Aanpassing elektrische installatie keuken met kookgroep.

Leon de Kock

  • #1
In verband met een nieuw te plaatsen keuken wil ik de elektrische installatie aanpassen.

De huidige situatie in de meterkast
Groep 4 is een aansluiting naar een perilex stopcontact in de keuken. Zo te zien een gebrugde dubbele groep met vermelding van 20 Amp. Of is dit 2x 20Amp?

Zo ziet het er uit achter de afdekplaat.Groep 4 is dus een groep die naar de keuken loopt.

Een kast met twee groepen en een aardlek, komend vanuit de perilex achter op de muur.


In de nieuwe keuken komen een oven, een combi-oven vaatwasser en een inductieplaat als echte stroomvreters.
Mijn gedachtegang is als volgt:
1. Perilex uiteraard handhaven voor de inductieplaat. De dubbele groep in de meterkast, de voeding van de perilex mogelijk aanpassen van B20 naar twee x 16 Amp. Mogelijk dat ik hier een denkfout maak omtrent het opschrift B20 Amp.
2. De kast uit het keukenkastje verplaatsen naar de meterkast en de twee groepen gaan gebruiken met nieuwe leidingen voor respectievelijk de beide ovens en vaatwasser,met de aansluitwaarden in acht genomen.
Er is nog wel ruimte op de rail in de grote kast, misschien dat ik daar de twee extra groepen nog zou kunnen integreren. Staat wat netter en overzichtelijker.

Graag een kritische blik op dit plan.
Bij voorbaat dank voor de adviezen.
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
1. Als je de twee gekoppelde B20 automaten vervangt door een 16 A gekoppelde automaat dan mag je hier de inductiekookplaat op kwijt.

Denk goed om de draadkleuren, want zoals ik het nu zie zijn deze zeker niet juist.

B20 is vanwege de selectiviteit.

2. Je kunt de twee automaten uit de groepenkast uit het keukenkastje eruit halen en in de bestaande meterkast plaatsen. Door ze op de grijze doorverbinders aan te sluiten. Helaas laat de ruimte in de meterkast niet meer toe. Want achter de middelste aardlek zou je nog 2 automaten kwijt kunnen.

4 automaten per aardlek is toegestaan.
 

Leon de Kock

  • #3
Ik heb op het net de B20 opgezocht, maar daar legt de leverancier uit dat de gebrugde, dubbele B20 gezien moet worden als 2x20x230 =9200 watt leverancier. De groep levert nu ook aan een perilex, aangelegd door de aannemer. Ik neem toch aan dat die dat goed gedaan hebben met de bedoeling om in de perilex wandcontactdoos een perilex stekker te steken.
Verder zie ik jou schrijven dat de twee automaten in de bestaande meterkast geplaatst kunnen, maar dat de ruimte dit niet toelaat, omdat de middelste aardlek nog twee groepen zou kunnen schakelen. Dat begrijp ik niet.
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Omdat je vanwege de selectiviteit altijd verschillende waardes moet hebben tussen automaten die achter elkaar zitten is het een B20. Daar achter zitten 2 16 A in je keukenkastje.

Deze dien je dua te vervangen voor een dubbele 16 A als je hier een apparaat achter wilt plaatsen.

En wat bedoel is, je hebt 3 aardleks achter elke aardlek mag je 4 automaten plaatsen. Maar je hebt geen ruimte voor 12 automaten. Maar voor 10 wel.
 

Leon de Kock

  • #5
Dus als ik het goed begrijp is het van de bouwer nooit de bedoeling geweest om op de Perilex wandcontactdoos direct een inductieplaat aan te sluiten. Wel vreemd dat hij die dan wel gebruikt heeft als tussenstation.
Voor wat betreft de twee groepen van 16 Amp uit het keukenkastje, ik zou dus wel deze hele kast kunnen verplaatsen naar de meterkast en die te gebruiken als twee extra groepen voor apperatuur in de keuken, zoals de tweede oven, vaatwasser, koelkast, met de aansluitwaarden goed verdeeld.
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
Feitelijk is de huidige installatie niet eens toegestaan.

Omdat van de 3 fasen aardlek in het midden maar 1 fase en de nul wordt gebruikt. Dit is niet toegestaan.

Ik raad je aan een elektricien erbij te halen.

Succes.
 

Leon de Kock

  • #7
Ik neem aan dat de aardlek op die ene aangesloten fase wel gewoon zal functioneren.
De B20 Eaton gebrugde schakelautomaat mag die zonder tussenkomst van een andere installatie wel een inductieplaat aansturen? Ook omdat er een prilex op aangesloten is lijkt het me de bedoeling van de aannemer om er een perilex verbruiker op aan te sluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu