Hoeveel 2,5 mm² draden door een 19 mm flexibele buis? 4 of 5?

Ralphe

  • #1
Even een simpele vraag: hoeveel 2,5 mm² draden mag ik door een 19 mm flexibele elektrabuis trekken? Ik zie hier staan dat er vijf doorheen mogen, dus evenveel als door gewone gladde elektrabuis ("schuifbuis"), maar elders lees ik ook dat er maar vier doorheen mogen (bijvoorbeeld hier, hier, hier en hier).

Ik ben geneigd Klusidee het eerste te geloven, maar voordat ik dit ga aanleggen zou ik graag zeker willen weten wat nu juist is? (Dus wat schrijft NEN voor?)
 

ABCDE

  • #2
NEN schrijft dat e.e.a. ruim genoeg moet zijn zodat je de boel tijdens het trekken niet mechanisch beschadigd. Die hele tabel staat NIET in de NEN1010 maar in de NPR5310
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
En als je nog de kans hebt, gebruik dan schuif buis en geen flex. Schuifbuis werkt vele malen fijner met draden trekken.
 

Ralphe

  • #4
Ik gebruik zoveel mogelijk schuifbuis, maar soms ontkom je er niet aan. Bijvoorbeeld onder een houten vloer door. Soms heb ik de mogelijkheid om het eerste stuk schuif te doen en het laatste stuk flexibel. Ik weet alleen eigenlijk niet of dat mag.

Maar goed, vijf 2,5 mm² draden door een 19 mm flexibele elektrabuis lijkt me dus wel te mogen. Moet ik misschien de bochten niet te krap maken.
 

ABCDE

  • #5
Die flexbuis is heerlijk voor de stukjes van groepenkast naar leidingen in het plafond. Maar die laatste halve meter kun je er overheen schuiven, dat scheelt.

Verder zijn dichtgebogen bochten minstens zo irritant als flexbuis... dus...
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
En goed vastzetten, anders kan je draad trekken vergeten.
Bij flex kan je het beste draad trekken voordat je alles dichtmaakt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Ik gebruik flex ook enkel bij het plafond in de meterkast. Rest doe ik alles met schuifbuis, werkt veel fijner.

Dichtgeknepen bochten zijn altijd een probleem, los van welke soort buis je pakt. Een beetje vakman weet wel hoe die zijn bochten moet buigen.

Opmerking van Rola is zeker ook een hele goeie. Flexbuis die je zomaar losjes van de ene kant naar de andere kant van de vloer moffelt zonder te beugelen gaat gegarandeerd probleem geven met draden trekken.
 

ABCDE

  • #8
Hangt ook af van de kop van je trekveer.

Maar losgedumpte flex met overlengte er in is geen succes nee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu