Neopreen/rubber (kracht)stroom kabel in vaste installatie

Kaajee

  • #1
Mag je eigenlijk een flexibele (rubber/neopreen) kabel gebruiken in een vaste installatie?
Ik moet ergens een krachtstroom punt/wcd realiseren, heb daarvoor ong. 30m kabel nodig. Nu heb ik nog een flink stuk 'krachtstroom verlengkabel' liggen. Deze is gewoon 5 aderig (5x2,5mm2) en vanzelfsprekend ga ik de uiteinden van aderhulzen voorzien. Ik heb ook al een lege pvc elektra buis liggen waar ie evt. (grotendeels) doorheen kan.

Zo'n soort kabel dus:
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Dat is een "snoer"
Snoeren zijn niet voor vaste aanleg, het antwoord is dus dat het niet toegestaan is.
 

Kaajee

  • #3
Mmm, toch wel vreemd eigenlijk. Deze 'snoeren' worden in zware omstandigheden gebruikt (bouw/buiten/evenementen/etc.) en zijn daardoor super sterk, maar stil liggend in een gebouw/huis mag dan niet. Curieus.

Vreemde is ook dat wanneer ik een krachtgroep in de meterkast eindig met een wcd in diezelfde meterkast en ik gebruik vanaf daar )vanuit de wcd in de meterkast dus) dit snoer over bijv. een verlaagd plafond, het volgens mij wel mag.

Is ook de nieuwe regeling over het niet per se meer hoeven wegwerken in een plastic buis van VMVK/installatie kabel hier niet van toepassing?
 

Lichtpunt

  • #4
Een snoer gebruiken we om een apparaat of toestel aan te sluiten op het vaste net (contactdoos) of op een tijdelijke stroomvoorziening ( aggregaat op kermis oid)
Zodra de verplaatsbare leiding (het snoer) het karakter gaat krijgen van een definitieve aansluiting, bent u verplicht de installatie te wijzigen met daartoe goedgekeurde materialen, dus geen snoer
 

VEH

  • #5
In antwoord op de twijfel/vraag bij Kaajee:

De aanleg van vaste installaties met buigzame leidingen wordt geregeld in NPR5310 blad 2. Als uitleg op de NEN1010 artikel 513 wordt daar de volgende regel gegeven: "Ook installaties uitgevoerd met buigzame leidingen moeten stelselmatig en overzichtelijk zijn aangelegd. Voor deze installaties houdt dat in dat het aansluitpunt en de daarop aangesloten toestellen zich in dezelfde ruimte bevinden. De ruimte boven een verlaagd plafond wordt als dezelfde ruimte gerekend".

Buigzame leidingen worden door artikel NEN1010-2.15.13 als kabel beschouwd.
Artikel 2.15.14 en 2.15.15 geven de definities van buigzame leiding en snoer. De definitie van snoer is : buigzame leiding waarvan het aantal geleiders beperkt is en de geleiders een kleine doorsnede hebben. Dat is ietwat cryptisch, maar ik denk je moet denken aan een tweeling snoertje met max. 0,75mm2.

Ik denk dat vooral de eis van het aansluitpunt en het toestel in dezelfde ruimte je de das omdoet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu