Aanleg elektra keuken

Peristilius

  • #1
Voor de installatie van een nieuwe keuken in de houtskelet bungalow van mijn moeder wil ik een aantal nieuwe groepen aanleggen.

In de huidige situatie is er 1 groep voor WCD's die gedeeld wordt met alle stopcontacten in de woonkamer. Daarnaast is er een 2x16 kookgroep met perilex stekker.

Vanuit de groepenkast wil ik over de vliering naar de holle achterwand 3x2,5 xvmk kabels leggen om de nieuwe groepen aan te leggen. De verdeling van de groepen wordt dan als volgt:

Kookgroep 1: Inductiekookplaat
Groep 1: Koelkast, afzuigkap, verlichting, WCD 1 werkblad
Groep 2: Combimagnetron
Groep 3: Vaatwasser
Groep 4: WCD 2 werkblad, WCD's in de woonkamer

Voor groep 1 leg ik een xmvk kabel naar een lasdoos met opbouwstopcontact achter het kastje van de afzuigkap. Deze komt dan door een gat in de achterwand van het kastje. Vanaf deze lasdoos leg ik buizen met draad naar de lichtpunten en WCD's voor koelkast en werkblad.

Voor Groep 2 en 3 trek ik xvmk kabels die worden aangesloten op een opbouw WCD. Deze kabels laat ik vooralsnog los liggen en kunnen dan bij het plaatsen gemonteerd worden in respectievelijk de kastjes van de combimagnetron (achter lade onder apparaat) en het gootsteenkastje (naast de vaatwasser)

Voor groep 4 trek ik een xmvk kabel naar de nieuwe WCD 2 van het werkblad, en lus hem vanaf hier met buis en draad door naar de overige WCD's.

De groepen zullen worden aangesloten op een nieuwe groepenkast door een gecertificeerd elektricien.

Is deze werkwijze correct? Ik heb begrepen dat xmvk kabel los door de wand mag, hoe zit het met doorvoeren door de multiplex wandbekleding, moet dit beschermd met buis of mag dit ook zo?

Verder wordt de nieuwe groepenkast aangelegd met een 3x25A aansluiting ipv een 1x35A. Voor de kookgroep wil ik de twee groepen dan verdelen over 2 fasen. Kan ik hiervoor gewoon de bestaande kabels gebruiken die dan over 2 fasen verdeeld worden achter een 3 fase ALS?

Bij voorbaat dank.
 

Gert Jansen

  • #2
Schuif over de xmvk kabel een flexbuisje de mantel van xmvk is erg dun.

Upgrade naar 3x 25A aansluiting is niet direct nodig maar goed als je dan elektrisch gaat koken op 3x 25A. dan heb je ook echt een 3 fasen groep (4 polige automaat) met een 3 fasen aardlek nodig(of een 4 polige aardelekautomaat).
Groep moet je ook volledig uitbedraden. 5 aderig naar de kookplaat perilex wcd 1 blauwe draad vervangen door bruin. Dat de kookplaat daadwerkelijk maar 2 fasen kan gebruiken geen punt. Let wel goed op hoe je de kookplaat aansluit.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Overbodige quote verwijderd.
 

Peristilius

  • #4
Bedankt voor je reactie Gert. Ik leg de kabels in de wand op hier en daar een bochtje na toch in buis, kan er eventueel ook nog eens wat vervangen worden. Alleen op de vliering (stukje van een meter) laat ik ze los liggen.

De upgrade naar 3x25A is voornamelijk omdat het huis ook elektrisch verwarmd wordt. Misschien dat het goed gaat maar je wilt toch ook niet dat de hoofdzekering er bij -10 uitvliegt.

Dat wordt dus een extra fasedraad trekken naar de perilex aansluiting.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu