@XanderH Ik heb er nog even goed over nagedacht, ook met jouw uitleg erbij, maar ik denk dat ik het nog steeds niet helemaal scherp heb.
Mijn oorspronkelijke idee was om bij de B20 van de zonnepanelen een kamrail te gebruiken van 10 mm², en daarop twee nieuwe automaten te plaatsen: eentje van 20A voor de auto en nog een B16 voor een andere groep. De auto is natuurlijk een flinke verbruiker. Als ik op dat moment óók opwekking heb via de zonnepanelen én de auto gaat laden, dan gaat die stroom toch rechtstreeks van de panelen naar de auto? Die hoeft dan niet via de rest van de kast terug, klopt dat?
De bekabeling van de zonnepanelen naar de automaat is 6 mm², net als de bekabeling van de aardlekschakelaars naar de hoofdschakelaar. De aardlekschakelaars zijn elk apart met 6 mm² aangesloten op de hoofdschakelaar.
Dan vraag ik me eigenlijk af, misschien een beetje een domme vraag, het totale vermogen zou in theorie kunnen oplopen tot 60A. Maar de grote verbruikers, zoals de auto, zitten achter dezelfde kamrail als de zonnepanelen, en de aardlekautomaten zijn beide 40A en apart aangesloten.
Wat is dan nog precies het nut van een REM-automaat in deze opstelling? Is die dan nog echt nodig?
Ik ga immers direct vanaf de hoofdschakelaar met 6 mm² naar de twee aardlekschakelaars van 40A. Die zouden nooit meer dan 40A kunnen trekken. De rail waar de zonnepanelen op zitten (samen met de autolader en de B16) is weliswaar verbonden via 6 mm², en daar kan dus in theorie teruglevering over lopen, maar ook dat zou nooit meer dan 40A worden.
Stel dat ik maximaal verbruik (bijvoorbeeld 41A door een B25 en een B16), én tegelijkertijd 25A opwek, dan zou je lokaal op de rail inderdaad méér dan 40A kunnen hebben, maar dat loopt dan niet via de 6 mm² bedrading terug. Wat zie ik dan nog over het hoofd?