Aanpassen kapconstructie zolder

JeroenBN

 • #1
Zie bijgaande foto's van de bestaande situatie van mijn zolder. De zolder is door de bestaande balkconstructie feitelijk in drie vertrekken ingedeeld. In het middelste deel zit de trap. Het voorste en achterste vertrek willen we gaan gebruiken als logeerkamer c.q. speelkamer. Voor zover hierbij relevant, er worden twee dakkapellen geplaatst en drie dakramen.

Het huis stamt uit 1926 en was oorspronkelijk voorzien van een knikkap of mansarde kap. In de jaren 50 zijn de zijgevels een stuk opgemetseld en is de kap vervangen door de getoonde gordingkap. Ik vermeld dit omdat dit naar mijn idee de oorzaak is van de wat vreemde plaatsing van de horizontale balk, ca 30cm boven de verdiepingsvloer hoogte. Onder deze verhoogde horizontale balk zit namelijk een identieke balk welke naar ik aanneem bij het oorspronkelijke dak behoorde.

Op basis van de foto's kunt u zich wellicht voorste;len dat de toegang vanaf het middengedeelte tot de toekomstige logeer- en speelruimte ernstig bemoeilijkt wordt door de huidige kapconstructie.

Om de toegang makkelijker te maken overweeg ik om de verticale middenstaander te vervangen door een langere welke in de onderste horizontale balk wordt bevestigd. De schuin geplaatste spantbenen, worden iets minder schuin geplaatst en eveneens in de onderste balk bevestigd.

Mijn idee is dat door de uitvoering hiervan de krachten op eenzelfde wijze worden opgevangen en de bovenste horizontale balk geen functie meer heeft en kan worden verwijderd.

Ik heb een meubelmakerij dus genoeg kennis van houtconstructies en verbindingen, maar niet voldoende onderlegd op het constructieve vlak. Ik ben sinds gisteren geregistreerd dus ben erg benieuwd naar jullie input. Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Hier moet je een constructeur bijhalen. De berekening die hij maakt heb je ook nodig voor de vergunning.

  Laat ook de verdiepingsvloer controleren. Vaak werden dit soort "zolders" uitgevoerd met erg lichte balken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu