Aan/uitschakelaar zaagtafel

KlusRob

  • #1
Bij mijn zaagtafel is de aan/uitschakelaar defect. Hij werkt op zich nog wel, maar het uitzetten van de machine gaat erg moeilijk, je moet de knop heel krachtig indrukken (en is daardoor m.i. niet veilig als er iets gebeurt).

Weet iemand waar ik een vervangende schakelaar kan vinden? Of in ieder geval een zoekterm, want bij wat ik zelf probeer met Google krijg ik alleen zwakstroomschakelaars of andere inbouwschakelaars waar je de draden los en onbeschermd moet insteken/schroeven, niet het type dat er normaal op stationair gereedschap zit.

Of is er een andere manier om dit (liefst niet te duur) op te lossen?

Tussen de motor en de schakelaar/stekkercombi die nu op de machine zit, zit een snoer dat lang genoeg is; ik kan er dus tussen zetten wat ik wil.

Groet,

Rob
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Misschien is het wel even handig om merk en type nummer te vermelden en een eventuele foto.
 

KlusRob

  • #3
Het is volgens mij een Electra Beckum. Ik weet het type niet uit mijn hoofd en heb ook geen foto bij de hand omdat ik op het werk ben nu, maar heb even op marktplaats gekeken naar een vergelijkbare machine. Deze lijkt er veel op (alleen bij deze foto zie ik alleen een stekker, bij mij zit daar een aan/uitknop aan vast).



Ik zal vanavond het type opzoeken en posten.

Groet,

Rob
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Ik zal je via een pb een link sturen naar een site van de leverancier van de schakelaar die op mijn Electra Beckum zit.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Misschien een overbodige opmerking:
Is de schakelaar niet vuil door zeer fijn stof dat er ingekomen kan zijn?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Bestel een nullast schakelaar met noodstop, die is wel iets duurder maar ook veel veiliger.
Bij een nullast schakelaar gaat de machine niet vanzelf aan wanneer er een stroomstoring is of de stekker er per ongeluk uitgetrokken is, u moet dan eerst de groene knop weer indrukken om de machine te starten, de noodstop spreekt voor zichzelf.
 

Joost_

  • #7
Hallo Rob,
Even een vraag over de zaagtafel (als je hem nog hebt), ik heb gisteren bij de kringloop een hoopje zaagtafel gekocht. Vandaag heb ik 'm in elkaar gezet en blijkt het onderdeel waarmee je de tiltfunctie (schuinzetten van het zaagblad) ontbreekt. Kun je mij een foto van dit onderdeel van jouw zaagmachine sturen?

De zaagtafel is een oud model (volledig verzinkte Electra Beckum), de nieuwere zaagtafels werken helaas anders.

Is jou probleem met de schakelaar ook opgelost? Mocht hij goed blijken te werken wil ik deze ook vervangen voor een modern, veilig model met noodstop.

Bij voorbaat dank,
Joost
 

KlusRob

  • #8
Joost,

Waarschijnlijk is dit ongeveer dezelfde machine als de mijne.
Bij mij is het een metalen plaat met een cirkelvormige gleuf die aan de onderkant van de tafel zit, en een plaat met een bout die aan het motorblok/zaagbak vastzit.
Door de moer (een grote plastic, die je makkelijk met de hand losdraait) los te draaien kan je de hele motor+zaagbak verstellen tov de tafel. De bout glijdt dan door de cirkelvormige sleuf.
Zowel voor als achter de motor zit zo'm geval.




De schakelaar werkt perfect, ik heb er inderdaad eentje genomen met nullast, zodat de zaag nooit kan gaan draaien als hij per ongeluk 'aan' zou staan en je stopt de stekker in het stopcontact.
Je hebt een PM met het type, maar je ziet hem al op de eerste foto bij dit bericht.

Nog een handigheidje; ik heb mijn zaagtafel op wielen gezet, om hem makkelijk te kunnen verplaatsen.
Vier zwenkwielen met rem op een blokje hout geschroefd, en aan de onderkant van de poten precies de hoogte van een zwenkwiel afgezaagd. Werkt perfect, als zo op de rem staan gaat de zaag nergens meer heen!


Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen, Succes ermee!

Groet, Rob
 

Joost_

  • #9
Hallo Rob, bedankt voor het bericht en de foto's.

De winkel in Arnhem had ik inderdaad gevonden als verkoper van nullast-schakelaars, een nadeel is alleen dat ik bij die winkel vandaan probeer te blijven... te veel moois!

De foto's daar kan ik wel wat mee, mijn zaag tafel ziet er iets anders uit maar de basis is het zelfde. Het lijkt alleen als of er een extra onderdeel bij mijn zaagtafel hoort om op vaste graden vast gezet te worden.

De tafel die ik heb gekocht is een Electra Beckum 4470


Ik zal hem eerst wel met een bout vast zetten zodat ik de zaagtafel kan uitproberen, als ie goed werkt kan ik een schakelaar en een nieuw zaagblad kopen.

Groet, Joost
 

KlusRob

  • #10
Ik denk dat de gaten boven jouw halfronde sleuf de graden-aanduidingen zijn, en dat het hem daar handmatig op moet richten. Bij mij staan daar (onduidelijke) streepjes als gradenmaat.
Maar ook al zou er een automatische vergrendeling zijn, ik zou dit persoonlijk toch altijd controleren met een schrijfhaak of hoekmeter.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Wanner de hendel bij de rode pijl naar beneden gedrukt wordt het gat bij de groene pijl zichtbaar bij de sleuf, een slotbout M10 (M10 weet ik niet 100% zeker) erin en een bijpassende knop om hem vast te draaien.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu