Aanbrengen beplating zolder

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #1
Ik ben bezig een nieuwe zolder te maken maar loop tegen een probleem aan.
Zolder is ongeveer 4m70m lang en 3m breed en zowel aan de rechterkant als aan de bovenkant zijn staanders aangebracht welke aan de buitenkant zijn bekleed met 15mm dikke gipsplaten.
vloerplan.jpg


de gele plaat heb ik al op maat gemaakt en keurig al die staanders uitgehaald zodat de plaat mooi strak tegen de wand zit.
Maar nu komt de bruine plaat.
Alle sparingen uithalen is geen probleem, maar dan moet de plaat nog op de plek.
Liggers waar de platen op vastgezet worden lopen trouwens van links naar rechts en bovenaan zit meteen een balk en dan pas voorbij de 1e staander aan de rechterkant zit de 2e ligger.
Staanders en liggers verspringen tov. elkaar.
Schuif je hem eerst naar de wand rechts dan zitten de staanders aan de bovenkant in de weg en schuif je hem naar boven dan zitten de staanders aan de rechter zijkant in de weg.
Hoe kan ik dat oplossen want later er stukjes bij aanzetten dat gaat niet omdat er niets onder zit waar het aan vastgemaakt kan worden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb moeite om uit de tekst het probleem te halen. Kan je wat foto's plaatsen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
de gele plaat ligt al vast, de bruine plaat moet er nog in.
Haal je alle uitsparingen uit de bruine plaat dan zou die in principe precies moeten passen, maar hoe leg je die plaat er dan in?
Er van bovenaf in laten zakken zou de enige manier zijn maar dan moet ik het dak met alle spanten ed. er afhalen dus dat is geen optie.
Schuif je hem van links naar de rechter wand met de meeste uitsparingen dan lukt dat niet omdat je de plaat nog verder naar boven moet schuiven voordat de sparingen overeenkomen met de staanders, maar verder omhoog schuiven gaat niet want voordat de sparingen aan de bovenkant passen moet de plaats eerst naar links.
Ik ga er zo nog weer even mee aan het werk en zal wat foto's maken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
even wat foto's gemaakt
20211114_204053.jpg

hier moet dus nog een plaat in
20211114_205308.jpg

dus al even een proefplankje gemaakt omdat deze een stuk hanteerbaarder is
zou je de plank zo maken dat hij links tegen de muur komt dan passen de sparingen aan de bovenkant niet en maak je de sparingen aan de bovenkant precies passen dan kun je hem niet naar links schuiven vandaar dat ik het deel links er nu maar afgezaagd heb
20211114_204107.jpg

Met alleen sparingen aan 1 kant is het geen probleem
Vandaar de vraag hoe los je dat op als je sparingen aan 2 kanten moet maken?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Een smalle randstrook waar aan de lange zijde de sparingen voor de stijlen zitten, en die op de kopse kant tot het eerste stijltje loopt. Dan kan je de plaat er nog indraaien.
Of je brengt eerst de binnenbeplating van de wand aan.
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Dat was mij idee ook, ik heb nog wat balkjes van de staanders op zolder gevonden, dat ik die er tussen schroef zodat ik weer iets heb om stroken op vast te zetten.
Binnenbeplating komt er niet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Dit is precies waarom altijd eerst de vloer wordt gemaakt en dan pas de wanden :wink:

Zorg dat alle randen van het multiplex ondersteund worden. Er moet dus heel wat hulphout onder op deze manier. Ook de kopse naad tussen de platen moet ondersteund worden (ook bij mes/groef).

Hoe je die inkepingen verder maakt, maakt niet zoveel uit, wat voor jou het handigst is. Zolang aan bovenstaande voorwaarde maar is voldaan.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Tja, vertel dat de vorige eigenaar maar, die heeft gewoon staanders, geplaatst gips er omheen en een verhoogd plafond gemaakt in de ontvangstruimte.
Gevolg een grote loze ruimte waar je niets mee kunt en waar de warmte naar buiten vliegt, maar gelukkig al wel uitgevoerd met vrij zware/hoge liggers zodat ik er een zolder van kan maken waar lichte spullen opgeslagen kunnen worden die toch niet of nauwelijks gebruikt worden.
Ik noem maar even de stoelen die uit de naar grijs kenteken omgebouwde auto zijn gekomen, overgebleven isolatiemateriaal enz.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Die (blauwe) vakken kan je kleine stukken (rechthoekig) multiplex voor zagen. Rondom eerst hulphout plaatsen. Op de rode lijn de grote plaat doorzagen.
hh.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Op die blauwe vallen zit nu alleen maar islolatie van zo'n 15 cm dik (alle afvalstukken in gepropt) en verder niets dus daar kan ik niet iets op vastzetten
Wat ik nu gedaan heb is op de plek van de blauwe vakken balkjes met dezelfde hoogte als de staanders afgezaagd zodat ze er precies/strak tussen zitten.
In de ligger gaten geboord en met lange schroeven de afgezaagde balkjes strak tegen de ligger geschroefd maar deze balkjes wel met de dikte van de plaat boven de liggers uit laten komen.
Nu kan ik in de plaat gewoon alle inkepingen maken voor de zijkant en dan tegen deze wat hoger geplaatste balkjes schuiven.
Zo is het 1 geheel en kan er niets tussen vallen en kan ik de plaat op de laatste ligger vastschroeven.
Enige probleem wat ik nu ontdek is dat de zolderr niet haaks is gemaakt, dus even wat zagen om het mooi strak te krijgen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Goeie oefening "meten is weten" :mrgreen:

Succes :prima:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
even laten zien hoe het geworden is
20220123_154306.jpg
20220123_154326.jpg


nu de vloer alleen nog even schuren en schilderen en dan is het klaar.
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout, Vonken_trekker en Rola

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Heb de vloer na het schuren gespoten.
Ging lekker snel maar denk dat ik nog even moet oefenen met spuiten want op sommige plekken zakt de verf zo het hout in, op andere plekken (met name bij de noesten) blijft het vrij lang nat met als gevolg grote kleur verschillen.
Maar ach, het gaat er hoofdzakelijk om dat een houtworm, na een hap van dit hout te hebben genomen, snel naar de buren rent om zich daar vol te eten. :mrgreen:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
even hoe het er na het spuiten uitziet
zolder gespoten.jpg


wat ik dus aangaf nog wel even oefenen met het spuiten. :oops:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu