Aanpassingen slaapkamer

A

Anonymous

Gast
 • #1
Hallo,

Heeft iemand advies over hoe ik de volgende probleemsituatie het beste zou kunnen oplossen? Geld is geen belangrijke factor, wel gezondheid.

We zitten met een slaapkamer welke gebruikt gaat worden door 1 persoon en dit is een lichte slaper.

De kamer heeft dubbel openslaande ramen zonder roosters. De deur is in gesloten toestand hermetisch afgesloten in verband met blokkeren van geluid van binnen uit (dus geen luchtstroom mogelijk via een kier onder de deur oid.).


1.png

De volgende 3 punten zijn van belang: er mag geen geluid van buiten naar binnen komen, maar er moet wel sprake zijn van een goede ventilatie. Ook moet de kamer volledig donker gemaakt kunnen worden.

Er zullen ongetwijfeld meerdere mogelijkheden zijn om dit te bewerkstelligen. Uit alle informatie wil ik uiteindelijk een goede keuze kunnen maken. Alvast mijn dank.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #2
Dus deze persoon kan alleen in een volledig donkere kamer, waar geen enkel geluid te horen is, slapen?

Dan lijkt me een bezoek aan de huisarts de eerste stap. Zeker als, zoals je schrijft, gezondheid voorop staat.

Puur technisch bekeken is mechanische ventilatie de enige optie, maar ook die zal nooit helemaal stil zijn.
 
A

Anonymous

Gast
 • #3
Nee, en dat is ook een heel andere discussie wat hier niet thuis hoort. Met "gezondheid" doel ik met name op een goede ventilatie. Op de wereld zijn meer wat lichtere slapers.

On topic: als dit alleen kan worden opgelost mbv mechanische ventilatie, heeft iemand dan ervaringen of tips over een zo stil mogelijk systeem? Het gaat dus om frisse lucht voor een enkel persoon, dus de focus zal meer moeten liggen op zo weinig mogelijk geluid ipv capaciteit enz.
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #4
Er zijn geluidswerende raamkozijnen met driedubbel glas en ventilatierooster. Dan moet je wel mechanische ventilatie hebben die lucht uit de slaapkamer afzuigt. Als je naar de slaapkamer alleen een buis legt en de ventilatieunit in een ander vertrek, dan krijg je het wel redelijk stil.

Misschien zijn op maat gemaakte oordopjes ook wel een optie.
 
A

Anonymous

Gast
 • #5
Zijn er nog tips over welk ventilatiesysteem erg stil kan zijn?

En bedankt voor de tip over oordoppen, maar dit permanent gebruiken is niet aan te raden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #6
Zoek eens op "decentrale WTW". Deze komt in de muur naast of onder het raam, en zorgt voor mechanische toe- en afvoer.

Ook al zou het apparaat technisch gezien geen warmtewisselaar moeten hebben, is er een EU-richtlijn 1253/2014 waarbij dit verplicht is gesteld naar de fabrikanten toe.
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #7
Niet permanent natuurlijk. Alleen 's nachts. :mrgreen:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #9
Die zorgt alleen voor toevoer. Zolang de afvoer niet geregeld is, zal er in de ruimte overdruk ontstaan. Net zolang de druk te hoog wordt, en er geen lucht meer wordt toevoerd. Het apparaat zal dan wel herrie gaan maken...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #10
Misschien is een suskast in een raam en een ventilatiepan op het dak een optie?
Dan ontstaat er natuurlijke ventilatie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #11
Hoe is de ventilatie van het hele huis geregeld?

Er zijn ook geluidswerende roosters voor in de deur.

Investeren in de mentale gezondheid van de persoon is zeker wel aan te raden. Dit is veel duurzamer dan hier een "oplossing" voor bedenken. Er zijn zeer veel mogelijkheden. Denk eens aan mindfulness. Kan heel goed helpen om in slaap te komen. De app van een Nederlandse verzekeraar is erg goed.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #12
Eens, IJkenhout. Vaak (ik oordeel dus niet over deze specifieke situatie!) worden technische oplossingen gezocht voor mentale problemen. Die ga je nooit vinden zolang het probleem niet verholpen is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #13
Graag bij de vraag in het topic blijven, ik heb niet het gevoel dat er iemand voldoende medische kennis heeft een oordeel te geven over de mentale gesteldheid van iemand.
 
A

Anonymous

Gast
 • #14
Walker schreef:
Die zorgt alleen voor toevoer. Zolang de afvoer niet geregeld is, zal er in de ruimte overdruk ontstaan. Net zolang de druk te hoog wordt, en er geen lucht meer wordt toevoerd. Het apparaat zal dan wel herrie gaan maken...
Ik heb ze gevraagd, maar ze geven het volgende aan:
Inderdaad is de F+ de meest stille optie, deze haalt enkel de frisse buitenlucht naar binnen.
De A+ mengt de buiten- en binnenlucht.

Ik heb geinformeerd bij onze technische dienst, voor beide types is niet een afvoer benodigd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #15
Probeer eens een PET-fles met je mond op te blazen. Dat lukt niet, want de lucht kan niet weg. Als je er wat gaatjes in boort, lukt het wel. Dit geldt ook voor die kamer.

Dit systeem moet dus ook een afvoer hebben. Veel huizen hebben aardig wat kieren. Dus de overdruk kan dan wel weg. Maar als je het geluid buiten wilt houden, wil je juist alle kieren ook dicht hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu