3x 2,5mm2 rubber snoer door elektrabuis?

Mike20

  • #1
Hallo allen vraagje, ik zou graag een rubber snoer 3x 2,5mm2 door een elektra buis 5/8 willen laten lopen op de buiten muur,mag dat?

Er zit 2mm ruimte dan nog in de buis en ik weet niet of dat problemen kan geven ivm eventuele warmte afgifte? Er gaat z'n 1kw gemiddeld door heen lopen 12uur per dag.

Deze kabel heb ik nog liggen vandaar de vraag
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #2
Nee, rubbersnoer mag sowieso niet in een vaste installatie worden gebruikt, zowel niet binnen als buiten.
Buiten hoor je bovengronds XMVK of YMVK te gebruiken.
 

Mike20

  • #3
Oké bedankt voor de info dan ga ik daar andere voor halen.

Wat is eigenlijk de reden dat het niet mag? Je stopt buiten in het stopcontact ook vaak een rubber snoer wat buiten blijft liggen gewoon als vraag
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan steek je deze met een stekker in het stopcontact, dat mag uiteraard.
Als onderdeel van een vaste installatie is snoer, hoe dik dat ook is, gewoon niet toegestaan.
Gebruik van materialen waar deze voor zijn bedoeld.
En buiten is het gebruik van materialen strikter dan binnen omdat je buiten te maken hebt met weersinvloeden zoals bijvoorbeeld spatwater en vocht.
Elektrotechnische normen (NEN1010).
 

Mike20

  • #5
Oké nogmaal dank ik ga deze week de juiste kabel aanschaffen, zoals ik begrijp als er dus een stekker aan zit mag het wel maar word het voor een vaste installatie mag het niet,klopt?

maar hoe zit dat tegenwoordig in meterkasten dan naar de automaat worden toch ook zachte kern draden gebruikt met enkel isolatie of is dat wat anders?
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als je een snoer met stekker door een buis voert, al spijker je deze met clips langs de muur, wat niet aan te bevelen is, of achter een opzetplint, wat niet mag, wordt het toch als een vaste installatie aangemerkt.
Zo'n snoer hoort nergens aan bevestigd te zitten en los te liggen voor tijdelijke aard, dan hebben we het over een verlengsnoer.

Meterkast is een ander verhaal, daar zijn de verbindingen korter, de bedrading dikker en hoger afgezekerd, er worden ook andere draadklemmen en geschikte adereindhulzen toegepast.
De groepenkast, wat in de volksmond meterkast wordt genoemd, is om allerlei veiligheidsredenen dan ook het domein niet van de gemiddelde doe het zelver, die de gevaren van elektriciteit niet kent.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #7
Om even op jouw vraag terug te komen Mike.

Wat ben je nu precies van plan?
Je wilt op een buitenmuur een snoer met stekker door een buis gaan voeren, aan de andere kant van de snoer komt dan waarschijnlijk een stopcontact te zitten, waarop je je verbruiker aansluit die constant 1kW verbruikt, kan ik uit jouw verhaal opmaken.
Klopt dat?

Wat wil je aansluiten?
Waar wil je de stroom vandaan halen?
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik heb onlangs bij iemand buiten (onder een overkapping) enkele contactdozen (stopcontacten) aangelegd.
Ik zal ze eens vragen of dat ik er in de loop van de dag wat foto's van kan maken en zal ze plaatsen.
Enkel foto's zeggen toch meer dan duidend woorden.
 

Mike20

  • #9
Jules het is mij nu geheel duidelijk hoe en waarom.

Inderdaad er komt aan de andere kant een wcd te zitten, hierop komt een pomp van 1 kW of dat ik de pomp doormiddel van een 2 polige schakelaar ga regelen en de wcd komt te vervallen, ben ik nog niet over uit.

De stroom word uit de berging gehaald. Deze bleek door de vorige bewoner bij een andere groep op geplaatst te zijn,dus ik heb daar een nieuwe Eaton aardlek automaat bij geplaatst dat de berging apart staat nu.
Nu was mijn idee om hem vanuit een lasdoos met wago221 lasklemmen door te lussen(zoals ik lees mag je hier zowel hard als zachte kern in plaatsen) maar dat hele idee gaat niet op op die manier dus ga daar de juiste kabel voor halen om het goed voor elkaar te maken.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #10
Die klemmen ken ik, daar kun je inderdaad zowel massief als soepel in doorverbinden, bij soepel draad denk ik aan bijvoorbeeld soepele draden van een lamp, die je dan zonder kroonsteentje direct met die lasklemmen kan doorverbinden met de massieve draden uit de centraaldoos.

Voor alleen een contactdoos heb je aan 3 aderig genoeg.

Wil je het goed doen...
Alle doorverbindingen in een of meerdere dozen doen, van daaruit de voeding, schakelaars en contactdozen aftakken.

Om het strak af te werken de kabels door een slagvaste grijze buis voor buiten heen voeren, hier mag je open bochten gebruiken, dan heb je een mooi strak geheel, wat na verloop van tijd ook niet door gaat hangen.

Hier een indicatie van wat ik bedoel bij het aanleggen van een tuin installatie.

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu