Aanpassen open haard

Gghm

 • #1
Beste klussers,

De situatie:
Huurhuis met in de woonkamer een open haard. De haard is aan twee kanten open; aan de voorkant naar de woonkamer en aan de achterkant naar de eetkamer.
Het ziet er naar uit dat aan de kant van de eetkamer de haard vroeger afgesloten is geweest, ik denk met een glasplaat o.i.d. Naar mijn bescheiden mening is de haard nu niet te gebruiken, ik denk dat de rook alle kanten op zal trekken. Bovendien hebben we de eetkamertafel te dicht bij staan.
Nu zou ik graag de kant van de eetkamer af willen sluiten. Daar het een huurhuis is moet dat bij vertrek er weer uitgehaald kunnen worden.

In eerste instantie had ik gedacht aan een metalen (ijzeren) plaat of zelfs twee met luchtspleet ertussen. Dat is vrij veel werk en ook vrij prijzig als je er iets toonbaars van wilt maken.
Vanmiddag liep ik in de bouwmarkt en zag natuurstenen terastegels liggen van 40x40 cm en zo'n 3 of 4 cm dik en vroeg me af of ik hiermee iets zou kunnen maken voor de open haard. Ik heb echter geen idee hoe vuurvast zoiets moet zijn en wat ik nu wel en niet kan gebruiken.

Uiteindelijk zou ik ook al blij zijn als ik de haard af kan sluiten met een op maat gemaakt stuk beton o.i.d. Ook hier weer weet ik niet of ik 'gewoon' beton kan gebruiken of dat ik iets speciaals nodig heb.

Ik heb aan verschillende materialen gedacht: gipsblokken, gewone straat klinkers, bakstenen, leistenen, terrastegels, of wat nog??

Ik zou blij zijn met tips, ideeën en raadgevingen wat ik wel, maar vooral wat ik niet moet doen.

Bij voorbaat dank voor elke reactie!


Gijs.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Je zou kunnen overwegen om de opening dicht te maken met speksteen.
  Het voordeel hiervan is dat de door de openhaard opgewekte warmte in de speksteen gaat zitten en dat de warmte vervolgens weer wordt afgegeven.

  Ik zou dan een professionele speksteenkachel bouwer zoeken die dat voor je op maat maakt en plaatst.

  Weghalen achteraf is geen probleem.
   

  Gghm

  • #3
  Frank,

  Bedankt voor je reactie! Speksteen is inderdaad een mooie oplossing, ik heb zoiets ook al overwogen maar het past niet zo goed bij de huidige open haard, qua kleurstelling dan.
  Verder zullen we hier niet erg lang wonen dus de investering maak ik liefst niet te groot (financieel dan, het werk wordt toch niet betaald :) ).
  Daarom zou ik graag iets hebben dat niet te veel kost en ook weer makkelijk te verwijderen is.

  Kun jij mij zeggen of het met beton (of volle betonstenen) gaat lukken? Of spat dat meteen uit elkaar als er een keertje goed gestookt wordt? En wat kan ik in dat geval dan als alternatief nemen?
  Het gat dat gedicht moet worden is ca 70 x 60 cm en de dikte zou ik maximaal ongeveer 10-12 cm willen maken.

  met vriendelijke groet,
  Gijs.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Het zou ook met vuurvast beton of met leemstenen kunnen.
  Google is your friend...
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu