Aanleg CV leidingwerk en zonering met Evohome systeem

Larser

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig met de renovatie van mijn woning en nu ook het leidingwerk voor de CV installatie aan het plannen. Ik heb een en ander uitgewerkt vwb. leidingverloop en ben bezig met het ontwerpen van zonering gebaseerd op het evohome systeem van Honeywell. Ik hoor graag jullie mening over deze opzet.

De woning beschikt over een souterrain waar de CV installatie (Remeha Quinta 45) en boiler (Remeha Aqua 120/30) geplaatst zijn (boiler wordt aan bestaande ketel toegevoegd) en hier loopt ook de hoofdleiding van de CV installatie. Vanaf deze hoofdleiding vinden aftakkingen plaats naar CV verdelers en vloerverwarmingverdelers.

Bijgaande afbeelding bevat de opzet van dit leidingsysteem: afbeelding ontbreekt

Een deel hiervan is al aangelegd op het bestaande leidingwerk. Dit zal echter binnenkort vervangen worden door een nieuwe hoofdleiding (plek van cv wordt ook verplaatst). Voor het kunnen transporteren van de benodigde capaciteiten zou ik willen starten met een 35 mm cv-buis, en deze nadat er aftakkingen hebben plaatsgevonden over laten gaan op 28 mm. Vanaf de hoofdleiding met 22mm (of 25/2 alupex) naar de verdelers, vanaf de verdelers weer met 16/2 naar de radiatoren. Tevens zichtbaar in de afbeelding is een boiler die gekoppeld moet gaan worden met een 3-weg klep. Ik heb al even gezocht en kan de 3-wegklep zo snel niet vinden met met 35mm aansluitingen. Bestaan deze wel? Is 35 nodig of kan ik ook volstaan met 28mm vanaf de ketel?

De volgende afbeelding is de toepassing van zonering middels het evohome systeem: niet meer live

Door de verdeling van het cv-systeem met meerdere cv-verdelers kan ik deze aansturen met kleppen in de leiding voor (of na) de verdelers. Dit moet volgens mij allemaal wel gaan werken. Ik zit enkel even met de 2 vloerverwarmingsverdelers. De regelunit HCE80 heeft nl. maar 1 pompcircuit. De 2 vloerverwarmingverdelers regelen allebei 2 ruimtes, de 1e de badkamer en een los toilet, en de 2e de keuken en een los toilet. Ik zou de groepen voor de badkamer en keuken willen regelen met thermostatische servo's aangestuurd door thermostaten in deze ruimtes, en de toiletten verder ongemoeid laten, die krijgen dan warmte als er warmtevraag is van 1 van de andere zones. Dit zorgt er dan ook voor dat de vloerverwarming niet volledig dichtgezet kan worden en kan blokkeren. Ik overweeg verder de 2e vv-verdeler dan te voorzien van een (losse) pompschakelaar zodat deze niet continu blijft draaien.

Zijn er mensen met ervaringen met het Evohome systeem die over deze opzet wat kunnen zeggen?

Alvast bedankt! Lars
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Evohome is mooi, in bestaande situaties, ik zou het niet in nieuwbouw/nieuwopbouw toepassen.Draadloos moet je eigenlijk vermijden tenzij echt niet anders mogelijk.
Jij bent nu bezig met nieuwe leidingen, maak daar een stuk flexibel 5/8 bijlangs naar de verdelers en een stuk 5/8 naar de ketel en tussen alle verdelers. en van je thermostaat positie(s) naar de verdelers, dan kan je alles met relatief goedkoop spul aan elkaar zetten en je loopt niet het risico dat een ander draadloos systeem je regeling in de soep helpt.

Ik heb nl de ervaring met een evohome systeem dat na 2 dagen volledig in storing lag en niet meer starte door een draadloze koptelefoon.

Wil je perse evohome leg dan toch die leidingen, dan kan je altijd terugvallen.
 

Larser

  • #3
Bedankt voor je reactie.

Die 5/8 leidingen komen er sowieso (voor de klepregelingen), en ik leg daarnaast zoveel mogelijk loze leidingen naar plekken waar ik ze eventueel nodig kan gaan hebben.

Ik ben zelf ook niet heel erg kapot van draadloze systemen, maar krijg de indruk dat het evohome systeem het enige is wat geintegreerde zone-inregeling heeft (via de evo touch) en de ketel modulerend aanstuurt (en daarnaast nog een fraaie thermostaat in de woonkamer heeft).

Als je suggesties hebt voor andere systemen hoor ik het ook graag (evt. via pb, is geloof ik niet de bedoeling via het forum). Ik zoek sowieso naar een alternatief voor de honeywell zonekleppen aangezien deze nogal aan de prijs zijn.

Alvast bedankt, Lars
 

Larser

  • #4
Gaat niet helemaal goed met de afbeeldingen, via skydrive of photobuck* krijg ik ze niet ingevoegd, en via het forum zelf worden ze te klein om nog iets te kunnen onderscheiden. Kan een moderator me vertellen hoe ik ze het best kan plaatsen?



 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
In de Bucket is hij goed te zien, en ziet er netjes uit
Zou moeten lukken zo
Mbt evo ,systeem, ik hoor niet dan goeds er van.
Maar evo is niet het enige draadloze systeem zag ik laatst op de beurs.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Draadloos of niet draadloos..........
De meningen verschillen, maar wil je in bestaande situaties veel bedradingswerk vermijden dan is draadloos een zeer goede optie.
Kun je bedraden, dan verdient dat natuurlijk de voorkeur, maar in de praktijk blijkt het niet altijd te gaan, zonder veel hak en breekwerk.

Als een Evosysteem gestoord kan worden door een koptelefoon (zoals hierboven vermeld) zegt dat wel wat over de kwaliteit van het Evo-systeem en de toegepaste frequenties. Er zijn wel degelijk systemen die onverstoorbaar door gaan!!!
Juist de zwakke systemen die zich licht laten verstoren zorgen voor veel vooroordelen over "draadloos". Een mooi kastje met een klinkende naam zegt weinig. Ben zelf niet zo erg enthousiast over dit systeem, al is het alleen al om de prijs......

Dat in de toekomst meer systemen elkaar zullen verstoren is wel zeker: er komt veel te veel "draadloos" op de markt.

Zoals je het nu hebt getekend kan ook met "bedrade" thermostaten: er zijn inmiddels mooie thermostaten met meerdere uitgangen, waarmee je bijv. ketel en kleppen in één keer kunt schakelen. Dat geldt ook voro de zoneverdeler voor vloerverwarming. (even googlen op zoneregeling)
 

Msomers

  • #7
Zakelijk gezien werk ik al sinds 2000 met de voorloper van het evohome systeem (Hometronic). Dit was een 433MHz systeem en slechts éénweg.

Evohome is een zeer goede verbetering van het Hometronic systeem omdat evohome 2weg is en op de nagenoeg storingsvrije 868MHz frequentie werkt.

De kwaliteit van het evohome systeem is top. Sinds de introductie hebben wij als evohome specialist al een paar honderd evohome systemen verkocht. Uiteraard is er wel eens een probleempje of een componentje defect, echter is dit zeer minimaal en zeer bedrijfszeker. Dit in tegenstelling tot andere producten, zoals bijvoorbeeld het Danfoss link systeem dat wij ook getest hebben echter te prematuur geintroduceerd is. Positief aan Danfoss link is de kleinere radiatorknoppen. Hiermee moet Honeywell nog aan de slag, want de HR80 radiatorknop ziet er nog exact hetzelfde uit als de Hr50 knop van 10 jaar geleden.

Uiteraard is bedraad altijd beter, echter zijn wij in normale huizen (en zelfs in grote bedrijven) nog niet tegen onoplosbare problemen aangelopen.

Succes.

Met vriendelijke groet,
Marcel Somers
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Eigenlijk kan hij niet gestoord worden door een koptelefoon, of die koptelefoon zit op een voor hem niet bestemde frequentie.

Volgens mij ( als ik het goed begrepen heb) heeft EVP een eigen geleasde frequentie gebied in die 833MHZ band en mag daar niemand anders op werken.
 

Larser

  • #9
Bedankt voor de reacties;

Ik hoef niet zozeer persé een draadloos systeem. Alles ligt nu open dus ik kan het prima bedraad aanleggen. Als dit systeem er bedraad zou zijn zou ik die ook kiezen.

Ik ben alleen niet echt wat tegengekomen wat de ketel modulerend aanstuurt en vanuit 1 thermostaat te programmeren is. Als jullie hier tips voor hebben houd ik me zeker aanbevolen (al helemaal als er iets op de markt is wat via internet aangestuurd kan worden).

Ik was overigens ook niet van plan de radiatorknoppen van dit systeem te gebruiken, maar alles met normale radiatorknoppen in verhouding in te stellen en het dan door de kleppen te laten regelen. Kan ik trouwens in plaats van de erg dure honeywell kleppen ook een ander goedkoper alternatief hiervoor toepassen? (ik heb er immers nogal wat nodig in deze opzet)

bedankt! Lars
 

Bernhard

  • #10
@Larser,
Waarom overal verdelers? Kan je niet een verdeler maken met thermische rad ventielen? Of zijn de CV-leidingafstanden dan te lang.
De aansluiting van het expansievat moet in de retour bij de ketel gemonteerd worden. De 3-wegklep van de boiler moet anders gemonteerd worden. mvgr Bernhard
 

Larser

  • #11
Hallo Bernard,

Klopt; de hoeveelheid verdelers heeft te maken met de leidingafstanden. Het zou daarnaast veel meer werk en leiding kosten om vanaf 1 centrale verdeler met een grote hoeveelheid 16/2 leidingen te vertrekken. Ik zou inderdaad ook thermomotoren op de individuele groepen kunnen zetten. Ik kom dan qua kosten denk ik ongeveer hetzelfde uit maar heb waarschijnlijk wat meer kans op storingen.

Het plaatje is een conceptueel plaatje. De blauwe lijnen zijn retour. Het drukvat komt ca. 1 meter vanaf de ketel te hangen. Mbt. de 3-wegklep bedoel je het volgende denk ik?



Mbt. de diameters nog meningen?

Gr. Lars
 

Bernhard

  • #12
 

Larser

  • #13
Ok; zo dicht mogelijk bij de ketel op de retour dus. De klep bedoelde ik op de plek die je ook aangeeft. Ik had in de tekening geen rekening gehouden met een eventuele betekenis van de richting van het driehoeksymbooltje; ik sluit de klep gewoon volgens voorschrift aan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu