Aansluiten extra groep ivm laadpaal

Met aansluitblokjes heb je geen probleem met of de adereindhus in de weg zit.
Moet er wel genoeg ruimte zijn voor die blokjes.
 
Top, dank @Erikvr ! Dan ga ik voor die verspringende blauwe variant, ziet er net even handiger uit met die adereindhulzen, scheelt weer gepruts.

En @Jackd , goeie opmerking. Ook naar aansluitblokjes gekeken, maar ik verwacht dat de kamrail-oplossing toch net wat compacter en strakker is.

Thanks allebei weer voor het meedenken
 
@Lichtjager Er gaat nog iets anders mis met je groepenkast i.v.m. de zonnepanelen.

Je hebt een 40A hoofdzekering van de netbeheerder en hebt ook nog tot 20A (?) voeding uit de zonnepanelen. Opgeteld is dit 60A. Wanneer de zonnepanelen opwekken, kun je ook daadwerkelijk meer dan 40A gebruiken in de woning, echter de groepenkast is maar tot 40A geschikt. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de 40A aardlekschakelaars, de toegepaste bedrading, etc. Dit kun je nu overbelasten met zware verbruikers terwijl de zon schijnt.

Hier is het probleem geïllustreerd (maar dan met 16A PV):
1000157217.jpg

De 40A aardlekschakelaars kunnen in dit voorbeeld worden overbelast.

Om dit te voorkomen plaatst men tegenwoordig vaak een extra voorbeveiliging, ook wel "REM-automaat" genoemd. Dan krijg je deze situatie:
1000157220.jpg

De extra automaat na de hoofdschakelaar en PV-invoeding voorkomt dat de rest van de kast met meer dan 40A belast kan worden.

Een andere optie is zorgen dat de gehele kast daadwerkelijk geschikt is voor een hogere stroom door de bedrading te vervangen en 63A aardlekschakelaars te plaatsen.

Zoals het nu is, is het niet goed. Misschien iets om meteen aan te passen als je toch aan de slag gaat?
 
Bedankt voor de reactie @XanderH! Dan ga ik voor een REM-automaat, lijkt me op dit moment de meest verstandige en praktische oplossing.

Even voor de zekerheid: vanaf de hoofdschakelaar leg ik één verbinding naar de EMAT van de zonnepanelen, en één naar een nieuwe automaat (zou dat een C40 moeten zijn?). Achter die C40 komen dan alle nieuwe aardlekautomaten en de bestaande aardlekschakelaars/groepen, met uitzondering van de PV-groep natuurlijk. Klopt die opzet zo?

Dan nog een vraag: ik ga gebruik maken van load balancing via de P1-poort van de slimme meter. Maar stel dat ik binnenshuis al 40A verbruik én de zonnepanelen leveren op dat moment ook vermogen… dan ziet die load balancing alleen het netto verbruik vanaf het net. Daardoor denkt het systeem dat er nog ruimte is, start de laadpaal met laden, en vervolgens overschrijdt de installatie de capaciteit van de C40 automaat, met als gevolg dat de REM-automaat eruit klapt.

Klopt die redenering? En is er een slimme manier om dat te ondervangen, of kom je dan eigenlijk niet onder een upgrade naar 63A uit, of is het gewoon iets wat je accepteert omdat het in de praktijk waarschijnlijk zelden voorkomt?
 
Klopt die opzet zo?
Ja die klopt.


ik ga gebruik maken van load balancing via de P1-poort van de slimme meter.

Eigenlijk is het dan beter om met meettrafo's de loadbalancing uit te voeren.

Maar als het goed is, moet er bij installeren van de laadpaal ingevoerd worden wat de waarde is van de hoofdzekering. Die zou je ook iets lager kunnen zetten zodat er wat ruimte overblijft om binnen die rem automaat te blijven.
 
Je zou eventueel de aardlekautomaat voor de autolader ook vóór de remautomaat kunnen houden. Je beveiligt met de 40A automaat dan enkel de 40A aardlekschakelaars tegen overbelasting.

Met de eindgroepen vóór de remautomaat kun je dan wel potentieel >40A afnemen, echter dit is maar één 25A aardlekautomaat waardoor daar ook niet zoveel aan de hand is. Zou je in de toekomst hier nog meer aardlekautomaten toevoegen dan haal je misschien wel >40A. Als je dit stukje dan uitvoert geschikt voor 63A (10mm² bedrading of overeenkomstige kamrails) is er zelfs dan nog niets aan de hand.

Mocht je dit willen doen dan zou ik alles vóór de remautomaat alvast uitvoeren in 10mm² om toekomstige problemen voor te zijn.
 
@XanderH Ik heb er nog even goed over nagedacht, ook met jouw uitleg erbij, maar ik denk dat ik het nog steeds niet helemaal scherp heb.

Mijn oorspronkelijke idee was om bij de B20 van de zonnepanelen een kamrail te gebruiken van 10 mm², en daarop twee nieuwe automaten te plaatsen: eentje van 20A voor de auto en nog een B16 voor een andere groep. De auto is natuurlijk een flinke verbruiker. Als ik op dat moment óók opwekking heb via de zonnepanelen én de auto gaat laden, dan gaat die stroom toch rechtstreeks van de panelen naar de auto? Die hoeft dan niet via de rest van de kast terug, klopt dat?

De bekabeling van de zonnepanelen naar de automaat is 6 mm², net als de bekabeling van de aardlekschakelaars naar de hoofdschakelaar. De aardlekschakelaars zijn elk apart met 6 mm² aangesloten op de hoofdschakelaar.

Dan vraag ik me eigenlijk af, misschien een beetje een domme vraag, het totale vermogen zou in theorie kunnen oplopen tot 60A. Maar de grote verbruikers, zoals de auto, zitten achter dezelfde kamrail als de zonnepanelen, en de aardlekautomaten zijn beide 40A en apart aangesloten.

Wat is dan nog precies het nut van een REM-automaat in deze opstelling? Is die dan nog echt nodig?

Ik ga immers direct vanaf de hoofdschakelaar met 6 mm² naar de twee aardlekschakelaars van 40A. Die zouden nooit meer dan 40A kunnen trekken. De rail waar de zonnepanelen op zitten (samen met de autolader en de B16) is weliswaar verbonden via 6 mm², en daar kan dus in theorie teruglevering over lopen, maar ook dat zou nooit meer dan 40A worden.

Stel dat ik maximaal verbruik (bijvoorbeeld 41A door een B25 en een B16), én tegelijkertijd 25A opwek, dan zou je lokaal op de rail inderdaad méér dan 40A kunnen hebben, maar dat loopt dan niet via de 6 mm² bedrading terug. Wat zie ik dan nog over het hoofd?
 
Door een aardlekschakelaar waar 40A op staat, mag een max stroom lopen van 40A. Maar een aardlekschakelaar heeft daar zelf geen beveiliging voor.
Dus in theorie kan daar veel meer doorheen met schade als gevolg.

Daarom moeten dergelijke spullen vervangen worden voor bijvoorbeeld een aardlekschakelaar die bestand is voor stroom tot 63A of een voorbeveiliging die er voor zorgt dat er maar max 40A door die aardlekschakelaar kan.
 
Wat is dan nog precies het nut van een REM-automaat in deze opstelling? Is die dan nog echt nodig?

Ik ga immers direct vanaf de hoofdschakelaar met 6 mm² naar de twee aardlekschakelaars van 40A. Die zouden nooit meer dan 40A kunnen trekken.
Dat kunnen ze wel, met 4x16A groepen er achter kun je meer dan 40A trekken.

Dat voorkom je dus met een remautomaat.
 
Ah, ja, dat had ik even niet scherp, bedankt voor de uitleg!

Dan ga ik het doen zoals XanderH eerder beschreef: de laadpaal en de zonnepanelen vóór de REM-automaat zetten, en alles aan die kant uitvoeren met 10 mm² bekabeling.

Was net van plan om het materiaal te bestellen, maar ik zie dat de C40 2-polig momenteel niet leverbaar is...
Lijkt me zelf netter om een 2-polige automaat te gebruiken, zeker met die dikkere draden richting de REM-automaat.
Is een C40 1-polig in dit geval ook voldoende als REM-automaat, of wordt dat afgeraden?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan