6 draden door 16mm en stalenbuizen...

1407

  • #1
Hoi

Voor de verbouwing van de bijkeuken heb ik het volgende probleem. Ik ben een elektrisch plan aan het uittekenen. startend in de meterkast:

hoofdschakelaar > Aardlekschakelaar > 16A automaat > 3x2.5mm² door een stalenbuis (= bestaande buis, nu nog met oude bekabeling, rood, groen en grijs) via de gang naar boven het keuken plafond. Deze stalen buis takt steeds af via lasdozen naar wcd ect (oud systeem dus). Het keuken plafond gaat er uit dus vanaf waar deze stalen buis de keuken binnen gaat de oude installatie weg en wordt dit vervangen voor pvc buizen en een centraal dozen systeem.

1) Nu de eerste vraag; mag je de oude stalen leidingen (16mm) laten zitten en daar nieuwe draden door heen trekken en van staal overgaan op pvc (16mm)?

Dus nu zijn we in de centraaldoos van de keuken met 3x2.5mm²
Op de centraaldoos van de keuken komen dan 4 leidingen:
1-Aanvoer van uit de M.K.
2-Buis (16mm) naar WCD-en
3-Buis (16mm) naar schakelaar voor keuken licht (lamp onder centraaldoos)
4-Buis (??mm) naar centraaldoos bijkeuken

Ik wil de keukenlamp vanuit de keuken kunnen bedienen en vanuit de bijkeuken, een hotel schakeling dus. Omdat ik in de keuken vast zit aan één 16mm buis wordt de wisselschakelaar in de keuken de schakelaar met de fase draad waardoor ik daar 2x 1.5mm² (zwart) en 3x2.5mm² heb, want er zit ook een wcd met RA bij de schakelaar.

In de bijkeuken wordt alles nieuw dus daar heb ik twee buizen voor de hotelschakalaar (naast deze hotel schakelaar komen er 2dimmers, 1schakelaar en 1wcd, dus 6x 1.5mm² en 3x2.5mm² in 2x 16mm)

Het probleem zit hem dus tussen de twee centraaldozen in. In de centraaldoos van de bijkeuken heb ik nog 1 vrije aansluiting voor 16mm voor de verbinding keuken-bijkeuken. maar ik heb 3x2.5mm² (voeding bijkeuken) en 3x1.5mm² (hotelschakeling) dat mag dus niet door 16mm. maar wel door 19mm. alleen de centraaldoos aansluiting is 16mm.

2) Mag ik dan een stukje van 16mm in de 19mm buis lijmen en deze aansluiten op de centraaldoos en dan wel 6 draden er doorheen trekken?

3) En waarom is 5 het maximum voor 16mm, is dat voor de warmte ontwikkeling bij hoge stroom sterktes of voor het draden trekken?

beetje lang verhaal voor drie vragen :mrgreen: maar goed.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
  • 1) Alleen als het naadloze buis is anders vervangen.
    2) Verdiend niet de schoonheidsprijs maar lijkt mij een goede oplossing.
    3) Beide.
 

1407

  • #3
Buis is zo ver ik kan zien naadloos.

Merci!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ijzerbuizen wel vereffenen aan aarde, en aan elkaar.
 

1407

  • #5
Vereffenen aan aarde... op de manier zoals je een waterleiding aard?
(met een aardklem dus?)
 

Fiesiekus

  • #6
Pas wel op bij het draden trekken dat je de isolatie niet stript aan de rand van de ijzeren buis. Heb wel eens gezien dat daar een keramiek ring in zat zodat er een glad buiseind onststond.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
1407 schreef:
Vereffenen aan aarde... op de manier zoals je een waterleiding aard?
(met een aardklem dus?)
ja, dat voorkomt een heleboel narigheid
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu