Aanleggen waterleiding door de tuin.

Wibo07

  • #1
Ik wil een waterleiding aanleggen voor in mijn garage. Daar komt de wasmschine en droger. De afstand tussen mijn woning en garage is +/- 5 meter. Ik zag op een ander onderwerp iemand met een soort gelijke vraag. Daar kreeg hij te horen dat 80 cm diep, vorstvrij is. Is hier ook een andere oplossing voor, waardoor dit niet zo diep hoeft? Isolatiemateriaal ofzo?
Ik heb geen kruipruimte en de enige aansluiting van water is via mijn huis.
 

Fiesiekus

  • #2
5 meter 80 cm diep is toch niet zo'n ramp? Ik heb eens vanaf de watermeter (buitenput) tot de voordeur > 10 m. tot op 1 meter diepte uit moeten graven :cry: .

Overigens moet een wasmachine wel vorstvrij staan.
 

Wibo07

  • #3
Is een vrijstaande garage niet vorstvrij dan? Ik kan er slechts de cv op aansluiten :? . Maar aangezien ik geen kruipruimte heb, gaat toch een deel naar buiten voordat het onder de grond in gaat. Hoe los ik dat dan op?
 

Fiesiekus

  • #4
Zonder verwarming krijg je na lang wachten, binnen dezelfde temperatuur als die buiten.

Je kan met een verwarmingslint gaan werken, bovengronds & onbeschermd krijg je geheid een bevroren waterleiding.
 

Pepjo

  • #5
Je kunt een electrisch kacheltje met vorstbeveiliging naast de wasmachine zetten.

Wat betreft je waterleiding : waar de leiding naar buiten komt tot aan de grond zou je een koof kunnen maken om de waterleiding heen en die volstoppen met isolatiemateriaal.

En een warmtespiraal rond de leiding leggen.
 

A.Winter

  • #6
Polyethyleen buis is bestand tegen het uitzetten van water als dit ontdooit. het voorkomt het bevriezen van de leiding echter niet. kun je waar de leiding naar buiten komt niet op een kreatieve manier isoleren? PE hoeft ook niet op 80cm diep te liggen. wel een lint mee in de grond leggen boven de buis niet zo diep in de grond, dan zie je meteen dat daar de buis ligt voordat je er in hebt gespit! wij hebben ook een vrijstaande garage met spouwmuur, maar sluiten bij vorstperiodes als een paar weken geleden de waterleiding af, wij hebben er alleen een wastafel.
 

Kloek77

  • #7
Sinds wanneer zet water uit als het ontdooit?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
A. Winter, is er een fabrieksbrochure of wetenschappelijk artikel ter bevestiging van de claim dat polyethyleen waterleidingen bestand zijn tegen de interne druk van bevriezend water? Water zet bij de overgang naar ijs ca. 10% uit, wat zou betekenen dat die 10% als rek in de buis moet worden opgevangen. Lijkt mij veel, hoewel niet onmogelijk, want PE is een robuust materiaal.
 

A.Winter

  • #9
Wij hebben de buis zelf ook buiten liggen. Ik heb echter een link voor je van een bedrijf wat een uitgebreide beschrijving van het product geeft. Ze verklaren dat de buis tussen de -30 en + 80 graden kan verdragen.

Maar aangezien ik niet zeker weet of ik deze link mag plaatsen zal je even op internet moeten zoeken onder "pe buizen"

en ja, mij is geleerd dat water bij ca. 4 graden celcius uitzet

"Sinds wanneer zet water uit als het ontdooit?"

hieronder een klein stukje van een water treatment bedrijf.

Waarom drijft ijs op water?
Wanneer stoffen bevriezen, komen de moleculen meestal dichter bij elkaar. Water vormt daarop een uitzondering: het bevriest onder 0 oC, maar wanneer de temperatuur daalt tot 4 oC, gaat water uitzetten, waardoor de dichtheid lager is. De dichtheid van een stof is het gewicht in kilogram per kubieke meter van die stof. Wanneer twee stoffen met elkaar vermengd worden, zonder dat de een in de ander oplost, zal de stof met de laagste dichtheid op de andere stof gaan drijven. In dit geval zal ijs op water gaan drijven, omdat het water een hogere dichtheid heeft.

misschien kun je dit zelf op waterleidingen interpreteren. :wink:
 

Kloek77

  • #10
Klopt niet helemaal krunnie, 10% extra volume in een buis laat de omtrek ervan maar grofweg 5% stijgen.

Water heeft in bevroren toestand een lagere dichtheid dan vloeibaar water (allebei bij 0 graden), oftewel water zet uit als het bevriest en krimpt als het ontdooit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Mijn ervaring is dat tyleen niet kapot vriest, niet voor niets wordt het in het agrarisch bedrijf veel toegepast.
 

Fiesiekus

  • #12
Punt is dat er een wasmachine op aangesloten wordt, wel fijn als je ook kunt wassen in een vorstperiode.
 

Sorcees

  • #13
Tyleen en een vorstbeveiliging in de garage/schuur is een algemeen gangbaar en in de praktijk beproefd concept.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu