" de isolatie (aftapen met dampwerende tape) zodat de onderkant gelijk is met de onderzijde van de balken. Door de vrije ruimte tussen balk en gipsplaat hoop ik dat de warmte redelijk weg kan.

Nu zit ik met het aansluiten van de lampjes. Ik lees overal dat dit met hittebestendig snoer moet gebeuren. Omdat het om zo'n groot plafond gaat en om veel spotjes is dat echter onpraktisch en vooral kostbaar. (daarnaast heb ik de installatiedraad al gekocht :-D). Nu hebben de spotjes die ik heb gekocht reeds een stukje hittebestendig snoer eraan:Het liefste zou ik in het zwarte "bakje" waar het snoer in uit komt deze zetten:

(maar dan de zwarte hittebestendige variant - passen precies twee van in de bij de spotjes geleverde behuizing)

en dan verder gaan met gewoon installatiedraad. Door de beugel en het zwarte "bakje" begint de installatiedraad een stukje (8cm ?) van het lampje af.

Zou dit voldoende veilig zijn? Zoals gezegd wil ik liever niet voor de volledige plafond met hittebestendig snoer gaan werken en wil ik ook geen centraaldozen in het plafond hebben (deze komen in de hoek bovenaan in een zijwand).

Mocht dit toch echt niet voldoende zijn, is het dan goed om de eerste 10cm of zo van de installatiedraad te voorzien van een hittebestendige kous (en zo ja, waar kan ik die het beste in kleinere hoeveelheden kopen?).

Vragen, vragen, vragen. Ik hoop dat jullie - ondanks dat dit onderwerp al talloze malen aan de orde is geweest - even met mij mee willen denken. In elk geval alvast hartelijk dank!

Groeten, Bart
 

Bjongen

  • #2
Helemaal niemand die zijn "licht" ( :-D ) er eens op wil laten schijnen?
 

Tiho

  • #3
Komt alle installatie draad dus los op het plafond te liggen?
 

Bjongen

  • #4
Hoi Tiho,

Nee, dat is zeker niet de bedoeling!!! Ik heb elektrabuis netjes gebogen tot waar de spotjes komen. Hier komt de installatiedraad uit en dan gaat die in dat zwarte "bakje" van de spotjes. Er ligt dus een kort stukje draad bloot (paar cm?) meer niet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Er is ook verlichting die niet heet wordt :idea:
 

Bjongen

  • #6
Yep, dat klopt. Dat weet ik. En toch wil ik graag er voor zorgen dat de bekabeling "geschikt" is voor (hete) halogeenlampjes. Dan kan ik kiezen welke ik ga gebruiken (halogeen of LED) terwijl als ik nu besluit geen maatregelen te nemen kan ik nooit meer iets anders kiezen dan LED. Vandaar dat ik het toch hoop op te lossen...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu