Aanleggen ventilatie icm isolatiechips 'leidinggat'

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #21
Al die leidingen flexibel waterdicht krijgen zal lastig worden. Denk ook aan die glasvezel/coax die door een buis binnenkomt.
Goeie kans dat je dat niet waterdicht krijgt en dan blijft er water staan in een betonnen bak.
Wat dat betreft met Ijkenhout eens: geen dingen oplossen die niet opgelost hoeven te worden.
 

Charel

  • #22
Sorry hoor, maar als Ts het heeft over luchtvochtigheidsproblemen, opstijgend vocht, hoge grondwaterstand met soms een laagje water in die zandbak en je ziet dan de situatie van dat onafgewerkt gat in de grond en in het fundament dan is hier wel degelijk iets op te lossen !
Ik denk dat TS dat ook wel beseft anders had hij hier geen raad komen vragen over mogelijke oplossingen.
En waarom zou je die leidingen niet één na één waterdicht kunnen afwerken bij hun doorvoer door de wanden ? Ook bij die coax in buis hoeft dat helemaal geen probleem te zijn.
Trouwens misschien moeten al die leidingen wel niet via de put passeren. Sommigen kunnen wellicht onder of langs de put passeren.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #23
Geen opstijgend vocht hier. Wel hout dat in vochtige grond staat.
De leidingen zijn eigendom van de diverse bedrijven, daar mag je zelf niks mee.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #24
Wgb schreef:
Pak een plaat betonplex of watervast triplex en pak deze in met een kunststof folie zodanig dat er bijna geen vocht in kan trekken.
Maak je die deksel dampdicht zal er minder warme vochtige lucht van de woning die ruimte in trekken.
En het zou me niet verbazen als je daarmee de situatie een stuk verbeterd.
 

Charel

  • #25
Denk je niet dat het vocht voor het grootste deel andersom gaat? Dus niet van de woning naar die zogenaamde put maar dat het eerder vanuit dat gat in de vochtige aarde zal optrekken en uitdampen naar de woning toe ?
Je zou inderdaad dat deksel perfect dampdicht kunnen proberen af te sluiten en zodoende die onafgewerkte en vochtige situatie aan het oog onttrekken. Wellicht kan je hierdoor de situatie binnen in de woning, voor zover dat al een probeem was, verbeteren.
Maar ik hoop niet dat men een watermeterput zoals hier normaal gaat vinden, ik vraag me ook af of de Nederlandse watermaatschappijen dit aanvaarden, de meter en de binnenkomende leiding zijn namelijk hun eigendom en ik veronderstel dat men, net zoals in België, bepaalde eisen stelt aan hun opstellingsruimte.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #26
Charel schreef:
Denk je niet dat het vocht voor het grootste deel andersom gaat? Dus niet van de woning naar die zogenaamde put maar dat het eerder vanuit dat gat in de vochtige aarde zal optrekken en uitdampen naar de woning toe
Sinds wanneer gaat een warmtestroom van koud naar warm.
Als je ventileert met lucht van buiten en deze lucht wordt door stroming, overdruk uit die ruimte gedrukt. Ja dan.
Die laatste alinea wat moeten we daarmee.
 

Charel

  • #27
Het spijt me maar ik vrees dat ik misschien niet helemaal begrijp wat je bedoelt.
Ik had het in ieder geval niet over een eventuele warmtestroom of over ventilatie maar over het aannemelijk grote verschil in vochtigheid en dus in dampdruk tussen de ruimte onder het deksel (het gat in de vochtige ondergrond) en de ruimte er boven (de woning).
Onafgezien van welke temperatuur er waar heerst zal de dampdruk (waterdamp) zich altijd verplaatsen van hoog naar laag.
Als je met die laatste alinea mijn twijfels bedoelt ivm de voorschriften van de watermaatschappij dan moet ik zeggen dat ik ondertussen heb gevonden dat deze situatie, zoals te verwachten, helemaal niet voldoet aan hun eisen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #28
Charel schreef:
Ik had het in ieder geval niet over een eventuele warmtestroom of over ventilatie maar over het aannemelijk grote verschil in vochtigheid en dus in dampdruk tussen de ruimte onder het deksel (het gat in de vochtige ondergrond) en de ruimte er boven (de woning)
Is misschien een mogelijkheid. Dus wat is de dampdruk in de kelder en hoe laag is deze in de woning.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #29
GuuZ schreef:
Zo'n cementgebonden plaat (18mm), kan die op een ovespannin van c. 70cm het gewicht van een persoon houden?
Cementgebonden kruipluiken zijn standaardproducten in bouwmaterialengroothandels.
 

GuuZ

  • #30
Dank voor de input over de feestdagen!

Kleine update. Ik heb ESP geplaatst c. 20cm onder het luik. Het huidige luik voorzien van folie en de balken in de menie gezet.

De 'dampdruk' boven de ESP laag is vergelijkbaar als die in de woning (dauwpunt c. 10 a 11 gr.) Deze is aan de hoge kant, mogelijk door het nog ontbreken van MV (volgt spoedig).

De temperatuur boven de ESP laag is lager dan ik had verwacht (c. 15 á 16 gr bij 20 in de woning) en ik zie condensvorming op de drempel en de bakstenen daaronder. Met andere woorden, ik heb hier toch te maken met een materiële koudebrug. Ter info, de woning (1908) heeft geen spouw en is - ook in dat deel van de fundering - steens gemetseld.

Ik vraag me af of de enige mogelijkheid om van condens op de drempel af te komen is om de drempel volledig te vervangen en vanaf direct daaronder te isoleren. (Dan maakt het weinig uit dat er condens op de stenen van de fundering..)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #31
Bedoel je EPS-isolatie?

Wat is precies het probleem van condens op de dorpel? Wat niet kapot is hoef je niet te repareren. Bij zo'n oud huis zijn er altijd koudebruggen. Als je de één oplost, ontstaat er mogelijk op een andere plek hetzelfde, misschien is condens op die nieuwe plek wél een probleem.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu