Aankoop accuboormachine

Erik_w107

  • #21
Aan de reeds genoemde adviezen wil ik nog iets toevoegen. Ik heb mij in het verleden vaak laten verleiden door van die goedkope schroefbitjes te kopen die bij de bouwmarkten vaak bij de kassa liggen voor een paar euro.

Advies: Niet doen en doe jezelf een lol en geef eenmalig wat geld uit aan kwalitatief goede bitjes. Het levert je zoveel minder ergernis op.

Ik heb een tijd geleden een paar bitjes met geharde randen gekocht (goudkleurig met een groen randje en een flinke prijs) . Dat had ik veel eeder moeten doen. Zelfs langdurig doordraaien op rvs-schroeven hindert de bitjes niet.

Succes!
 

Fiesiekus

  • #22
Jan schreef:
Het zijn niet alleen het koppel, volts en amp. die het doen, wat dacht je de van de motor, hier zit vaak bagger tussen.
Even doorrekenen met volt, amp en Ah: een 12 Volts accu met een capaciteit van 2,4 Ah heeft dus een energieinhoud van 0,288 kWh. En die energie zegt verder niets over het koppel (Nm) op de motoras; dat wordt bepaald door het afgegeven motorvermogen (Nm/s) en de overbrengverhouding v.d. vertraging.

Groot voordeel van de mechanische vertraging is dat het gehele motorvermogen beschikbaar blijft terwijl het toerental daalt. Resultaat: het koppel stijgt evenredig met de vertragingsfactor.

De energie-inhoud bepaalt (naast, zoals Jan terecht opmerkt, het motorrendement en mechanische verliezen) hoelang een bepaald koppel aan de motoras kan worden afgegeven en dus ook hoe lang je met een acculading kunt doen gegeven het vereiste koppel..

Maar zo simpel is het ook nog niet; de klemspanning van de accu daalt (door de inwendige weerstand) naarmate het afgenomen vermogen stijgt en de energie-inhoud van de accu daalt. Daardoor gaat ie (denk ik) naarmate de accu meer en meer leeg raakt langzamer draaien.

Uitgebreid experimenteel onderzoek (zoals de CB dat uitvoert) moet dus uiteindelijk de objectieve prestaties vaststellen.
 

Fiesiekus

  • #23
Mart schreef:
Alleen jammer dat de accu's van dit merk behoorlijk aan de prijs zijn.
Goeie opmerking van Mart over de prijs van accu’s. Jaren (> 10) geleden kocht ik een duitse 7,2 Volt a.b.m. in de tijd dat ze nog echt prijzig waren. Ding werkte prima maar op een gegeven moment (paar jaar intensief gebruik) knetterhete accupack tijdens opladen: cellen defect dus. Nieuwe pack zou 75% van de a.b.m. nieuwprijs zijn! “Koopt u toch gewoon alles nieuw meneer
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #24
Het zijn niet alleen de accu's van dat bewuste merk, die duur zijn.
De meeste merken hebben peperdure accu's.

Het was niet voor niets, dat ik al eerder schreef, dat je beter meteen een machine kunt kopen met 2 accu's. Veel goedkoper dan naderhand aanschaffen.

Het is eigenlijk heel raar, dat je min of meer gedwongen wordt een nieuwe machine te kopen, als die eigenlijk nog goed is, en alleen de accu's op beginnen te raken.

Bij mijn nieuwste machine zaten twee accu's én een bonnetje voor een derde tegen alleen verzendkosten. Ik heb nu dus een accuboormachine met 3 accu's, kan er even mee voort dus.

12 Volt machine, mechanische omschakeling, 1 uur lader, 1.5 Ah accu's. Niet te zwaar, net lekker werken. Uitstekend geschikt voor alles wat ik wil doen.

Voor het zwaardere werk pak ik toch de klopboormachine of de boorhamer, met een verlengsnoer indien nodig...
 

Louis Verhagen

  • #25
Ik heb vroeger een accu boor van een minder merk gehad met één 12 volt accu zonder snelheids schakelaar. De accu vergrendelde niet goed in de machine en is er een paar keer uitgevallen en de laatste keer kaduk. Die éne accu was ook altijd leeg op het verkeerde moment (nog 5 schroeven van het einde).

Toen bedacht dat ik dit stuk gereedschap het meest gebruik. Dus laat ik hier maar wat extra geld aan besteden om frustratie te voorkomen. Ik heb een 14,4 volt, 2 snelheden met twee accu's van een groen merk gekocht. Achterop zit een displaytje waar ik kan uitvogelen welke max kracht ik moet instellen bij welke boor/schroef (kompleet nutteloos).

Maar het is een waar genot!!! Terwijl ik normaal dit merk altijd oversla ivm prijs/kwaliteit verhouding. De tweede accu is een must. De oplader heeft geen 1/2 uur nodig om de accu weer tiptop op te laden. Als deze accuboor vervangen wordt (door welke reden dan ook) koop ik meteen de opvolger.

Louis
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu