Aankomende verstopping

JosQ

  • #1
Sinds een tijdje borrelt het aan allerlei afvoeren als we een vol bad op de verdieping leeg laten lopen. Onder in de wasplaats loopt het putje dan over. Omdat het putje in de wasplaats het laatste punt is voordat de leiding naar buiten gaat vermoed ik dat er buiten een aankomende verstopping is. Temeer omdat er buiten terugslagkleppen zitten waarvan ik inmiddels de juiste stand niet meer weet :roll: en ik vermoed dat zich daar iets heeft zitten ophopen. Dat lijkt me althans het meest waarschijnlijk. Ik heb ook vanaf de afvoer aan de straat al eens met een slang gespoeld maar kom ergens niet verder en ik vermoed bij de terugslagklep. Staat zo'n hendel van een terugslagklep altijd in dezelfde richting voor open of zijn daar verschillende uitvoeringen van?

Ik denk dus : bad loopt uiteindelijk leeg, andere afvoeren lopen ook af, dus enkel een grote hoeveelheid van een vol bad kan niet snel genoeg weg en begint de leidingen vol te gooien met als gevolg dat het in het putje in de wasplaats omhoog komt. Wat ik wel gek vind is dat het laatste beetje water soms een klein beetje blijft staan in het bad. Dat kan toch niet betekenen dat die hele leiding vol is anders zou het op het gelijkvloers toch overal overlopen?

Plan is om als ik tijd heb en het weer het toelaat de terugslagkleppen open te leggen en te kijken wat daar aan de hand is. Maar omdat dat een behoorlijke klus is waar ik toch wel tegenop zie eerst even vragen of jullie ook denken dat het buiten ergens begint te verstoppen.

Verder heb ik hier ook iets gelezen over een beluchter. Omdat we altijd al gemerkt hebben dat vooral het bad de andere sifons leegtrekt en geurhinder veroorzaakt. Ik had eigenlijk nog nooit gehoord van een beluchter en heb ook geen flauw idee waar die zou zitten of moeten zitten. Mijn aannemer kennende zou het me ook niet verbazen dat die er helemaal niet in zit.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Laat je een ontstoppings bedrijf komen en laat je een camera inspectie uit voeren hoe je riolering aan toe is.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wat gebeurt er als je op het moment dat de wasplaats putje overloopt een toilet (beneden) doortrekt?

Als een bad (op de 1e verdieping) niet meer goed afvoert en het zit in de afvoer naar de straat dan is er nog maar heel weinig capaciteit over.
Eigenlijk te weinig om ondertussen geen probleem met het toilet te hebben. Ik gok dus dat het probleem iets eerder zit.
 

JosQ

  • #4
Schoon water en toilet is een gescheiden systeem. Zijn 2 afzonderlijke leidingen naar buiten.
Toilet zou dus geen invloed mogen hebben op afvoer bad/douche/wasbakken tenzij het helemaal voor aan de straat bij de put zou zitten maar die controleer ik regelmatig daar gaat alles goed.
Ik snap het echt niet. Het probleem schijnt bij bad en in beperkte mate ook douche te zitten. Borrelen doet het bij bad / douche / wasmachine en vaatwasser. Maar als er boven een verstopping / vernauwing zit dan kan het water toch niet onder overlopen? Als het water dan door de vernauwing komt wat uiteindelijk gebeurd dan moet het toch verder goed kunnen aflopen tot buiten? Dan zou het putje onder toch niet overlopen?
Overlopen doet het putje tot nu toe enkel bij leeglopen van een vol bad. Dus grote hoeveelheid water op de leiding. Mijn gezond verstand zegt dan dat grote debiet kan niet snel genoeg weg (door een vernauwing?) met als gevolg dat de leidingen zover vol lopen dat het laagste niveau in dit geval dat putje begint over te lopen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik ken alleen gescheiden systemen tussen afvalwater en regenwater.

Bij jou gaan toilet en de rest apart naar buiten, dat kan goed en of en waar ze weer samenkomen maakt verder niet uit, het probleem zit dichterbij.

Als je het merk /type van de terugslagkleppen weet, kan je de juiste stand meestal wel online vinden. Dat zou gewoon logisch moeten zijn.
Bij de nood afsluit stand steekt er bijvoorbeeld iets uit.

Verder klopt je verhaal: ergens redelijk ver in het systeem zit iets bijna verstopt en dat kan goed bij die terugslagklep zijn.
.
 

JosQ

  • #6
Dat was ook het plan dat al op tafel lag. Terugslagkleppen openleggen en kijken wat daar aan de hand is. Maar dat is een behoorlijke klus (een tuin inms verleden jaar opnieuw aangelegd 😭) want die liggen in volle aarde en ik weet niet of je daar altijd boven en afneembare deksel hebt.
 

JosQ

  • #7
Ik ga proberen in het weekend de boel buiten eens open te gooien om te zien wat er bij de terugslapklep aan de hand is.


Quotes zijn overbodig, mod.
 

RV50

  • #8
Kans is best aanwezig dat er door bijvoorbeeld een te kleine diameter of vervuilde leiding of slechte beluchting een volvulling van je afvoer ontstaat. Het bad met een flink volume misschien wel zo'n 200 ltr water kan er voor zorgen dat lucht niet meer vanuit de standleiding bij de sifon van je bad komt. Een liggende leiding mag max. voor 70% gevuld worden met water. Een volvulling zorgt voor een extra (te) snelle afvoer en duwt alle lucht op zijn weg via andere sifons naar buiten.

Je kan dit ook nog even testen door bijvoorbeeld met je waste in te stellen dat je bad minder snel leeg loopt. Even kijken wat er dan gebeurt.

Als dit helpt dan zou ik starten met schoonmaken van alle aansluitleidingen en zorgen voor of verbeteren van de beluchting.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu